Lagbanner
2020-08-10 21:00

Inter - Bayer Leverkusen

Inför kvällens kvartsfinal mot Inter
Demirbay och Havertz måste lysa ikväll, det är dags nu grabbar.

Inför kvällens kvartsfinal mot Inter

Ikväll smäller det, kvartsfinal i Europa League för vårt Leverkusen mot den italienska storklubben Inter. Enkelmöte på neutral plan i Düsseldorf, ingen publik, 21.00 avspark, sen 90 minuter på oss att nå semifinalen. Nu åker vi.

Inför Inter-Bayer Leverkusen, Europa League kvartsfinal 19/20

Så är det dags igen då, kvartsfinal mot Inter ikväll. 
Internazionale Milano står som hemmalag fast matchen spelas ju utan publik på en neutral plan. Men den neutrala planen är i Düsseldorf, vilket ju bara är en 20 minuters pendel ifrån Leverkusen. Så här känner vi oss som hemmalag. 

I torsdags kväll slog vi enkelt ut skotska Rangers, 1-0 då och 4-1 totalt. Det har alltså inte gått särskilt många dagar men vi behövde inte ta ut oss särskilt mycket i matchen. Inter hade också kontroll i sin match och vann med 2-0, men de var lite mer pressade eftersom det endast var enkelmöte för dem och Getafe ett klart bättre lag än Rangers. I övrigt har ju bägge lagen i princip haft lika lång semester och spelat lika många matcher under denna Corona-period. 

Eftersom det endast är enkelmöte är det extra nervöst ikväll, det är två jämna lag och det kommer vara små marginaler som avgör. Det gäller att visa mod, disciplin och en jävla passion, jag är lite orolig för mentaliteten hos vissa spelare och att vi eventuellt kommer vika ner oss. Inter känns mer rutinerade och mer som ett storlag som kliver fram och vinner här, oavsett om de är bättre eller inte. De ses också som favoriter bland de allra flesta experter, oddssättare m.m. 

Jag har under en ganska lång tid denna säsong trott att vi kan gå långt. Enda sen vi i november 2019 lyckades knyta den där 3e platsen i CL-gruppen och därmed en EL-plats (Vi var faktiskt på väg att sluta 4a och missa detta helt), så har jag trott och haft en känsla att vi ska kunna gå långt, riktigt långt. Vi slog ut Porto direkt i 16-delen på ett övertygande sätt och man började drömma om en final i maj. Sen blev ju den förflyttad som allt annat och drömmarna gick lite i stå. Men nu är vi här igen, enkelmöte mot Inter, absolut möjligt, och detta är matchen, det här är den svåraste biten på resan. Inter är det svåraste laget vi kommer möta tror jag. Om vi skulle gå vidare får vi nämligen Shaktar eller Basel i semifinalen, där vi ska anses som favorit, den spelas dessutom också i Düsseldorf. I en eventuellt final sen då den 21 augusti kan vi förvisso få Manchester United eller Sevilla, två riktigt bra lag som båda vunnit EL innan, men jag tror ändå att vi har ganska god möjlighet där, ser inte dem som så märkbart mycket bättre än Inter. Men min tro har heller inte varit att vi ska vinna finalen, bara nå den, vi är ju Neverkusen trots allt. 

Det största hotet italienarna kommer med är belgaren Romelu Lukaku. Mot Getafe gjorde han sitt 30e mål denna säsong, hans bästa säsong hittills i karriären. Han har också gjort mål i 8 raka matcher i Europa League.
Senast Inter mötte oss i tävlings-sammanhang var i CL-gruppspelet 02/03 och då vann de blå-svarta båda mötena. 

Inters förväntade startelva (Delvis hämtad från Inter-sidan på SF, checka deras inför) 
Samir Handanovic - Diego Godin, Stefan De Vrij, Alessandro Bastoni - Danilo D’Ambrosio, Nicolo Barella, Marcelo Brozovic, Ashley Young - Christian Eriksen - Alexis Sanchez, Romelu Lukaku
 
De har en bättre elva och trupp än oss, så är det. Om det där är startelvan finns t.ex Candreva, Skriniar, Moses och Lautaro Martinez på bänken. 
Inter kom in i EL precis som vi den här säsongen, genom att sluta 3a i sin CL-grupp. Mer av en besvikelse för dem än det var för oss. Att för oss hamna bakom Atletico Madrid och Juventus var väntat, för Inter är det också rimligt och "ok" att hamna bakom Barcelona och Dortmund, men deras mål var såklart ändå att åtminstone vara före Dortmund. Förutom det lilla "misslyckandet" då har de haft en bra säsong. Ja, de tappade ligan lite, men slutade faktiskt 2a med bara en poäng bakom Juventus. De har dessutom gjort över 100 mål denna säsong och gör alltså sin klart bästa säsong på länge. 

Italienska lag brukar inte bry sig om Europa League allt för mycket. Turneringen har tillsynes varit mindre prioriterad för dem än för tyska lag. Senaste tyska lag att vara i final var Werder Bremen 08/09, då faktiskt Shaktar gick och vann hela skiten. Senast Leverkusen var i final var 87/88 då man vann mot Espanyol på straffar. Fler tyska lag har sen dess varit längre fram i slutspelet av EL än italienska. Men Inter vann faktiskt Uefa Cupen 97/98, samt 93/94 och 90/91.

Coach Peter Bosz kommentar inför matchen:
“Jag är inte rädd för något lag, men jag har respekt, Inter är ett bra lag. Vi kan slå dem men vi måste spela på topp och har inte råd att göra några misstag”.

Vår mittfältsgeneral Charles Aranguiz är avstängd, men Amiri är tillbaka från sin “corona-isolering” och Bosz är säker på att de tillgängliga spelarna kan göra vad som krävs.
Bellarabi missade matchen mot Rangers men kan eventuellt starta ikväll, annars är han en tillgång även att ha på bänken. 

Leverkusens förväntade elva: 
Hradecky - L. Bender, S.Bender, Tapsoba, Sinkgraven - Baumgartlinger, Demirbay - Diaby, Havertz, Bailey - Volland

Bellarabi, Tah, Amiri, Wirtz är några heta bubblare som också har stor chans att få starta.

Även fast det känns som vi ofta är med i Europa och kan utmana många lag i en turnering som EL, så är det första gången sen 2008 som Bayer 04 Leverkusen är i en Europa-kvartsfinal. Så ikväll är stort. 

TV: Dplay
När: Ikväll, måndag 21:00
Var: Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf (Tyskland)
Domare: Carlos del Cerro Grande
Tips: 1-1 (Vi vinner i förlängningen)

Robert Linde2020-08-10 16:59:21

Fler artiklar om Bayer Leverkusen