Effzeh-Union 1-1: Svag insats i hemmapremiären

Effzeh avverkade hemmapremiären igår kväll på en utsåld RheinEnergie Stadion. Slutresultatet skrevs till 1-1 efter en i huvudsak svag insats. Trots att spelet inte stämde kändes det som att laget slarvade bort tre poäng.

Med mer än en timme spelad av hemmapremiären upplevde jag att den stora frågan var om segern skulle bli större än 1-0, vilket hade inneburit serieledning på målskillnad. Det kändes helt enkelt inte så farligt bakåt. I den 69:e minuten fick dock Union en kontring efter att Niklas Hauptmann, som inte var en av de bättre på planen, blivit av med bollen. Nyss inbytte Akaki Goggia fick upp farten längs Kölns högerkant och kunde sedan slå ett hårt inlägg efter marken som nådde svenske Sebastian Andersson som kyligt styrde in 1-1. Resultatet får som helhet anses vara rättvist, om än onödigt, sett med Köln-ögon.

Startelvan
Det som skilde dagens startelva från startelvan mot Bochum var; (1) att Jonas Hector fick ta den defensiva mittfältsrollen på bekostnad av petade Salih Özcan; (2) att Jannes Horn tog Hectors plats som vänsterback; (3) att Lasse Sobiech kom in som mittback för avstängde Jorge Meré, och (4) att Sehrou Guirassy fick ge plats åt Niklas Hauptmann.

T. Horn - Risse, Sobiech, Czichos, J. Horn - Hector - Schaub, Hauptmann (85' Guirassy), Drexler, Clemens (78' Zoller) – Cordoba (60' Terodde)

Första halvlek präglades inledningsvis av slarv och en hel del enkla felpassningar. Men ju längre halvleken led, desto mer tog Köln över spelet. 1-0 kom därför inte helt orättvist när Christian Clemens i den 41:a matchminuten i höjd med straffområdeslinjen tog ett avslut som satt nere vid målvaktens vänstra stolpe.

Utöver målet hade Louis Schaub en fin nick i matchminut 27, på inlägg från just Clemens, som smet 30 cm utanför stolpen. I minuten efteråt fick Jhon Cordoba ett fint läge. Målvakten lyckades dock styra skottet till hörna. Louis Schaub, Clemens och Dominick Drexler var företagsamma i första halvlek och bytte ofta position med varandra. Jonas Hector var bra i den defensiva mittfältsrollen.

Om första halvlek började trevande inleddes andra halvlek på ett helt annat sätt. I matchminut 46 drog Niklas Hauptmann på sig en frispark precis utanför Kölns straffområde. Att fälla Union-spelaren i det läget var kanske  rätt beslut givet läget som höll på att uppstå. Frisparken var bra slagen och på väg mot krysset, men Timo Horn fick en hand på bollen och styrde den i kryssribban. I minuten efteråt fick Köln en frispark som Louis Schaub lyfte in i straffområdet. Jonas Hector kom flygande men nickade bollen i ribbans överkant.

Schaub, Clemens och Drexler och i viss mån Hauptmann fortsatte med sina platsbyten, där den ene i ena stunden befann sig på någon av kanterna, och i nästa centralt till vänster eller höger. Trots platsbytena ska det tilläggas att laget som helhet vid flera tillfällen var väldigt stillastående vilket resulterade i att Czichos och Sobiech stod och bollade passningar mellan sig då ingen medspelare stod att finna.

I den 60:e minuten byttes Jhon Cordoba ut, in kom Simon Terodde. Terodde vann en del höjdbollar, men gjorde inte mycket väsen av sig i övrigt.

I den 69:e minuten kom så 1-1 målet när Union fick kontring efter att Niklas Hauptmann tappat boll och förgäves ropat på frispark. Man behöver inte vara ett geni för att konstatera att det är förkastligt att tappa en till synes säker ledning på kontring med 20 minuter kvar av matchen. Det kändes som att luften gick ur laget, Union-fansen höjde sina röster samtidigt som hemmapubliken tycktes vara  i chock.

Med tanke på hur spelet sett ut fram till kvitteringsmålet kändes det inte särskilt sannolikt att Köln snabbt skulle kunna mobilisera kraft och forcera för ett 2-1-mål. Och egentligen följde bara två bra målchanser efter kvitteringen. I den 75:e matchminuten ville Sebastian Andersson return the favor till Goggia. Andersson serverade en passning till Goggia som gjorde att han nästan var fri, detta efter att Jannes Horn slagit en felpassning modell sämre till Andersson. Goggia lyckades dock inte förvalta läget. Christian Clemens byttes ut i matchminut 78, in kom Simon Zoller. I den 85:e gick Niklas Hauptmann ut och in kom Guirassy. Ingen av de nyinsatta lyckades förändra matchbilden. Köln fick en hyfsad chans i den 89:e minuten efter hörna, men skottet som avlossades från mitt i straffområdet täcktes undan av Union-spelare.

Avseende individuella spelarprestationer är det min uppfattning att:
 - Marcel Risse hade en bättre dag på jobbet än Jannes Horn
 - Niklas Hauptmann förhoppningsvis kan bättre
 - Att det är en enorm lyx att ha Jonas Hector på planen i 2. Bundesliga. Han är en nivå över alla andra.
 - Mittbackarna inte hade jättemycket att göra. Det fanns dock tillfällen där crossbollar ut på kanterna hade kunnat skapa mer dynamik än det ideliga kortpassningsspelet, men det är mycket möjligt att det är styrningar från tränare Anfang som gör att detta inte testades.
 - Schaub, Drexler och Clemens var mest företagsamma, men borde ha skapat fler och bättre målchanser

Den närmsta framtiden
Snart är Marco Höger tillbaka i spel. Han lär få chansen som defensiv mittfältare, vilket gör att Jonas Hector kan flytta tillbaka till vänsterbacksplatsen. Förhoppningsvis kan Hector då bidra mer i offensiven. Fortsätter spelet att se ut som igår ska man nog inte utesluta att Markus Anfang testar att spela med två forwards istället för en, kanske framförallt på hemmaplan när bortalagen parkerar bussen.

Att spela mot en parkerad buss är något laget kan få öva på i nästa match som är i cupen borta mot Berliner FC Dynamo. Matchen spelas på söndag på Olympiastadion då idylliska Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark är upplåten åt friidrott. Berliner FC Dynamo ligger på plats 16 av 18 lag i Regionalliga Nordost med tre inspelade poäng på fyra matcher.

Nästa ligamatch för Köln spelas lördag 25 augusti hemma mot Erzgebirge Aue.