Lagbanner
Leverkusen - Säsongen 19/20 - Del 3 : Spelarbetyg
Coach Peter Bosz och Sven Bender stod båda för en bra säsong.

Leverkusen - Säsongen 19/20 - Del 3 : Spelarbetyg

Nu går vi tillsammans igenom säsongens olika delar, vår berg och dalbana från genialt till galenskap. Från novembermörkret till vårsolen. Vad var bra, vem var bra, hur har allting egentligen gått, jag ger er allt ni någonsin önskat.

Del 3 - Den bästa hittills (Men läs gärna del 1 och del 2 också)

Laget och matcherna:

 Det man först minns och tänker på från säsongen är den starka våren. Innan uppehållet såg Leverkusen otroligt bra ut och vi kände oss nästintill oövervinnerliga. Hösten är ett minne blott, ett man inte vill rota för mycket i. Vi öppnade Bundesliga i augusti 2019 med två raka segrar och 6 gjorda mål, men det var mot två förväntade bottenlag och vi släppte in 3 mål och redan där var berg-och dalbanan igång. När vi sen blev överkörda av Dortmund kände man det där glappet mellan toppen öka. 

Oktober var vår sämsta månad, endast en seger och den kom mot svaga Paderborn i cupen. Jag tog mig själv ner till BayArena för första gången i mitt liv för att stötta, det hjälpte inte och november började med en av årets absolut tyngsta förluster; 1-2 hemma mot den direkta rivalen om 4e platssen, Borussia Mönchengladbach. Sänkta av Oscar Wendt av alla.
Det enda positiva med den var att laget och Bosz vaknade upp och man had efter det sin bästa period med 5 segrar och 1 oavgjord. Där vi bland annat slog Atletico Madrid och Bayern München och visade världen vilken otrolig högsta nivå vi har när allt flyter. 
Höstsäsongen avslutades dock svagt, vi gick på jullov på en 6e plats, men tack vare att Dortmund och Bayern gått knackigt hängde vi fortfarande med i CL-racet. 
Vi åkte ur Champions League och lottades mot tuffa Porto i EL-slutspelet.

När grabbarna vilat och laddat om i några veckor var det återigen dags för oss att ta oss an de två bottenlagen vi började säsongen mot. Skönt, två enkla segrar och vi kunde segla iväg. Bara för att direkt återigen gå på pumpen mot förbannade Hoffenheim, Demirbay tog rött mot sin gamla klubb och cementerade min bild av honom som en floppvärvning. 
Ligaspelet avbröts med en cupmatch, vinna eller försvinna mot gamla storklubben Stuttgart som var på dekis i Zweite. Bosz roterade och vårt argentinska nyförvärv Palacios fick visa upp sig. Ingen imponerade men vi vann, så mycket mer av argentinaren fick vi inte se sen heller.
När det sen var dags för Dortmund så bjöd vi på en av säsongens roligaste matcher. Bailey hoppade in och vände matchen för oss från 2-3 till vinst 4-3, han älskar stormatcherna den grabben. Att nolla en Haaland som gick på moln kändes otroligt bra och vi var nu bäst i Europa. Tills Corona-vågen slog till i mitten av mars hann vi spela 13 matcher varav vi vann 11, slog Porto 2 gånger och kryssade borta mot Leipzig.

Två månader senare var vi tillbaka och det kändes helt otroligt. Jag trodde säsongen var över, sen plötsligt hände det. Bundesliga var igång och vi fick matcher stup i kvarten och vi såg lika bra ut som innan, hade uppehållet aldrig hänt? Hade det bara varit en dröm?
Tre raka segrar, revansch på Mönchengladbach och en Kai Havertz i sitt livs form.
Mycket och många seglade såklart iväg i tankar osv och chockades bara några dagar senare när den kom, förlusten. Själv, som erfaren “Neverkusen”-supporter kunde jag mest bara konstatera att det var så jävla väntat och så jävla mycket Leverkusen att torska hemma med 1-4 mot Wolfsburg där och då. Så den och förlusten mot Bayern sen var ju ändå väntade förluster, sånt man räknat med så det var inte där CL-platsen förlorades. Den förlorades egentligen den 2 november. Där och då blev gapet mellan oss och ‘Gladbach för stort. För som jag hela tiden sagt, det var de vi skulle slåss med om den där sista CL-platsen som finns.
Men vill man kolla på fler snedsteg så är ju krysset mot Schalke den 14 juni ett. Borta i Gelsenkirschen, det låter ju ok liksom, inte lätt där, men Schalke vann alltså inte en enda match efter omgång 18. Efter “Corona-uppehållet” var det bara vi och Union Berlin som lyckades misslyckas med att besegra dem.

Sen är det ju rent tekniskt sett förlusten i näst sista omgången mot Hertha som avgör det.
Där har vi CL-platsen i egna händer tack vare vår otroliga vår, men jag vet inte, det kändes bara rimligt och väntat att vi skulle förlora där.

