Lagbanner
En formkurva det var länge sedan vi upplevde

En formkurva det var länge sedan vi upplevde

Gårdagens 3-0 borta mot Leipzig var den 7e ligamatchen i rad utan förlust för Mainz. Det har blivit 5 segrar och två oavgjorda. En liknade form har vi nog inte sett sedan Tuchels dagar möjligtvis Bo Svensson räddningsaktion för två år sedan.

Det vi ser nu är ett väl samspelt lag där enstaka individer lätt kan bytas ut. Taktiken är flexibel såtillvida att vi kan spela både med mycket och litet bollinnehav. De mest övertygande är dock de matcher som spelas mot spelförande lag igår 30% boll, lika lite som i den övertygande 4-0 vinsten mot Gladbach. I den oavgjorda matchen mot Hertha låg vi på ovanligt höga 60%.

Ofta har laget tappat när man börjar gå för Europa men senast mot Freiburg med sen kvittering och nu i denna match visar Mainz att inställningen är att spela säsongen ut. För att återvända till gårdagens match i östra Tyskland släppte vi till extremt lite, Zentner gör sin obligatoriska jätteräddning men hemmalaget har aldrig någon jättepress. Positionsspelet är i det närmaste perfekt och kontringarna kommer med jämna mellanrum. Ajorque har blivit den spelare Mainz staben hoppades på, stor, stark, rörlig och teknisk. Hans mål till 2-0 är en briljans av teknik och kroppskontroll. Och det var precis det vi saknade under hösten en fysisk forward som komplement till Onisiwos snabbhet och måltjuvsförmåga. 

Vi går mot en avslutning som på pappret inte är alltför svår men det betyder blankt och inget. Ofta är bottenlagen bäst i slutet av säsongen och det kommer krävas en enorm insats för att få säsongen att leva tiden ut. Hanche-Olsen norrmannen ser jag tillsammans med Anton Stach som gårdagens bäste spelare. Hanche-Olsen har givit oss det defensiva jättearbete med brytningar och städjobb som vi förra året fick av Niakhate. Stach är framförallt en kreatör med enormt fint passningsspel.

Transfersnacket är igång. Det pratas förlängning med Lee och Barreiro, likaså med skadade Burkhardt som förra året ryktades till Real Madrid. Anton Stach har Mainz möjlighet att förlänga till 2025. Det bör innebära att han blir dyr för Leipzig som är den klubb det ryktas om mest. Även engelskt intresse lär finnas för Anton som har en pappa som jobbar som kommentator. 

För oss fans är det en trevlig vår att se framemot. 

Bengt Kleijn2023-04-02 14:31:00
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....