2021-07-25 13:00

Rumänien - Sydkorea
0 - 4

Slutrapport: Darmstadt 98 - Bayer 04 Leverkusen. Mentalt viktig seger för die Werkself
Viktig seger för Bayer 04.

Bayer 04 Leverkusen reste tidigare under lördagen lite söder om Frankfurt för att gästa nykomlingarna SV Darmstadt 98 på deras hemmaplan Merck-Stadion am Böllenfalltor.

Det var ett regnigt välkomnande Bayer 04 fick när man kom på besök hos Darmstadt på Merck-Stadion am Böllenfalltor. Förutsättningarna har varit bättre för Roger Schmidts mannan då man kliver in på den grön/brun fläckiga mattan. Det var en grå himmel som vakade över stadion när domaren Jochen Drees blåste igång matchen.

Med Chicharitos frånvaro fick Roger Schmidt ändra i startelvan inför matchen och komma till start med ett 4-2-3-1 uppställning. De inledande minuterna av matchen startade bra för Bayer 04 då man tidigt vann två hörnor och skapade hot i Darmstadt straffområde. Planen var inte gjorde för nå finlir utan matchen blev mer en kamp mellan två lag, där laget med störst hjärta vinner. Det skapades inte många chanser i första halvlek. Hemmalaget lyckades ändå spräcka målnollan i 28:e minuten.

Det var efter ett långt inkast från hemmalaget som dumpa ner tillslut hos Jan Rosenthal som sedan avlossade ett skott som Leno släppte retur på. På returen dök Sandro Wagner som enkelt kunde sätta sitt lag i ledning. Det var Darmstadts 13:e mål från fast situation vilket är bäst i hela Bundesliga.

Bayer 04 försökte kriga sig tillbaka i matchen utan någon direkt lycka. En enda riktiga chansen hade Bayer 04 i första halvlek. Den kom från Karim Bellarabi efter ett inlägg från högerbacken för dagen, Tim Jedvaj. Dock for bollen långt utanför stolpen och laget fick gå in i halvtidsvila med ett 1-0 underläge.

När båda lagen kom ut till andra halvlek fick man känslan av att ingen av Bayer 04 spelarna ville vara där ute på den leriga planen. Darmstadt hade fått dem exakt vart man ville och de kändes som att hemmalaget hade kontroll på 1-0 ledningen man skapade sig i första halvlek. Bayer 04 fick inte till något spel i inledningen av andra halvlek och det kändes som att man inte riktigt var där. Sen hände det något!

Det var i samband med att den turkiska landslagsspelaren Hakan Calhanoglu ersatte Marlon Frey i den 57:e minuten för Bayer 04. Schmidt visste att han var tvungen att ändra någonting för att kunna vända detta. I och med att Calhanoglu kom in lyfte laget sitt spel och man fick med mer folk i anfallen. Dock innebar det att Kevin Kambl blev lämnad till att ta hand om hela defensiva mittfältet ensam, men han skötte utmärkt.

I 62:a minuten går admir Mehmedi ner i backen strax utanför de vänstra hörnet av Darmstadts straffområde. Domaren blåser för frispark och självklart är det frisparksspecialisten Calhanoglu som får ta hand om den. Calhanoglu lyfter in bollen i straffområdet och lyckas pricka pannan på lagkapten Ömer Toprak som i sin tur lyckas styra in bollen bakom hemma lagets målvakt Christian Mathenia. Kvitteringen var ett faktum och på bara några minuter vände matchen och helt plötsligt var det Bayer 04 som styrde spelet spelet medan det mest kändes som att Darmstadt spelade för att behålla den poäng man hade för tillfället.

Sedan kommer den omtalade situationen som kom att bli avgörande för matchens slutresultat. Bayer 04 hade en defensiv hörna från höger att försvara sig mot. Bollen skarvas snett bort från försvarande Bayer 04 och Karim Bellarabi går i kamp mot en Darmstadt spelare om bollen. Darmstadt spelaren går omkull i utkanten av straffområdet då Bellarabi misstänks rycka i spelarens arm. Domaren lät spelet fortsätta och Bayer 04 gick på en 4 mot 2 omställning med Tim Jedvaj som bollförare längs högerkanten. Jedvaj hittade Kambl med ett underbar boll ut på vänsterkanten. Kambl driver ner bollen mot kortsidan och just när man trodde att läget hade försvunnit lägger han i bollen efter marken i straffområdet. efter lite flipperspel kom bollen fram till en fristående Julian Brandt som enkelt kunde passa in bollen i ett öppet mål från cirka 2 meters håll.

Bayer 04 hade lyckas vända matchen från ett underläge med 1-0 till ledningen 2-1 med 13 minuter kvar av matchen. Schmidt mannar hade verkligen ryckt upp sig i sitt spel och var påväg mot en oerhört mentalt viktig seger. Darmstadt skulle få en sista chans i den 93:e minuten. Frispark döms åt hemmalaget 40 meter från Bernd Leno. Man väljer förstås att flytta upp målvakten och gå för ett kvitteringsmål. Inhopparen Konstantin Rausch lyfter in en hotande boll mot straffområdet men Leno visar upp sina kvalitéer genom att boxa ut bollen. Några sekunder senare blåser domaren av matchen och de tre poäng för die Werkself var ett faktum.

I och med de tre poäng går Bayer 04 förbi både Schalke 04 och Hertha Berlin i tabellen och befäster tredje platsen i tabellen bakom de båda giganterna (Bayern München och Borussia Dortmund). Detta var en rejäl mental boost för die Werkself som den kommande vecka går in i Europa League och möter Sporting Lissabon borta i första mötet av två i sextondelsfinalen. Sedan ställs man mot Tabell-tvåan Borussia Dortmund till helgen hemma på BayArena i omgång 22 av Bundesliga.

Nästa match är borta mot Sporting Lissabon på Torsdag (18/2) klockan 21:05 i Europa League.

Statistik: SV Darmstadt 98 - Bayer 04 Leverkusen (1-2)
Bollinnehav: 42-58