Lagbanner
Kai Havertz - Från Aachen till Chelsea
Kai Havertz är nu Frank Lampards och Chelseas diamant att förädla.

Kai Havertz - Från Aachen till Chelsea

Igår blev det så tillslut officiellt, Kai Havertz är klar för Chelsea och har gjort sin sista match i Bayer 04 Leverkusen. Vi tar oss en titt på den utdragna övergångshistorien och hur grabben blev man.

Under fredagsmorgonen kom nyheten ut om att Havertz fått lämna den tyska landslagssamlingen för att åka till London; och vad skulle han göra där om inte skriva på för Chelsea FC. 

Man brukar snacka om “minst hemliga transfers” och “långsamma förhandlingar”, förhandlingar som aldrig tycks ta slut och den här kvalar ju in i bägge. Låt oss gå igenom det från början och hur denna grabb från Aachen blev Tysklands superstar.

Kai Havertz upptäcktes av Leverkusen redan när han bara var 10 år gammal då han spelade för Alemannia Aachen.
Året efter tog han klivet över till storklubben Bayer Leverkusen och han började träna på kända ungdomsanläggningen Kurtekutten, som fostrat många fina fotbollsspelare. Kai gjorde otroliga framsteg och växte snabbt, både fysiskt och psykiskt. Det gjorde att dåvarande huvudtränare Roger Schmidt i underläge mot Bremen oktober 2016 valde att chansa med att släppa in den då 17-årige gängliga grabben. 

Tyvärr lyckades han inte vända den matchen, men bara några månader senare startade han i Champions League-åttondelen mot Atletico Madrid. Han fick dock inte åka med till returen nere i Madrid då pojken var tvungen att stanna i skolan och göra klart sina läxor.

17/18 genomförde han en hel säsong och blev ordinarie i laget.
18/19 kom det stora genombrottet, han började göra mål och det ger ju alltid uppmärksamhet. Precis innan han hann fylla 20 blev han med sina 17 mål den bästa tonåringen någonsin i Bundesliga. 
Sommaren som sen följde, 2019 blev han således en av de mest eftertraktade talangerna på marknaden. Men några konkreta bud kom aldrig upp till ytan och Völler och gardet höll hårt i honom. Andra ändringar gjordes istället i truppen och Kai skulle få bära en stor tyngd säsongen 19/20, han inledde också med att måla i premiären. Efter det verkade dock tyngden på axlarna vara för stor för den kanske för spinkiga och blyga supertalang.

Vinterfönstret 2020: Kai hade haft en svag höstsäsong för sin höga standard och kanske var han redan färdig här, eller för uppe i det blå. Ryktena intensifierades, Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Liverpool och såklart Bayern München var intresserade. Mer än en miljard skulle han kosta. 
Men Kai och Leverkusen deklarerade att han minsann inte skulle någonstans nu och när januari var slut spelade han och laget sin bästa fotboll någonsin. 

Corona-våren kom och stängde ner allt. Men Bundesliga var tillbaka först av alla och Leverkusen med mångsidiga Kai Havertz på ytterligare en ny position; nu som topp och han levererade direkt. Med bara denna stora liga igång och mål gjorda var fotbollsvärldens ögon på denna tyska guldklimp. Framförallt var det de stora Premier League-klubbarna som tävlade om att välkomna honom till sin klubb. Men med Bayerns historia och dominans i Tyskland visste man att om de ville, skulle de få honom. Chelsea höll vid den här tiden låg profil angående Kai, man hade ju Ziyech klar och Werner påväg in. Själv hade jag känslan att han skulle krita på för Man City. 

Augusti 2020: Leverkusen och Havertz var tydliga med att säsongen skulle slutföras, därmed drog det ut på det då man hade Europa League kvar i början på augusti. 
Men ryktena fortsatte varva hårt och med Werner som redan lämnat sitt Leipzig och CL-slutspel för London ökade trycket att Kai skulle kunna göra likadant. 
Sen åkte Leverkusen ut mot Inter i kvartsfinalen och kort därefter bekräftade klubben mer eller mindre att Kai Havertz kommer att lämna klubben den här säsongen. 
Dock ville man såklart inte rea ut eller förhasta sig på något sätt gällande sin största försäljning någonsin och det fick i princip alla andra klubbar att dra sig ur.

