Kaos efter smutsig maktkamp - ordföranden avgår

Kaos efter smutsig maktkamp - ordföranden avgår

Efter skandalmatchen mot Magdeburg har kritiken mot ordförande Michael Dahlmann blivit allt hårdare. Efter att den ena skandalen avlöst den andra tvingades Dahlmann idag att lämna sin post.

Efter allt bråk i samband med matchen mot Magdeburg har både politiker och media ifrågasatt FC Hansas metoder att förebygga våld och skadegörelse.
 
Det har då framkommit att Hansa har brustit i samarbetet med polisen. Samstämmiga uppgifter visar att Hansa hellre går sin egen väg än att söka samarbete med polisen. Med hänsyn till alla de problem Hansa haft på Ostseestadion de senaste åren låter detta faktiskt inte riktigt klokt.
 
Den så kallade task force som snabbt skulle presentera åtgärder efter Magdeburgmatchen har lyst med sin frånvaro. Enda åtgärden Hansa presenterat var att liksom tidigare år stänga Südtribüne. En enligt många halvhjärtad och dåligt genomtänkt åtgärd eftersom fans kunnat byta sina biljetter till Nordtribüne eller ännu värre Osttribüne i närheten av motståndarfansen.
 
Främsta anledningen till varför Hansa inte agerat kraftigare är troligen den maktkamp som ett tag pågått i klubben. Sprickan mellan Aufsichtsrats (Aufsichtsrat är den instans i klubben som godkänner eller inte godkänner styrelsens beslut, ett slags kontrollinstans) orförande Harald Ahrens och klubbordförande Michael Dahlmann har blivit allt djupare. Dödsstöten för deras möjligheter att kunna arbeta tillsammans kom i måndags då bland annat NDR berättade att Ahrens och med honom Aufsichtsrat avböjt att förlänga Michael Dahlmanns kontrakt till 2017.
Detta trots att Hansas nya mecenat, finansmannen Rolf Elgeti, erbjudit klubben att efterskänka åtta av de tjugo miljoner € i skulder som Elgeti övertagit.
 
Varför gör Ahrens så, frågade vi oss för några dagar sedan. Sedan dess har Dahlmanns roll i dramat blivit alltmer tvivelaktig. I tisdags avslöjades att lokala Ostsee-Zeitung och NDR har tillgång till korrespondens mellan ordförande Dahlmann och representanter för Hansas så kallade Ultrafans. Det är i sig inget konstigt att en ordförande för en fotbollsklubb söker en så intensiv dialog med fangrupperna som möjligt. Problemet här är att Dahlmann använt Ultras för att bli av med sina fiender inom klubben. OZ och NDR har mailkorrespondens där Dahlmann rådfrågar Ultras hur han bör uppträda på nästa styrelsemöte och även personer i Aufsichtsrat diskuteras. Till saken hör att fyra personer lämnat Aufsichtsrat under de senaste månaderna. Varför? Tidningarna spekulerar i om de utsatts för hot av Ultras så kallade hårda kärna.
 Dahlmann har alltså låtit Ultras få mer och mer makt i klubben för att han själv ska bli av med oönskad konkurrens. Eller ha rhan redan från början varit så svag att de tär Ultras som utnyttjat honom?
För att göra en dålig sak ännu sämre har Rolf Elgeti, Hansas nya finansiär, trots sin försäkran att han inte lägger sig i interna angelägenheter, deltagit i korrespondensen med Ultras där han uttalar sitt stöd för Dahlmann och kritiserat Ahrens.
Slutakten i denna sorgliga historia utspelades sent i onsdags kväll då ögonvittnen såg Michael Dahlmann och Ultras ordförande Roman Päsler på Hansas kontor där de hade för avsikt att ta med sig material som var olämpligt att någon fick insyn i. Morgonen efteråt avgick eller troligen tvingades Dahlmann att avgå.
 
När Dahlmann nu är borta måste Harald Ahrens och Rolf Elgeti på något sätt kunna samarbeta. Idag torsdag har Elgeti skrivit ett öppet brev där han förklarar at han tänker fortsätta sitt engagemang i klubben, främst i processen att göra om spelartruppen till ett aktiebolag. Han berättar också att han på årsmötet den 1 november tänker kandidera för en plats i Aufsichtsrat.
 
