Lagbanner
Månaden som gått: Augusti

Månaden som gått: Augusti

Augusti är nu över och premiäromgången likaså. Jag försökte under förra veckan gå in i säsongen utan några större förväntningar eller förhoppningar om vart i tabellen laget skulle hamna osv. Men när man ser startelvan, när man hör domaren blåsa igång den första matchen på säsongen så blir man ändå hoppfull om att denna säsong kanske kan bli något extraordinärt, ”är detta Leverkusens år?”.

En sak som jag lade märke till innan säsongstarten var att väldigt många experter och supportrar till andra Bundesliga-lag började nu tro på Leverkusen som ett riktigt hot mot det absoluta toppen. Visst, att det har snackats om att laget har sett riktigt lovande och intressanta ut inför många andra säsongsstarter de senaste säsongerna, men den här säsongen har det känts som att snacket om att konkurrera om den absoluta toppen har varit större än någonsin.
 
Jag förstår snacket och det är en extremt spännande och rolig tid att vara Leverkusen-supporter i just nu. Klubben och laget har förstärkts med många bra spelare i bl.a. Kevin Volland och Julian Baumgartlinger som båda faktiskt är lite av prestigevärvningar om kan säga så, i alla fall i Tyskland. Men framförallt har de lyckats behålla alla de stjärnor som hela tiden ryktats ska lämna.
 
Premiären
 
Bundesliga är äntligen tillbaka och under helgen som har gått så har alla lag spelat sina premiärer. Leverkusen ställdes under lördagen mot Borussia Mönchengladbach borta på Borussia-Park och förväntningarna var som vanligt höga när ännu en ny säsong sparkar igång. Dock så var det något som gjorde att man inte riktigt kände sig sådär super-taggad: Chicharito.
Yes, lagets käre mexikan som bara dagar innan premiären ramlade hemma i sin trappa och gjorde illa handen, borta i två veckor. Nästan i klass med Leverkusens gamla forward Eren Derdiyok när han tappade sin tandborsthållare på tån och missade ett CL-möte mot Barcelona för några år sedan. Otroligt synd att just Chicharito skakade sig eftersom man har varit sjukt peppad hur hans samarbete med Volland skulle se ut i Bundesliga och i ett toppmöte som en match mot Gladbach’ ändå är. Men att få se det samarbetet fick vänta.
 
Startelvan såg trots allt stark ut, väldigt strak ut.
 
Leno
Jedvaj – Toprak – Tah – Wendell
Bellarabi – Baumgartlinger – Aranguiz – Kampl
Calhanoglu – Volland
 
 
Matchen blåstes igång, säsongen blåstes igång. Leverkusen börjar matchen bra men Gladbach lika så. Det kändes lite som att matchen gick framåt tillbaka och nu i efterhand kommer faktiskt inte ihåg så jättemycket från matchen eftersom det inte hände några grejer som stack ut till en början. Men en sak kommer jag ihåg, Bernd Leno. Den dubbel- räddningen han gör under första halvlek var magisk och blev min absoluta höjdpunkt, den mannen har man tackat väldigt många gånger genom åren och denna gång var inget undantag. Men sedan hände det något precis innan halvtidsvilan, Gladbach’ tar ledningen. Det var otroligt segt att se den bollen gå in och på något sätt kändes lite som att matchen avgjordes redan där. Andra halvlek började och matchen börjar mer och mer hamna i Gladbach’s händer men de ökade inte ledningen. Leverkusen letade efter en kvittering men man kom liksom aldrig riktigt farligt fram så Roger Schmidt försökte då få in del offensiva byten i Julian Brandt, Admir Mehmedi och finländaren Joel Pohjanpalo. Det sista bytet gjordes i minut 77 och det var just då finländaren Pohjanpalo fick göra debut i Bayer 04. Det tog två minuter och han hade redan gjort sitt första mål i sin nya klubb, det var inget höjdarmål då han relativt enkelt nickade in bollen i öppet mål efter en liten kaosartad situation i straffområdet. Men detta spelade verkligen inte roll, det var kvitterat och det var otroligt roligt att se hur lycklig han blev efter målet då han sprang bort till avbytarbänken för att fira med hela gänget. Nu började man få energi, ”kan man kanske få in ett till skitmål?” började jag att tänka och matchen började nu få lite liv i sig. Men man fick inte jubla så länge till. Matchminut 85 och Lars Stindl har tyvärr rättvist gjort 2-1 till sitt Gladbach och luften gick ur en ännu en gång till och matchen tog sedan kort därefter slut, förlust 2-1.
 
Yes, premiären slutade i en förlust som blev en ganska så tung sådan, men trots allt ändå rättvis, Gladbach var verkligen snäppet vassare och det kändes lite som Leverkusen saknade någonting, om det var den mexikanska lilla ärtan eller något annat vet jag inte men någonting var det. Hursomhelst blev min man of the match i Leverkusen i alla fall Leno. Trots att han släpper två mål så gör han rakt genom en väl godkänd match med ett par svettiga räddningar som räddade laget kvar i matchen.

Det är nu 33 matcher kvar av säsongen och Gladbach är en av toppkonkurrenterna så denna förlust är verkligen inget man ska deppa allt för mycket över. 
 
Deadline-day
 
Under onsdagen och transfer-fönstrets sista dag hände det en hel del grejer i truppen då 3 spelare fick lämna på lån.
 
Kyriakos Papadopoulos: Greken lämnar klubben för ett lån hos nykomlingen Red Bull Leipzig säsongen ut. Detta blev faktiskt en liten överraskning då jag gillar honom som spelare och är fortfarande bra men nu när nyförvärvet och försvararen Dragovic kommer in så har jag väldigt svårt att se käre Papa ta en startplats.
 
André Ramalho: Lagets ena brasse spelar resten av säsongen i Mainz i hopp om att få mer speltid.
 
Seung-Woo Ryu: Koreanen lånas ut för tredje gången i rad fast denna gång lämnar han för ungerska Ferencváros där även han kommer befinna sig under ett år.
 
Mina personliga tankar över utlåningarna är att de är helt rätt även fast det tar emot att se Papa sticka iväg. Men som med honom och resten av spelarna så har jag svårt att se dem platsa i startelvan så på ett annat plan tycker jag att det är roligt att se dem få speltid.
 
 
Inför fortsättningen
 
Var nu rädd om er under landslaguppehållet! Och framförallt var rädd om era händer. Det verkar som att det pågår någon form av epidemi i att göra illa sina händer i laget just nu. Först Chicharito och nu I onsdags kom även nyheten om att Kevin Volland blir borta i två veckor efter att ha… gjort illa handen. Dock gjorde Leverkusens nye tysk illa sig under landskampen mot Finland men tur i oturen att det är uppehåll nu iallafall så Volland och Chicharito kan återhämta sig men det är ju som vanligt väldigt ofta segt med landslagsuppehåll, speciellt när det är träningsmatcher. Så det blir alltså ingen Bundesliga den kommande helgen. Men nästa vecka den 10 september så är det hemmapremiär mot Hamburg som gäller. Sätt på bubbelplast på händerna nu och jag lovar att det träliga landslagsuppehållet är snart slut! Håll ut! 
 
Vorwärts Werkself!

Erik Bolldénbollden_97@hotmail.com@Bollden_972016-09-02 15:47:55
Author

Fler artiklar om Bayer Leverkusen