KLART: Bayern München värvar spanska talangen Bryan Zaragoza

KLART: Bayern München värvar spanska talangen Bryan Zaragoza

I onsdags blev det klart att 22-årige spanjoren Bryan Zaragoza blev klar för Bayern München för en summa som kan stiga upp till €16 miljoner.

Servus, Bryan! I sommar kommer vi få en riktig talang till Allianz Arena. Bryan Zaragoza är ett toppnamn som många klubbar inklusive Barcelona, RB Leipzig och Sevilla har haft på radarn men Bayern vann racet. Spanjoren kommer att spela säsongen ut i hans Granada men 1 juli blir han Bayerns med ett kontrakt till 2029.

Vem är Bryan Zaragoza?:
Född 9 september 2001, 22 årige spanjoren Bryan Zaragoza har under åren tagit Granada med storm. En akademispelare i grunden hos just Granada fick sin chans i A-laget sedan 2021. Sedan dess har han petat in 10 mål och 3 assists under sina år i Granadas A-lag, bra statistik för en ung yttermittfältare. Följer man Barcelonas matcher kommer man att minnas namnet när han dunkade in 2 mål mot katalanerna denna säsongen. Zaragoza stod för ett drömmål när han elegant från sin vänsterkant viker in mot fransmannen Kounde, fintar bort honom två gånger med en kroppsfint och lämnar honom helt chanslös innan han kan peta bollen i nättaket bakom tyske Ter Stegen i mål. Zaragoza har också fått chansen i spanska landslaget för första gången där han fick sin debut i höstas.

Zaragoza är en extremt versatil spelare, kan spela på båda kanterna och har en enorm explosivitet. Med en simpel touch och med hans acceleration så trycker han sig förbi vilken försvarare som helst. Han är lik Kingsley Coman i sina vändningar och med sin längd på 164cm, är han inte bara den kortaste spelaren att spela för Bayern någonsin, utan också extremt rörlig. Med sin längd så har han en låg tyngdpunkt och kan skickligt ta sig förbi spelare med en extrem snabbhet.

Hans roll i Bayern?:
Om jag skulle få gissa så kommer Zaragoza inte ta plats i startelvan på en gång som Kane och Kim har gjort, men likt Mathys Tel. Han kommer nog tyvärr få se mycket tid på bänken i början innan han blir van med ligan och laget. Hans spelstil som jag nämnde tidigare är lik Kingsley Coman och på kanterna kommer han vara extremt farlig. Han har en fin inläggs-fot med och kommer utan tvekan att hitta assister in till Harry Kane. Zaragoza kommer nog användas som en super-sub när man behöver tryck framåt, till en början i alla fall.

Zaragoza kommer att bli den åttonde spanjoren att spela för Bayern, mindre än vad man kan tro. Han joinar en lista med tidigare spanska spelarna: Javi Martinez, Thiago Alcantara, Xabi Alonso, Pepe Reina, Juan Bernat, Álvaro Odriozola och Marc Roca. Inte många spanjorer som signat för Bayern och ett lite 50/50 resultat på de som blev en flopp och de som det gick bra för.

€15 miljoner - ett riktigt kap!:
Det är inte ovanligt i dagens marknad att man ser klubbar i Europa spendera astronomiska summor på spelare eller unga talanger man aldrig har hört talas om. Oftast går det inte så bra för dem, Mudryk i Chelsea är ett prima exempel på det. Men Bayern har inte ett olje styre som vissa klubbar och är inte stora spenderare, deras högsta transfer någonsin var just Harry Kane för €100 miljoner som blev en stor succé och tidigare var det länge Lucas Hernandez på €80 miljoner. Bayern i somras planerade på att spendera kring €150 miljoner på spelare men det slutade på en vinst på ungefär €25 miljoner istället efter man sålde många spelare. Många andra klubbar spenderar ofta samma summor på spelare som kan totalt floppa. 

Bayern anlitade Christoph Freund i somras som ny sportchef. Freund är en av världens bästa sportchefer/scouter och har tagit spelare som Erling Haaland, Sadio Mané och Dayot Upamecano till rampljuset från RB Salzburg. Freund är en mästare på vad han gör och efter ett bra antal år i Österrike tog han sig till Bayern för att utveckla och fortsätta sitt arbete. Han har många spelare på sin radar som han ser potentialen i och när han får spelarna brukar det gå ganska bra. Just Zaragoza ses som en typisk “Freund-transfer” där det är en ung talangfull spelare med ett lägre marknadsvärde (€8 miljoner), med hopp om att det kommer att stiga framöver. 

Många klubbar i Europa var intresserade av Zaragoza. Leipzig var redo att spendera pengarna för en januari-flytt då de vill ersätta Emil Forsberg, men en januari-flytt var inte aktuellt för spanjoren. Sevilla var också intresserade men kunde inte erbjuda mer än €14 miljoner. Barcelona med sin ekonomiska kris kunde bara erbjuda €5 miljoner som mest, alldeles för lite.

Bayern kommer att spendera en garanterad summa på €12 miljoner men kan stiga till €16 miljoner med bonusar, varav ungefär €200.000 kommer att gå till mindre klubbar i Malaga där Bryan spelade innan han flyttade till Granada. En fin gest!

Vi Bayern fans ser fram emot Zaragoza i Bayern-tröjan i sommar och önskar honom all lycka med Granada säsongen ut!
 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-12-08 18:21:00
Author

Fler artiklar om Bayern München