Lagbanner
Inför: Premiären mot den galna nykomlingen
Kan Peter Bosz fortsätta lika bra som han avslutade säsongen?

Inför: Premiären mot den galna nykomlingen

Nytt besök väntar på BayArena, när SC Paderborn 07 tar emot Bayer 04 Leverkusen i den efterlängtade omgång 1 av Bundesliga 19/20.


Nykomlingen spelade precis som vi i cupen i helgen och tog sig med nöd och näppe vidare. Det krävdes straffläggning mot SV Rodinghausen från fjärdedivisionen. Efter fulltidsresultatet 3-3, en galen match alltså av ett galet lag...

Det här laget mina vänner, påminner både om AFC Eskilstuna och Sunderland och man önskar att man sett en dokumentär om dem.
Säsongen 13/14 slutade denna klubb 2a i Zweite och gick därmed för första gången någonsin i klubbens korta historia (Bildad 1985) upp i högsta divisionen. Men det visade sig inte vara något lag redo att stanna i en division. Man slutade sist och när sen återtåget skulle börja säsongen 15/16, slutade man sist, igen, fast i andradivisionen då, som Sunderland, ner till tredje. Men här ryckte ju ändå det engelska laget upp sig och var nära på att ta sig tillbaka till Championship i sin första säsong i bottenträsket. Paderborn dock, ville visa att de minsann kunde vara ännu sämre och åkte ut en gång till! Tre raka nedflyttningar och här kände man väl att klubben lika gärna kunde lägga ner. Men den klassiska klubben 1860 München som skulle gå upp till tredjediv. kunde inte betala sin licens, så som en skänk från ovan fick Paderborn en ny chans och denna gång skulle man ta den. Tränaren Steffen Baumgart tog laget från en 18e plats till 2a plats, gick upp till Zweite (2. Bundesliga) och förra säsongen då 18/19, lyckades man som nykomling komma 2a och därmed gå upp, igen, från ingenstans egentligen, till Bundesliga. Här kan man verkligen snacka om den där mytomspunna “resan”. 

Dessa båda avancemang har letts av en galen offensiv, 90 mål i 3.Bundesliga 17/18, 76 mål i 2.Bundesliga 18/19. Det betyder oftast att man också släpper in en del och ja, 50 mål bakåt ifjol, faktiskt mer än 14e placerade Erzgebirge Aue.

Vilket ju påminner mycket om vårt kära Bayer Leverkusen. Som förra säsongen lyckades släppa in fler mål än så, nämligen 52. Man gjorde också 69 framåt. De flesta lagen i tysk fotboll har ju dock än rätt så spretig målskillnad och det är väl det man gillar, den offensiva, fartfyllda fotbollen som det alltid snackas om. Förra säsongen var det väl egentligen bara Leipzig som visade att man kan försvara sig.

Under sommaren har coach Peter Bosz jobbat mycket med laget spelsätt och spelarnas fitness. Han har uttryckt att man måste försöka undvika skador genom att bättre kunna återhämta sig. Han jobbar med ett offensivt, explosivt och aggressivt spel. 

Vi vet också att han gillar att experimentera en hel del, med spelare och formationer, men vi utgår från en 4-3-3. 

Väntad XI: Hradecky – L. Bender (c), Tah, S. Bender, Wendell – Havertz, Aranguiz, Demirbay – Bellarabi, Volland, Bailey

Skadade: Pohjanpalo, Weiser
Frågetecken: Hradecky, Tah, L.Bender, Jedjvaj

Bästa målskytt förra säsongen: Havertz 17
Bästa framspelare: Brandt 11

Paderborn har förlorat sina kanske två bästa spelare under sommaren:
Bästa målskytten - Philip Klement - till Stuttgart
Offensiva mittfältaren - Bernard Tekpetey - till Schalke

Man har gjort många förändringar i truppen, men det finns inte direkt några kända namn just nu, som säsongen går kanske man lär känna några. Jag är personligen lite intresserad av Laurent Jans som lånats in från FC Metz. Ett lag som jag följde lite smått förra säsongen, ett ungt lag som gick upp till Ligue 1. Jans är kapten för Luxemburg, en nation som faktiskt är på gång. 

Väntad XI: Huth – Jans, Hünemeier, Strohdiek (c), Holtmann – Pröger, Gjasula, Vasiliadis, Antwi-Adjei – Michel, Mamba

Nu när säsongen äntligen öppnar ikväll, med Hertha-Bayern som första match, en riktig stormatch som jag faktiskt själv sett live en gång i tiden, så har många lagt in sina tips för hur de tror ligan slutar. Jag skrev ju i senaste artikeln att jag tror vi kan försvara vår 4e plats, men jag är lite för pessimistiskt lagd för det känner jag och vågar inte säga bättre än 5a.
Men det är kul att se att flera tror på oss i år. Själv tror jag dock inte att vår tränare Peter Bosz är tillräckligt bra för att ta det här laget högre än en 4e plats. 

Hypen kan ju öka markant och folk kan få för sig grejer efter helgen eftersom det finns en chans att vi vinner stort. Men man får då komma ihåg att vi möter nederlagstippade nykomlingen Paderborn och att vi generellt har en förmåga att skapa något vi sen inte kan nå upp till.  

Avspark: 15.30, lördag 17/8
Var: BayArena, ca 30k, Leverkusen, Tyskland.
TV: Viaplay
Mitt tips: 3-1, Volland x2, Havertz


En lång härlig intervju med coachen här som ger en känslan av en succé-artad säsong, om ni vill läsa mer. 
https://www.bayer04.de/en-us/news/bayer04/peter-bosz-im-never-satisfied
Rekommenderar också att ni följer Bayer på Twitter, där de är kända som det fotbollslag med bäst banter. 

(Källor: bundesliga.com, bayer04.de, transfermarkt.com)

Robert Linde2019-08-16 17:48:41

Fler artiklar om Bayer Leverkusen