Poäng i debuten för nye managern
Rutinerade Friedhelm Funkel (70) har tagit över Kaiserslautern.

Med ny tränare och i stort behov av poäng spelade Kaiserslautern 1 – 1 (0 – 1) borta mot Nürnberg och tog därmed en viktig poäng i nedflyttningskampen. Tachie satte dit ledningsmålet i första halvlek, och det stod sig till en bit in i andra halvlek då Can Uzun kvitterade.

I veckan meddelade klubben att Grammozis fick lämna sin tränarpost, och var därmed den andra efter Schuster som fått lämna under pågående säsong. Ersättare blev den rutinerade 70-åringen Friedhelm Funkel. Managern har tidigare varit Lautern-spelare mellan 1980 – 83 då han gjorde 66 matcher för klubben. Största delen av sin aktiva spelarkarriär gjorde han dock i Bayer Uerdingen, där största meriten blev en DFB-Pokal seger 1985. Som tränare har Funkel varit aktiv sedan 1990 och har hunnit med en lång rad kända klubbar i Tyskland som exempelvis Frankfurt, Hertha, Bochum och Köln med flera. Ska bli spännande att se vad han kan hitta på med Kaiserslautern som förutom en bottenstrid fortfarande jagar cup-pokalen.

35.462 åskådare på Max-Morlock-Stadion i Nürnberg såg till att matchens första halvlek blev aningen fördröjd då reaktionerna mot DFL åter igen tog sig uttryck genom kastande av tennisbollar, men också en lättare stormning av kortsidan. Efter detta var samtliga sugna på lite ligafotboll och matchen kunde dra i gång. Kaiserslautern ställde upp i något mer liknande en 4 – 2 – 3 – 1 formation där Tomiak flyttade upp på mitten bredvid Kaloc. Kraus Var tillbaka i mittlåset tillsammans med Elvedi och Puchacz och Zimmer spelade som ytterbackar framför Krahl i målet. De tre offensiva bakom Ache på topp var Redondo, Ritter och Tachie.

Det var tydligt att Kaiserslautern prioriterade att täcka ytor på egen planhalva, och därefter ta vad de fick framåt. Läget kändes stabilt och Funkel verkade optimistisk i sitt sätt att coacha. Efter dryga halvtimmen skulle taktiken löna sig då Tomiak läste spelet och kunde göra en brytning i hemmalagets uppbyggnad. Passningen satte han till Redondo som kunde växelspela med Ache och sedan hitta Tachie på bortre stolpen. Rättvänd med bollen mot mål så kunde Tachie prickskjuta in ledningsmålet. Då stod tiden på 34 minuter, men detta var ej den egentliga tiden då matchen haft ett avbrott m.m. När klockan var framme vid 45 minuter visade domaren att det skulle spelas i 17 minuter till. Trots det fredade sig Kaiserslautern och kunde gå ut till vila med en ledning.

Andra halvlek var i olik den första. Nürnberg pressade såklart för ett kvitteringsmål och det fanns lite halvchanser. Likaväl skapade Lautern lite halvlägen åt andra hållet. Ledningen höll fram till minut 64 då turken Can Uzun fick riktigt fin träff på en boll han plockade upp strax utanför straffområdet. Målet var inte helt ologiskt men det är inte ofta spelare får till den känslan från en sådan position. Inget lag kunde sedan få till ett avgörande trots att en del byten gjordes och att det dök upp en och en annan chans. När domaren blåste av fick lagen nöja sig med en delad pott. Trots allt ett steg framåt för Kaiserslautern med tanke på senaste tidens oförmåga ta poängen, och att oftast falla med uddamålet.

Söndagens Kaiserslautern var aningen mer cyniska och måna om den vunna poängen. Funkel byggde till synes en tätare defensiv där omställningar i regel gällde som anfallsvapen. Om det är rätt väg att gå får framtiden utvisa men det hade definitivt inte gått att fortsätta på samma vis som tidigare. Snyggt mål av Tachie efter just en omställning, och kanske ingen slump då laget har flera löpvilliga spelare i djupled framåt att tillgå.

Fortfarande kvar på kvalplats neråt och en superviktig hemmamatch mot elfte-placerade Karlsruher väntar på lördag. Avsparkstid är 13:00.