I slutet på förra veckan polisanmäldes Michael Dahlmann av lokalpolitikern Dr. Sybille Bachmann. Hon menar att Dahlmann har förskingrat klubbens pengar i samband med att Elgeti investerade i FC Hansa. Dahlmann hävdar att det inte finns ett spår av sanning i det påståendet. Dahlmanns advokat, Dr. Peter-Michael Diestel menar att kontraktet Hansa skrev med Elgeti är korrekt in i minsta detalj. Harald Ahrens däremot, var väldigt snabb med att stödja Sybille Bachmanns anklagelser och kalla kontraktet för ”inte legitimt”. Kanske var det ett förhastat uttalande. Sedan dess har Ahrens inte uttalat sig alls.
Många menar att Bachmanns anklagelser helt saknar grund och att Bachmann i första hand springer Ahrens ärenden i den smutsiga maktkamp Hansa befunnit sig i.
 
Det ska mycket till för att Harald Ahrens ska bli omvald på årsmötet den 1 november. Elgeti och Ultras har hittills stått på Dahlmanns sida. Hur kommer de att agera nu? I samband med årsmötet ska det också definitivt beslutas om en bolagisering av proffstruppen. Ett ja till den reformen betyder förmodligen att Hansa i alla fall tills vidare är räddat. Men klubben behöver en ny ordförande, ett antal ledamöter till Aufsichtsrat samt inte minst en ordförande till Aufsichtsrat.
Förekommer så lite som möjligt i
Idag (fredag) har det kommit fram ytterligare pinsamma uppgifter om Dahlmanns samspel med Ultras. Möjligen på grund av att Dahlmann själv varit en svag ordförande har han mer och mer blivit beroende av Ultras. Korrepondensen är fylld av taktiska överläggningar och åsikter hit och dit om hur man vill att Aufsichtsrat ska se ut. Det har gått så långt att Ultras har långt mer makt än någon kunnat föreställa sig. Ur korrespondensen framgår att Ultras haft förhoppningar om att få igenom sin önskekandidat till Aufsichtsrat på årsmötet den 1 november.   
 
Nu förstår man bättre varför Harald Ahrens agerat som han gjort. Ahrens har helt enkelt företrätt en helt annan linje än Dahlmann, en linje där man håller en klar distans till sina fangrupperingar. Ahrens har förmodlign känt till att Dahlmann varit beroende av Ultras och därför har denna maktkamp utvecklat sig.
De närmaste dagarna kommer säkert innebära fler avslöjanden och i värsta fall innehåller den här historien ännu värre ingredienser än vi nu känner till. Som en vanlig människa som älskar fotboll i allmänhet och Hansa Rostock i synnerhet känner jag mig mest bara lurad. Klubbens ordförande tillsammans med klubbens nya finansiär spelar ett fult spel tillsammans med den en fangruppring vars värderingar är mer ljusskygga än någonting annat.
Det finns en våldsromantik och något slags pervers stolthet över den egna farligheten i de här grupperingarna. Jättebanderollen som vecklades ut inför matchen mot Magdeburg där det stod ”Legal, illegal, scheissegal” är ganska talande för var många står. Jag har ett par gånger upplevt riktigt ful stämning på Ostseestadion. Det är alltid någon annans fel, medias, polisens, styrelsens. Ingen vänder sig direkt mot våldet. Tvärtom, jag ser år ut och år in samma våldsförhärligande paroller, samma aggressiva maskerade arga individer.
Med en uppenbarligen alltför svag och omdömeslös ordförande fått en absurt stor makt i vår fotbollsklubb. Jag känner inte till Ultras i detalj – men jag ser framsidan, det vi ser av dem på läktaren. Och utifrån det ska ingen frisk klubb låta sig styras av dem.
 
Nu hoppas jag först och främst bara att vårt FC Hansa överlever. Situationen är förvirrad och bygget FC Hansa Rostock känns mögligt från källaren och en bra bit upp på första våningen. Hansa måste snabbt få en ordförande som är handlingskraftig, har en klar linje och som inte låter Ultras inflytande lamslå klubben.
Vad blir Rolf Elgetis roll den närmaste framtiden? Det är troligen helt livsnödvändigt för Hansa att Elgeti fortsätter sitt finansiella stöd. Elgeti har i sitt öppna brev från igår lovat att det blir så. Med detta sagt får vi hoppas att Elgetis inblandning i demonteringen av Aufsichtsrat varit så liten som möjligt. Nya detaljer om vad som skett lär som sagt dyka upp och det vore bra om Elgeti haft så liten del som möjligt i den smutsiga maktkamp som varit.  
 
Imorgon är det match mot Dynamo Dresden hemma på Ostseestadion. Avspark klockan 14 och matchen går att se på MDR eller på internet via www.ndr.de/sport.  .
 
 
 

Karl Fagrenius.2015-10-02 13:24:10
Author

Fler artiklar om Hansa Rostock