Lagbanner
2019-09-18 21:00

Bayer Leverkusen - Lokomotiv Moskva

CL: Inför: Leverkusen-Lokomotiv
Dags att bjuda hemmafansen på fin fotboll i Europa nu.

CL: Inför: Leverkusen-Lokomotiv

Äntligen dags för Champions League-spel igen. Bayer Leverkusen har återigen hamnat i en tuff grupp men börjar med lättast möjliga motstånd, ikväll på BayArena mot ryska Lokomotiv Moskva. Finns inget annat än seger...

Förra säsongen fick vi nöja oss med Europa League spel, då hade vi en en enkel grupp och vann den utan problem.
Tyvärr slutade dock äventyret snabbt efter det. Svensklaget Krasnodar har ju tagit kliv för varje säsong och i 16-delen blev de ett bortamål för svårt för oss.
0-0 var ok borta i Ryssland, men sen 1-1 hemma var alldeles för dåligt och uttåget var ett faktum.
Det positiva med det var att vi kunde lägga all fokus på Bundesliga och som då nye coachen Peter Bosz fick fart på laget.
Vi kunde slutat så illa som 8a eller något liknande, men med ett fantastiskt avslut på säsongen lyckades vi knipa 4e platsen, den sista platsen, tillbaka in i finrummet.

Så nu är vi här igen, Bayer 04 Leverkusen, tillbaka där de hör hemma. 
Senast vi var här var hösten 2016, då i en något lättare grupp. Där Monaco hade sin succésäsong och tog förstaplatsen före oss och Tottenham fick faktiskt nöja sig med en 3e plats. Sist var ryska CSKA Moskva. 

I årets grupp lär nog det ryska laget, alltså de vi möter ikväll, också från Moskva, alltså Lokomotiv, också sluta sist. Vinner vi ikväll känns det rätt självklart. 
För de andra lagen är italienska suveränerna Juventus och spanska Atletico Madrid. Det sistnämnda laget var just det senaste laget vi mötte i Champions League.
Vintern 2017 slog de ut oss i åttondelen. Det här är två lag som varit extremt bra de senaste åren, både i liga och i CL. Så jag förväntar mig att de fortsätter vara lika bra och tar e två första platserna i gruppen. Jag ser alltså ingen annan utväg än att vi kommer 3a och pånytt får försöka göra något i Europa League. 
Rimligtvis bör vi kunna gå långt i den turneringen. Frankfurt var ju bara någon straff ifrån en final förra säsongen. 
Och vi är ju faktiskt bättre än dem. 

Lokomotiv Moskva slutade 2a i den ryska ligan 2018/2019 och vann den inhemska cupen. En mycket bra säsong för deras del alltså.
Den här säsongen har de inlett lite som oss, blandat med både vinst, kryss och förlust.
De vann med 1-0 i helgen mot ett relativt enkelt motstånd. Mplskytt då var defensiva mittfältaren Krychowiak som nu faktiskt är lagets bäste målskytt.
Till skillnad från oss deltog de i förra säsongens Champions League-spel, men förlorade då 5 av 6 matcher i det som kanske var den lättaste gruppen.

Troligtvis lär ingen av tvillingbröderna Miranchuk komma till spel, Farfan är granterat borta och tysken Höwedes kan missa matchen.
Klart positiva besked för oss.

I våra sju senaste möten med ryska lag är vi obesegrade. Vi har endast förlorat en av våra 12 senaste matcher i Europa på BayArena. 

Vi saknar bara finnen Pohjanpalo. Så allt talar egentligen för oss. 

Men det kan såklart gå hur som helst. 
Vi får se upp med portugiserna Eder och Joao Mario, samt ryske strikern Smolov.
Deras försvar bör vara för gammalt och långsamt för att hinna med våra kvicka spelare.

Troliga startelvor: (källa Bundesliga.com)

Leverkusen: Hradecky – L. Bender (c), Tah, S. Bender, Wendell – Demirbay, Baumgartlinger, Aranguiz – Bellarabi, Volland, Havertz
Out: -
Doubtful: Pohjanpalo (foot)
Coach: Peter Bosz 

Lokomotiv: Guilherme – Ignatyev, Corluka (c), Höwedes, Rybus – Barinov, Krychowiak – Zhemaletdinov, Mario, Eder – Smolov
Out: Farfan (knee), Kverkvelia (calf), Lysov (hip), Al. Miranchuk (muscular), Rotenberg (knee)
Doubtful: An. Miranchuk (ankle)
Coach: Yuri Semin

Det hade varit extremt kul om Anton och Aleksei Miranchuk varit friska och startat matchen. Då våra tvillingbröder Sven och Lars Bender troligtvis startar matchen.
Det hade inneburit två tvillingpar mot varandra i en CL-match, har det någonsin hänt? 

Mitt tips i matchen: 3-1.
Målskyttar: Volland x2, Bellarabi

Robert Linde2019-09-18 16:37:12

Fler artiklar om Bayer Leverkusen