Mönchengladbach - Bayer Leverkusen
1 - 3

Matchrapport: Mönchengladbach-Leverkusen 1-3
Demirbay och Havertz bidrog på nytt med nya poäng.

"Die Werkself" fortsatte imponera och förbättrade sin otroliga form när man under lördagen besegrade Borussia Mönchengladbach med 1-3. En stark laginsats men återigen var det stjärnskottet Kai Havertz som stod för målen. Vinsten innebär stora chanser till Champions League-spel nästa säsong.

?Första halvlek påminde om den i måndags borta mot Bremen. Vi var lugna, behärskade och i kontroll. Vi skapade inte allt för mycket, men det kändes tryggt och man hade tro på det. Att Bremen kunde se svaga ut var väntat, men blev överraskad att vi lyckades få Gladbach att se så pass svaga ut på sin hemmaborg.
Havertz fick nytt förtroende på topp, som ensam striker, eller falsk nia, vad man vill kalla det. Genidrag av Bosz kan man tänka, men jag ser det mer som en ganska enkel logisk lösning och att den gode Kai verkligen visar vilken otroligt allround och kompetent fotbollsspelare han är.
Två nya kassar blev det idag, igen, 4 mål på 2 matcher som anfallare nu alltså, statistik skyttekungar som Hååland och Lewandowski skulle jublat för.
Havertz skulle dock aldrig spelat där om det inte vore för Vollands frånvaro, vår självklara nia. Volland var också vår bästa målskytt inför matchen på just nio mål. Nu är unge Kai, kapten för dagen uppe i 10, lika många som Hååland.

Bellarabi ska hyllas för framspelningen till Havertz första och det enda målet i första halvlek, snyggt. Vi ledde välförtjänt i paus och borde kanske gjort det med mer. Demirbay, som förra matchen gjorde sitt första mål för säsongen kunde fortsatt sin målform, då han efter just Havertz ribbträff, fick öppet mål, var så seg, att han lyckades bränna.

I andra halvlek sen lyckades Demirbay bränna ytterligare ett jätteläge och vi får kanske inte räkna med fler mål från vår 10a. Att han gör fler poäng är i alla fall viktigt och det blev en assist, när han i slutet la en känslig frispark som Sven Bender axlade in. Ja, han försökte nicka, men misslyckades, men mål som mål va?
Det målet innebar 1-3 och punkterade verkligen matchen.

Innan det var det lite oroligt. Hemmalaget Gladbach gjorde en bättre andra halvlek och lyckades hyfsat tidigt få till en kvittering. Deras stjärnskott Thuram satte säkert in 1-1 i matchminut 52. Efter att vårt försvar slarvat rejält med offsidelinjen, vilket öppnade för att slå den djupledsbollen som gav Thuram läget.

Hade det inte varit för den märkliga och tursamma straffen som några minuter senare tilldelades oss, hade vi kunnat tappa matchen. Det var en sån där situation som ofta uppstår, att en spelare skjuter och sen efter det ramlar över den försvarande spelaren som försökt täcka skottet. I vissa fall kan jag tycka att försvarare och målvakter ibland kommer in så vansinnigt sent och vårdslöst att det bör belönas med straff även fast skottet gått iväg och situationen egentligen är överspelad. Men i detta fall kändes det fånigt, jag hade blivit väldigt arg om Gladbach fått en sån straff och fler straffar hade ju sen då kunnat tilldelas i matchen om domaren varit konsekvent.
Hur som Havertz, Kai satte därmed sin fjärde straff i Bundesliga, 4/4, för Mr.Perfect.

Gladbach: Sommer (c) - Lainer, Ginter, Elvedi, Bensebaini - Strobl (Benes 76'), Neuhaus - Hofmann, Embolo (Stindl 12'), Thuram (Wendt 78') - Plea
Oanvända spelare: Sippel, Kramer, Herrmann, Raffael, Stindl, Traore, Jantschke
Skadade: Johnson (muscular), Zakaria (knee)
Coach: Marco Rose

Leverkusen: Hradecky - S. Bender, Dragovic (Baumgartlinger 81'), Tapsoba - Weiser, Aranguiz, Demirbay, Sinkgraven - Bellarabi (Bailey 66'), Havertz (c), Diaby
Oanvända spelare: Özcan, Tah, Paulinho, Amiri, Alario, Wendell, Wirtz
Skadade: L. Bender (foot), Volland (foot)
Coach: Peter Bosz

Övrigt:

- Bosz passningsorienterade totalfotboll fortsätter fungera, över 500 passningar idag och 55% bollinnehav. 705 passningar och 61% bollinnehav mot Bremen i måndags.

- Intressant att lagen inte använde sina fem byten idag, kanske för att vila några spelare helt som kommer få starta på tisdag. Paulinho och Wendell bör få mer speltid kan jag tycka.

- Vinsten innebar att Leverkusen klev förbi både Borussia Mönchengladbach och Leipzig i tabellen, det ger ett bra utgångsläge för att nå CL-plats.

- Ny match på tisdag och sen fredag igen, kul att få lite fart på det så man hinner spela klart säsongen inför nästa. Efter två raka bortamatcher är det dags att ta emot Wolfsburg på tisdagkväll på BayArena, räknar med ytterligare en seger.