KLART: Bayern värvar 17-årige talangen Nestory Irankunda

KLART: Bayern värvar 17-årige talangen Nestory Irankunda

Servus Nestory! Häromdagen blev det klart att Bayern signade 17-årige australiensiska talangen Nestory Irankunda från Adelaide United.

Vem är Nestory Irankunda?:
Har man djup koll inom fotbollsvärlden så har man nog hört om Nestory Irankunda. Australiensaren är född 2006, alltså bara 17 år gammal, men har mycket potential. Född i Tanzania innan familjen flyttade till Australien när han var tre månader gammal så har Irankunda alltid älskat fotboll. Hans pappa har ända sedan sin tid i Afrika varit ett fan av Bayern länge. 

Irankunda tog sina fotbollstalanger via sina första klubbar Northern Wolves och Parafield Gardens innan Adelaide Croatia Raiders scoutat honom som 10-åring. Irankunda tog sin signatur till dem och efter en tid där kom Adelaide United och knackade på dörren och värvade honom först till juniorlaget, men tog sig snabbt upp till A-laget. 

Irankunda blev den sjätte yngsta spelaren i A-leagues historia samt även den näst yngsta målskytten i ligans historia. Ända sedan dess har han fortsatt att imponera med sin talang och sitt målgörande. Flera klubbar i Europa, bland annat Chelsea, var intresserade av talangen men Bayern vann racet för hans signatur, ett ganska enkelt beslut enligt honom själv då hans pappa varit ett fan av den tyska klubben länge.

Typ av spelare:
Jag själv nämnde lite om Irankunda i inför-artikeln mot Heidenheim förra helgen men vi kan dra det igen. Irankunda är mest känd för sin extrema snabbhet och skottkraft. Bara 174 cm lång med en låg tyngdpunkt gör honom extremt rörlig och snabb, nästan lika snabb som Bayerns Alphonso Davies kring 36 km/h som sin top speed. 17-åringen har också bland de sjukaste skotten jag sett från någon så ung. Han har en talang med att skjuta från extremt märkliga vinklar men ändå hitta nätet bakom målvakterna, något Bayerns nuvarande yttrar skulle behöva lära sig. Med en skottkraft som gett motståndare hjärnskakningar i nästan två månader, fråga bara Melbourne Victory mittfältaren Rai Marchan om det, och talangen att hitta vinklarna till mål gör honom farlig framför mål. Killen har också en extremt fin frisparksfot från klipp man har sett, något Bayern har saknat ett tag. 

Irankundas roll i Bayern:
Nestory kommer att joina Bayern juli 2024 för en summa som kan stiga till 3 miljoner euro inklusive bonusar och är planerad för Bayerns juniorlag. Hur länge han kommer spela där är oklart men enligt källor så sägs det att han påminns om när Alphonso Davies kom till Bayern 2019, att han kommer starta med juniorerna men efter bara några veckor flyttades han till A-laget där han nu varit en reguljär startspelare sedan hösten 2019. 

Om Irankunda kommer att starta direkt för Bayerns A-lag är svårt att säga nu men efter några veckor med juniorlaget kommer det nog att märkas av ganska direkt. Det kan bli likt Jamal Musiala som totalt dominerade juniorligan och blev flyttad till A-laget direkt eller om Irankunda behöver mer tid. Vilken position han kommer spela vet vi inte heller, min gissning skulle vara högerytter med sina skott och anfalls-IQ. Många har på känn att han kommer bli lik Davies med att han startat högt upp i banan men blivit inskolad till vänsterback. I Irankundas fall vet jag inte om det är aktuellt men med hans liknande stil till Davies så är det inte omöjligt. Han har snabbheten och styrkan så det enda som behövs är lite försvarsträning så kan han bli en riktigt bra högerback. Är det varför man värvar honom? Antagligen inte, men man värvade inte Davies för att spela vänsterback men det gick ganska bra, han blev bara en av världens bästa på sin position. Jag och många andra ser potentialen i det och med Bayerns offensiva ytterbackar så kan Irankunda bli farlig på högerkanten i anfallen, speciellt med sin snabbhet, skottkraft och långskott. Irankunda själv som barn ville vara mittback och idoliserade Barcelonas Carles Puyol. Med det i åtanke kanske han vill bli högerback som sin barndomsidol. 

Skakigt uttalande:
Irankunda fick lite bakslag när han i sin intervju när han signerade för Bayern och gick ut med ett ganska skakigt uttalande. “Jag kollade mycket på Barcelona, det är mitt lag jag supportar”. Han tillade att han sett upp till Puyol, Messi och Pique men enligt många var det en ganska märklig grej att säga dag ett på jobbet att man håller på en annan klubb. Nestory verkar väldigt motiverad av att spela för Bayern, såklart för att hans pappa varit ett fan länge, men en del Bayern fans var inte glada av att höra honom säga “Barcelona, det är klubben jag håller på”. Bayern har dock totalt dominerat Barcelona senaste åren, vi glömmer aldrig 2-8 matchen eller totala 7-0 i semifinalerna 2013. Dock måste man ge honom att kolla på Barcelonas Golden Era 2009-2011 var väldigt kul och definitivt ett av de bästa fotbollslagen vi någonsin sett. Fans måste ha missuppfattat hans uttalande om Barcelona, han är en Bayern-spelare nu och inget annat.

Det ska bli väldigt kul att följa denna unga talang och hans utveckling. Med hur han har spelat de senaste åren så kommer han definitivt ge mycket till Bayern på många sätt. Servus Nestory!

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-11-17 16:01:00
Author

Fler artiklar om Bayern München