Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-10-24 19:10

IFK Göteborg - AIK

Tuff match väntar Bayer 04 i Europa League
Bayer 04 kliver in i Europa League.

Tuff match väntar Bayer 04 i Europa League

Det är äntligen dags för Europa League att underhålla oss i tv-rutan igen. Det var några veckor sen gruppspelet avgjordes men nu är Europa League som sagt tilllbaka med dom heta sexondelsfinalerna. Bayern 04 Börjar med att resa ner till Portugals huvudstad, Lissabon, för de första mötet av två mot de Portugisiska topplaget Sporting Lissabon.

Det är ett intensivt schema Roger Schmidts mannar är inne i för tillfället. Efter Lördagens seger borta mot SV Darmstadt 98 fick man resa hem och ladda batterierna för nästa bortamatch, 1,900 kilometer från hemmaplan. Estádio José Alvalade heter arenan vi hamnar på och det portugisiska topplaget Sporting Lissabon är laget som står för motståndet.

Man har mött varandra fyra gånger tidigare genom historien, alla gånger i gruppspelet av Champions League. Bayer 04 har ett psykiskt övertag då man vunnit tre av matcherna - den fjärde blev mållös (0-0)

Bayer 04 Leverkusen
Bayer 04 kommer senast från en 2-1 vinst i Bundesliga mot nykomlingarna Darmstadt 98 på bortaplan. Det var en mentalt viktig seger för Schmidt mannar då man lyckades vända underläge 1-0 till vinst. En stark lagseger som lär höja lagmoralen och tilltron på laget. 

Bayer 04s resa till sexondelsfinalen kom via en tredje plats i Champions League gruppspelet under hösten. Man gjorde en blek insatts i en grupp med stora möjligheter av avancemang som tvåa efter giganterna FC Barcelona. En vinst, två kryss och tre förlusten blev facit för die Werkself som fick konstatera att det var Europa League man fick fokusera sig på under våren. 

Senast Bayer 04 tog sig till sexondelsfinal i Europa League var säsongen 12/13 och då stötte man på Sporting Lissabons rivaler SL Benfica. Då åkte man på förlust både hemma (0-1) och borta (2-1) vilket innebar att man fick tacka för sig. Det som är intressant i de båda mötena var tränaren i Sl Benfica, Jorge Jesus. Samma Jorge Jesus som idag är tränare för Sporting Lissabon. 

Sportchefen Roger Völler säger att laget är redo för att ta sig an Sporting Lissabon. ”Vi vill stanna i tävlingen till de allra slutet. Sporting är ett bra test, Det är ett möte av allra högsta nivån” säger Völler när han blir intervjuad av en reporter på ESPN.

Sporting Lissabon
Sen tränaren Jorge Jesus tog över Sporting i somras har laget gått som tåget i både ligan och i Europa League, vilket har gett fansen hopp om nya stora framgångar för klubben i deras hjärtan. Hemmalaget Sporting Lissabon kommer till matchen mot Bayer 04 med en övertygande 4-0 seger borta mot ligakonkurrenterna Nacional Funchal i den senaste omgången av Premiera Liga. Just ligan har man imponerat i då man endast förlorat en gång denna säsong och därmed toppar ligan efter 22 omgångar av 34, tre poäng före rivalerna SL Benfica.

När Jesus kom från Ligarivalerna Benfica lovade han Sporting fansen att han skulle ”väcka de sovande lejonet”. Han visade direkt hur seriös han var då Sporting besegrade Benfica i den portugisiska super cupen strax innan ligastarten. Efter Jesus ankomst till klubben verkar det som att alla problem bara försvunnit för Sporting. Sporting har blivit mycket mer attraktivare att titta på som supporter, sättet man pressar motståndarna och hur man rullar boll inom laget har imponerat på hela Portugal. ”Vi är ett lag som tror på det vi gör, har stort mod och vet hur man ska slåss” säger Jesus på presskonferensen inför matchen mot Bayer 04.

Sporting Lissabon gick vidare från gruppen som tvåa efter de ryska laget FC Lokomotiv Moskva. Det hela avgjordes i gruppspelets sista omgång då Sporting ställdes mot Besiktas hemma i en helt avgörande match om vem som skulle gå vidare, Sporting hamnade i ett 0-1 underläge men man lyckades vända och vinna tillslut med 3-1 vilket innebar vidareavancemang i Europa League.

Förutsägelse
Bayer 04 kommer att komma till ett fullsatt Estádio José Alvalade (50,000) och det gäller att man är förberedd för en riktigt tuff match under torsdagskvällen. Jorge Jesus tränade Benfica förra säsongen - där han bland annat stötte på Roger Schmidts lag under gruppspelet av Champions League. Detta betyder att Sportings tränare är väl medveten om hur Bayer 04 spelar. Inte nog med det har Sporting ett imponerande hemma facit när det kommer till Europa League: endast en av 23 Europa League matcher har man förlorat på hemmaplan, 15 vinster har man och 7 oavgjorda.

Skadeläge/avstängningar
Bayer 04 Leverkusen: Chicharito (muskelskada), Kevin Kampl (avstängd), Charles Aranguiz (hälseneskada), Lars Bender och Robbie Kruse (båda är ingång med lätt träning).

Sporting Lissabon: Jefferson (Vadskada), Paulo Oliveira (Lårskada), Tobias Figueiredo (Tillbaka i träning).

Sporting Lissabon - Bayer 04 Leverkusen spelas under torsdagskvällen (18/2) klockan 21:05.

JOHAN ZAKARIASSON2016-02-18 12:30:00
Author

Fler artiklar om Bayer Leverkusen