IFK Göteborg - AIK
1 - 0

Kontrollerad seger för Bayer 04
Bellarabi fick äntligen bryta sin måltorka.

Bayer 04 Leverkusen gästade portugisiska topplaget Sporting Lissabon under torsdag kvällen i en målsnål match. Bayer 04 var de enda lag som lyckades göra mål vilket satte dem i förarsätet inför returmatchen nästa torsdag (25/2).

Det var en mörk kväll på Estádio José Alvalade då de båda lagen stegade ut på den nyklippta gräsmatten i Portugals huvudstad, Lissabon. Defensiven blev fokuset över en match som aldrig riktig fick någon form. Jorge Jesus valde att starta matchen med en av hemmalagets stora stjärnor, Islam Slimani, på bänken till allas förvåning.

När det kommer till bortalaget fick Roger Schmidt ändra i startuppställningen påvgrund av Kevin Kampls avstängning. Det var ett stort avbräck då Kampl start 2016 på bästa möjliga sätt och lyckas fylla ut den position som Lars Bender lämnat då han fortfarande gå runt med sin vadskada.

Startuppställning: Leno; Jedvaj; Toprak; Tah; Wendell; Calhanoglu; Kramer; Brandt; Mehmedi; Kießling; Bellarabi.

Matchens första 10 minuter var väldigt chans fattigt och ingen av laget kom igång med något riktigt spel. Lagen bytte boll mellan varandra och ingen kom direkt till något läge. Vi fick se en hel del slarviga uppspel då man slog bort många ”enkla” bollar. Bayer 04 var väldigt defensivt inställda och man visade väldigt tydligt att man inte skulle släppa in Sporting i sitt straffområde. Schmidts plan var väldigt enkel, fall hem när Sporting har kontroll över bollen och ge Sporting inga chanser gratis.

Det första läget i matchen kom efter 13 minuter, Bellarabi utmanar på sin högerkant och fälls till höger av straffområdet. självklart är det Calhanoglu som tar frisparken. Calhanoglu väljer att lyfta in bollen i straffområdet där lagkapten Toprak når högst bland folkmassan, dock är inte precisionen där och bollen seglar en bit över det vänstra krysset.

Sporting var det bollförande laget under största delen av första halvlek, och jag tror man hade ett bollinnehav på 60-40 då klockan stod på 20. Sporting hotade mest på deras högerkant då deras forward Gutiérrez kom i några farliga lägen. Inget som blev hotande utan det kändes som att försvaret i Bayer 04 hade kontroll över det hela, och dom få stunder de inte hade det stod Leno i mål och gjorde sig stor.

I den 26 minuten kommer Bayer 04 i ett farligt anfall längs högerkanten. Kießling blir bollförare och väggar sig fram, strax utanför straffområdet vikar han inåt och hittar en löpande Jedvaj långt ut på den högra kanten. Jedvaj slår in bollen på första tillslaget och bollen seglar mot den bortre ytan, en yta som en omarkerad Bellarabi upptäcker snabbt och tar sig dit för att knäa in ledningsmålet. ett viktigt 0-1 mål som kom att avgöra matchen för Bayer 04.

Målet gör att Sporting lyfte upp sitt spel ännu mer och försöka utmana Bayer 04s försvar. Andra halvan av första halvlek blir avslagen då Bayer 04s försvar stoppar all försök från Sportings sida att hitta ett kvitteringsmål innan halvtid. 0-1 blev resultat när spelarna gick in i omklädningsrum för halvtid.

Den andra halvlek fortsätter som den första avslutade, chansfattigt och ett Bayer 04 som verkade ha kontroll på matchen. Kontroll är verkligen vad die Werkself hade, man lät inte Sporting komma i närheten sitt straffområde. Desto längre matchen gick, desto mer kändes som att Bayer 04 tog över matchen. Man började vinna boll högre upp i plan och fick lägre anfall.

I den 73 minuten uppstår det en situation som kom att avgöra matchen. Hemmalagets mittback, Ruben Semedo, åker på sitt andra gula kort i matchen då han sätter en dåligt tajmad glidtackling på Bellarabi mitt på plan. Rött kort innebar det och hemmalagets uppförsbacke blev ännu brantare. I och med det kunde Bayer 04 ta över och bli det bollförande laget, vilket gjorde att man enkelt bara kunde vänta in tills klockan stod på 90.

Matchen kändes oerhört avgjorde och många hade säkert redan skrivit när 0-1 som slutresultat då Bellarabi utmanar Sportings försvar i matchminut 87. Bellarabi avlossar tillslut ett distansskott strax utanför straffområdet som skruvar sig rätt in i den högra stolpen, 0-1 fortfarande. Mer spännande än så blev det inte, i den 93 minuten blåser domaren Bjorn Kuipers i pipan och Bayer 04 kunde se sig själva som segrare i matchen.

Tack vare resultatet i dagens match har Bayer 04 nu skaffat sig ett utmärkt läge för avancemang i turneringen. Returmötet spelas nästa vecka på torsdag (25/2) då Bayer 04 välkomnar Sporting Lissabon till BayArena.

Nästa match för Bayer 04 är på söndag (21/2) då man välkomnar tvåan i Bundesliga Borussia Dortmund till BayArena.

Statistik: Sporting Lissabon - Bayer 04 Leverkusen
Bollinnehav: 53-47