 Coachen:

Peter Bosz: Jag har länge varit tveksam till denna man, som kring många andra som också varit vid rodret ska sägas. Jag kan inte se honom som en vinnare, det var ett tag i höstas där jag inte alls trodde på honom. Men han och laget gjorde en otroligt stark vår med stundtals briljant spel emellanåt. Jag började nästan tro på “Bosz-boll”, likt “Sarri-ball”. Kollar man på statistik nu över ligorna i Europa så är hans lag bland de lag som har mest bollinnehav och som slår flest passningar per match. Alltså uppe där med lag som Bayern och Barca, det är häftigt. 14.3 skott per match är ju också statistik man älskar. Det händer saker även fast vi mest rullar kort, vi kommer till avslut. Sen bör ju avsluten förbättras avsevärt, 5.2 skott på mål, alltså knappt en tredjedel av skotten som går på mål…

 Vi fortsätter ju göra många mål trots allt då eftersom vi skapar så mycket. 49 matcher, 89 mål. 
Vi släpper in lika mycket på fasta situationer som vi gör, men med tanke på att vi skapar typ 10 hörnor per match bör vi göra betydligt mer än 5 hörnmål under en säsong.

4-2-3-1 mest valda formation, 3-4-3 dock mest lyckade. Det här roterandet med formationer kan göra en galen, han är lite galen Bosz-gubben, men i alla fall modern. 

Säsongens elva: 4-2-3-1
Hradecky - L Bender, Tapsoba, S. Bender, Wendell - Aranguiz, Demirbay - Bellarabi, Havertz, Diaby - Volland

Jag tycker det här är en väldigt bra elva för oss och för Bosz att jobba vidare på, för ja, jag vill ha kvar honom. 
Det fina är att vi nu har en trupp som är väldigt bekväm med olika formationer och spelare som kan spela på olika positioner, så det känns bra, 3-back ibland Bosz, gör det inte för svårt bara tack. Peter, du får 7 av 10 på min IMDb-skala. Som årets Netflix-serie Messiah, lite galen och man undrar vad det egentligen ska leda till, men man är hela tiden nyfiken och lär sig gilla det. 


 Spelarna: 

Skytteliga: 
Havertz 17 
Volland 12
Alario 12
Diaby 7
Bailey 7
Bellarabi 6
Självmål 4

Assists:
Bellarabi 12
Demirbay 11
Volland 9
Havertz 9
Diaby 8
Amiri 6
Aranguiz 6

Spelarbetyg: 

Målvakt:
Lukas Hradecky - 7/10

Spelat samtliga matcher förutom en, ohotad etta. Gjort sin bästa säsong hittills i karriären. Vi släpper fortsatt in mycket mål, men inget som ska lastas finnen. Synd på tabben i Cupfinalen, minimera misstagen och vi har en super-målis.

Försvarare:
Mitchell Weiser - 6/10

Borde väl egentligen vara vår ordinarie högerback, då Lars egentligen inte är högerback. Men har inte blivit så bra som man tyvärr hoppats på och bör inte starta. Ettrig och fröjdig och härlig ibland, men för stor risk. 

Lars Bender - 7/10
Vår kapten. Har gjort det bra som högerback och wingback och det kan vara platsen för honom framöver. Tyvärr haft fortsatta skadeproblem, men ska alltid spela när han är tillgänglig. Älskvärd. 

Aleksandar Dragovic - 5/10
Ska inte starta, men har fått spela ganska mycket pga skador. Ibland ser han riktigt stabil ut, men alldeles för sällan. Bör säljas. 

Sven Bender - 8/10 
Precis som brorsan spelar han egentligen på fel position, men gör det bra. En att luta sig mot, ger sig alltid 100% in i varje duell och i varje match, därför är han otroligt värdefull och 2a i ligan i vunna dueller efter Sebastian Andersson.
Också väldigt bra passningsstatistik. Den utespelaren som gjort flest minuter i truppen.

Jonathan Tah - 7/10 
Borde väl egentligen va med i säsongens elva, har tidigare varit en av landets bästa mittbackar, men tyvärr åkt på skador och haft större problem än väntat denna säsong. Tapsoba kom in i vintras och överglänste honom. Men sett över hela säsongen så är han bra och viktig. Hoppas han håller sig hel och tar ytterligare kliv nästa säsong.

Edmond Tapsoba - 7/10
Sista dagen av januarifönstret plockade vi in denna unga orutinerade mittback från Burkina Faso och man undrade vem fan han var. Direkt klev han in och dominerade, så jävla iskall, inga nerver, helt underbar. Blev tyvärr sämre och sämre mot slutet av säsongen, men en mycket bra början på en förhoppningsvis fin och lång Leverkusen-karriär. 

Daley Sinkgraven - 6/10 
Jag gillar grabben, fortsatta skadebekymmer, men när han spelar är han oftast bra. Wendell har spelat mycket mer och varit bättre ja, men faktum är att det går klart bättre för laget när Daley spelar. 

