Lagbanner
Sammanfattning inför säsongen
Isaac Kiese-Thelin får som väntat inget vidare förtroende hos "Die Werkself".

Sammanfattning inför säsongen

Säsongen 19/20 i Tyskland har nu äntligen dragit igång med anrika DFB-pokal och om bara några dagar har vi avspark i Bundesliga. Det blev som väntat avancemang mot Aachen i lördags och denna lördag väntar nykomlingen Paderborn i ligan. Här ger vi er en sammanfattning av vad som hänt under sommaren.


    Bundesliga 18/19      Pld W D L GF GA GD Pts 
1 Bayern Munich            34 24 6 4 88 32 +56 78 
2 Borussia Dortmund     34 23 7 4 81 44 +37 76
3 RB Leipzig                  34 19 9 6 63 29 +34 66
4 Bayer Leverkusen     34 18 4 12 69 52 +17 58
5 B. Mönchengladbach  34 16 7 11 55 42 +13 55 
6 VfL Wolfsburg             34 16 7 11 62 50 +12 55
7 Eintracht Frankfurt      34 15 9 10 60 48 +12 54 
8 Werder Bremen          34 14 11 9 58 49 +9 53

Försäsongen är alltså äntligen över och här taggar vi igång för säsongen med en sammanfattning av läget:
Förra säsongen avslutades starkt och Bayer 04 Leverkusen knep den sista CL-platsen i ett tight race. Det var vad man hoppats på inför säsongen och vad man i Leverkusen alltid siktar på, men som säsongen utspelade sig känns det otroligt att vi lyckades. Det visar kvalitén och rutinen som finns i truppen, som är bättre än konkurrenternas. 
Dock har truppen inför denna säsong, försvagats, det får man ändå säga än så länge, men med tiden kanske det ändrar sig. Det var oundvikligt att någon stjärna skulle lämna, med alla rykten som omhöljat klubben och spelare som Bailey, Havertz och Brandt. Den sistnämnde, den bäste, blev den som for, dock en något oväntad flytt. Som svider.

Sommarfönstret (Stänger 2/9):

In:  Nadiem Amiri (Hoffenheim), Kerem Demirbay (Hoffenheim), Moussa Diaby (Paris Saint-Germain), Daley Sinkgraven (Ajax)

Köpt för: 61 miljoner Euro.

Ut: Jan Boller (LASK), Julian Brandt (Borussia Dortmund), Isaac Kiese Thelin (Anderlecht, end of loan), Thorsten Kirschbaum (VVV-Venlo), Dominik Kohr (Eintracht Frankfurt), Tomasz Kucz (released), Sam Schreck (Groningen)

Sålt för: 33,5 miljoner Euro.
(Källa: Bundesliga.de, Transfermarkt.com)

Hade Julian Brandt, 23-årig tysk landslagsman gått till Bayern München hade man knappt rynkat på näsan. Men när han nu tar steget till Borussia Dortmund hajar man till och det känns betydligt tyngre. Den här och dels värvningen av Thorgan Hazard och Hummels återvändo ställer liksom till det i tysk fotboll och plötsligt känns vi ännu mindre som klubb. Nu står Dortmund och Bayern där tillsammans på toppen som att det vore 2013 och många tippar dessutom de gulsvarta som mästare. Dessutom har Leipzig på nytt förstärkt sina aktier efter en makalös vår. Detta gör att dessa tre lag nu känns som den givna topptrion, vi har inte lyckats hänga med och får tävla i ett annat skikt. 

Vår fjärdeplats, alltså CL-platsen och sommarens fönster gör dock att vi ser ut att kunna vara starkast där och försvara vår 4e plats, som absolut är godkänt. Det är just den CL-platsen som gjort att vi kunnat värva Demirbay och Amiri från Hoffenheim, som helt missade Europaplats. Den tyska duon tillsammans med franska löftet Moussa Diaby från PSG är spännande värvningar och tillsammans ska de försöka fylla tomrummet som Brandt och Dominik Kohr lämnar efter sig.

***

I lördags gästade vi Alemannia Aachen i första omgången av DFB-pokal. Det blir ibland några skrällar redan där, vi fick bland annat se Mainz och Augsburg åka ur samtidigt som Wolfsburg och Hoffenheim behövde mer än 90 för att ta sig vidare mot småklubbar. Aachen som spelar i den fjärde högsta divisionen stod emot bra mot Leverkusen. Dock var de faktiskt så sent som 2004 precis som Leverkusen ett “Europalag”. Då man det året sensationellt tog sig hela vägen till final i den tyska cupen, man förlorade men det räckte likväl till en plats i Uefa Cupen, där man sen åkte ut i gruppen. En av grabbarna i det laget var faktiskt Simon Rolfes som ju senare blev en legend i Leverkusen och numera jobbar som sportchef i vår klubb.

Det intressantaste med matchen var nog att vår “nya Brandt”, vår och Tysklands “nya superstar” Kai Havertz, återvände till sin hemstad och klubben han spelade för innan han kom till Leverkusen som 11-åring. Han startade och gjorde mål. 

Coach Peter Bosz ställde upp med denna elva:

Ozcan - Dragovic, S.Bender, Tah - Bellarabi (Bailey 72’), Demirbay, Aranguiz (Baumgartlinger 72’), Wendell - Havertz, Volland, Amiri (Diaby 80’)

I stort sett bästa möjliga lag. Målskyttar blev Volland, Bailey, Havertz + ett självmål, vilket gav en 4-1 seger. Nästa motstånd i cupen är ännu inte klart. 

 

Försäsongsresultat:

4/8:   Leverkusen-Valencia 1-2
28/7: Leverkusen-Heracles 3-4
         Leverkusen-Vitesse 1-1 
20/7: Leverkusen-Watford 1-2
         Leverkusen-Eibar 2-2
13/7: Leverkusen-Fortuna Sittard 0-1
         Leverkusen-Eupen 3-4
6/7:   Wuppertaler-Leverkusen 0-4

En lång och tung försäsong resultatmässigt och med vissa skadebekymmer, men efter helgens resultat ser det bra ut. En inför-text kommer till matchen mot Paderborn.

(Källor: Bundesliga.de, Bayer04.de, Transfermarkt.com, ForzaFootball)

Robert Linde@robertlinde2019-08-13 20:02:28
Author

Fler artiklar om Bayer Leverkusen