Det är svårt att säga hur klubbarna har haft det ekonomiskt ställt eftersom spelare ändå värvas en hel del nu, men det mesta talar för att Chelseas suveräna ekonomi tack vare Roman Abramovich och de senaste årens försäljningar satte de i en solklar pole position. 

Förra veckan var både Chelsea och Leverkusen tillbaka i träning efter den korta semestern. 
I västra London publicerade man först värvningen av Ben Chillwell, sen Malang Sarr och Thiago Silva. De var på väg att bygga något slags sjukt “announcement-domino” där Havertz skulle vara den sista brickan. 29e augusti kom, Havertz tröjnummer och Chelsea lirade sin första försäsongsmatch, det hintades och flörtades en hel del men fansen fick fortsätta spamma sig galna i kommentarsfälten. 

Bayer Leverkusen publicerade bilder från sina första träningsdagar och ingenstans kunde man se grabben alla letade efter. 
Det var heller inte så konstigt eftersom han skulle direkt till landslagets samling inför Nations League-matchen mot Spanien. 

Dagarna innan torsdags-matchen kunde vi också mycket riktigt se honom i landslagsdressen träna med de övriga stjärnorna. Där och då kom det dock ut att han hunnit med en sväng till London på söndagen och redan genomfört läkarundersökningen med Chelsea. Så man började undra varför det inte blivit officiellt och varför det dröjde så länge. 

Han fick sen inte ens spela mot Spanien, utan satt på bänken hela matchen och lämnade sen då laget morgonen efter. 
Fredagstimmarna gick utan ett ord från Chelsea. Man hade tidigare publicerat värvningar vid kl 18.00 och det sades att man väntade tills dess även nu, men vad hände vid den tiden igår? Jo världens störste fotbollsspelare släppte en video med sitt främsta uttalande någonsin och ockuperade ögonen för en hel fotbollsvärld.
Vilket gjorde att det stora “avslöjandet” sköts fram till kl 21.00. 

Chelseas sportdirektör Marina Granovskaia sägs vara en av fotbollsvärldens absolut tuffaste förhandlare och det var väl det Rudi Völler och de andra fick kämpa med och därför det drog ut så. Man hade ju i Leverkusen-lägret satt en prislapp på dryga miljarden och fått gå ner till 800 miljoner + bonusar. Så hamnade prislappen när han publicerades först nere på dryga 700 miljoner. Men den officiella summan från Transfermarkt just nu står på prick 80 miljoner Euro, samma som Chelsea värvade Kepa för och därmed blir det inte deras enskilt största värvning, men såklart Leverkusens största försäljning. 

Som Leverkusen-supporter är jag inte missnöjd med prislappen, jag tycker den känns rimlig och affären känns rätt. Men det svider lite att det ett tag för inte så längesen sades att vi kunde få nästan halv-miljarden mer. 

Jag har följt Leverkusen rätt länge, ändå såg jag inte riktigt den här hypen kring eller utvecklingen komma från Kai Havertz. Förra sommaren sålde vi Brandt och jag såg det då som det stora tappet, han var då enligt mig bättre än Kai. Han gick för knappt 300 miljoner kr till Dortmund. Där och då kunde jag ana att Kai skulle ta kliv och vara vår bästa spelare och bli en större transfer och kanske säljas om några år till Bayern.
Likt som de flesta bra spelarna i Bundesliga gjort och många har misslyckats. Nu är det här liksom den största transfern i fotbollsvärlden det här året och han förväntas vinna allt möjligt, typ nästan Ballon D’or. 

Jag älskar Kai och jag hoppas verkligen att han lyckas med allt och blir bäst, men jag är rädd att folk kan ha gått vilse i hypen och att pressen ska skada honom.

Jag vill avsluta med att på nytt rekommendera denna dokumentär om King-Kai som släpptes för en månad sen och där och då ganska starkt hintade om att han skulle lämna. 10 år i klubben. Halva ditt liv. Tack för allt. King-Kai. 

Robert Linde2020-09-05 16:40:02

Fler artiklar om Bayer Leverkusen