Wendell - 6/10
Som många andra brasilianska ytterbackar, bra offensivt men lite för stabbig bakåt. Tyvärr lite för dålig offensivt i år vilket drar ner betyget. Mycket upp och ner, har mer i sig, förväntar mig mer nästa säsong.

Mittfältare:
Charles Aranguiz - 7/10 
Väldigt viktig för att vi ska ha någon form av balans/organisation. Smart och härlig spelare, gör inte sin bästa säsong men kommer vara avgörande om vi ska nå långt i Europa League. 

Kerem Demirbay - 7/10
Var länge besviken och irriterad över detta nyförvärv. Gav oss inte riktigt vad jag hade hoppats på, för dålig offensivt. Men fick stort förtroende av Bosz och växte under säsongen, klev fram efter lockdown och slutade tillslut på 11 assist vilket är bra.

Exequil Palacios - Spelat för lite för att ge något schysst betyg. Verkar ju spännande, hoppas se honom blomma nästa säsong. 

Julian Baumgartlinger - 6/10
En av våra sämsta spelare egentligen, inte tillräckligt bra med boll för Leverkusen. Men har ändå överraskat positivt. Är rutinerad och användbar, kan komma in och hjälpa oss att stänga matcher, bör dock få mindre speltid om han blir kvar. 

Nadiem Amiri - 6/10
Fick mycket mer speltid än jag tyckte han förtjänade. Var tveksam till värvningen av honom från första början och tycker inte att han håller. Endast gjort ett mål. Bra breddspelare för truppen i alla fall just nu. 

Moussa Diaby - 7/10
36 km/h, ja han är snabb och det är vad han lever på. 5+5 i poäng på 30 ligamatcher, godkänt, som överlag en godkänd debut säsong, han är ung och orutinerad, ge honom tid så blir det förhoppningsvis väldigt bra. Blivit en publikfavorit. 

Leon Bailey - 6/10
Har faktiskt mätt en ännu högre hastighet än Diaby i år, men det var ett enstaka tillfälle, generellt är Diaby snabbare, Bailey använder sig inte lika mycket av sin snabbhet, utan gillar mer att ha bollen på fötterna och söker ofta skott med sin vänsterdoja. Passade på att skina när vi mötte storlagen, i övrigt en svag säsong. Två röda kort dessutom, dags att sälja Jamaicanen nu kanske och casha in lite, inte alls haft den utveckling man hoppats på.

Paulinho - 7/10
Har likt Palacios, egentligen spelat för lite för att ges ett schysst betyg, men en personlig favorit så. Att denna man endast spelat 447 minuter på 49 matcher är ett brott. Förvisso haft några skadebekymmer, men funnits i truppen i 40 av matcherna. 447 minuter är inte ens 5 hela matcher. Ändå har han gjort 3 mål och 2 assist. Enorm talang, snälla Bosz, slarva inte bort detta. 

Karim Bellarabi - 7/10
Som alltid en av våra bästa. Den rutinerade landslagsmannen är viktig. Visat att han spela lite lägre ner och ta mer defensivt ansvar, fortfarande för dålig avslutare, gör för få mål, men löper och skapar mycket från sin kant. 

Florian Wirtz - 6/10
Här har vi nästa guldklimp. Klev överraskande fram efter lockdown, när han precis fyllt 17 år som en joker och gjorde det bra. Fick 8 framträdanden och 1 mål, generöst av Bosz, för även om han stundtals visade en otrolig teknik så är han just nu inte tillräckligt bra för Leverkusen. Blir kul att se hur mycket speltid han får nästa säsong, såklart skyhög potential.

Kai Havertz - 9/10 - STARBOY
Såg något slapp och ointresserad ut under delar av hösten, verkade sakna sin gamla vän Brandt att leka med på mittfältet. Växlade upp rejält sen och här har vi en som faktiskt har haft ett bra 2020. Har tagit ett otroligt ansvar och spelar väldigt moget för sin ålder. Kommer göra det bra var du än placerar honom, men trivs nog bäst som 10a. 17+9 på 43 matcher, njutbar, sägs nu gå till Chelsea för nästan miljarden, det säger en del. 

Anfallare:
Lucas Alario - 7/10 
Skaplig skillnad på att ha denna kille som andraslips, gentemot Kiese-Thelin. 12 mål som inhoppare, det är starkt. För dålig för att starta, men underbar supersub. 

Kevin Volland - 8/10
Har svårt att hålla en jämnhet och den målproduktion som man önskar. Drabbats lite av skador och att han ofta kommer för långt från målet i vårt rörliga anfallsspel. Kommer göra över 20 mål nästa säsong, han har så mycket i sig. Gör ändå 10+7 i ligan på 24 starter och löper och sliter underbart för laget.
 

Robert Linde2020-07-24 21:25:00

Fler artiklar om Bayer Leverkusen