Lagbanner
Hur slutar årets Bundesliga?
Bayern vinner i år (igen)

Hur slutar årets Bundesliga?

Den frågan ställer man sig då och då. med lite tid över för spekulationer tänker jag leverera Mainz redaktionens tips.

Det återstår nio omgångar eller en hel fjärdedel av säsongen. Vi känner väl till lagens styrkor och vilka som har överraskat på oss. Nu handlar det om kämpaanda, rutin och ork. Det som brukar hända mot slutet av säsongen är att nykomlingar kroknar och att bottenlagen levererar. De som underpresterat tidigare under säsongen brukar ta en del poäng.

Topplagen

Bayern men även Dortmund är mer och mer i en klass för sig själva. Även om något oväntat poängtapp kommer till följd av europa fokus kommer dessa båda lag vinna de flesta återstående matcherna. Jag tror att Bayern håller det nuvarande avståndet och slutar 5-6 poäng före Dortmund.

Till Europa
6 lag kommer att blanda och ge i kampen om europaplatser. Leverkusen tror jag är det lag som först viker ner sig, det har varit struligt på bänken och formkurvan pekar nedåt. De övriga 5 kommer slåss intensivt om placeringarna in i sista omgången. Gladbach tar sig åter till CL men det kan komma att handla om målskillnad. Den viktiga 4e platsen viket jag åt Wolfsburg men det kommer att handla om målfoto mot Schalke som slutar på en besviken 5e plats.

Mainz och Hertha möts i Mainz i sista omgången. Jag tippar kryss och att det räcker för att Berlinarna ska ta 6e platsen precis före Mainz. Vinner hemmalaget istället denna match blir placeringarna omvända.

Mittenlagen
Det vi brukar kalla ingemansland blir ovanligt innehållslöst i år. Då jag räknar med att Leverkusen vinner en betydelselös sista match och slutar 8 är det endast Hamburg (9) och i viss mån Köln (10) som befinner sig i mittenskiktet.

Bottenkampen
D
e resterande 8 lagen kommer att sluta inom en marginal på lika många poäng, alltså 8 och det kommer att ta ett bra tag innan några av dessa kan andas ut. Bremen hittar formen och avslutar hyfsat, jag tror att Bremen vinner åtminstone 3 matcher till och placerar sig i linje med Stuttgart som gör den näst sämsta fjärdedelen av alla lag. Jag kan inte riktigt förklara varför Stuttgart som spelat så bra efter nyår helt plötsligt tappar all gas men så är det.
Augsburg är mästare på nedflyttningsstrider, laget från Bayern plockar in minst 10 nya poäng och slutar på plats 13. Ingolstadt blir vårens allra sämsta lag. Det defensiva gnetandet har kostat på och nu trillar det bara in några stycken oavgjorda resultat. Tack vare en grymt jämn tabell hänger ändå denna nykomling kvar på plats 14.
Hoffenheim med sin rekord unge tränare har inte givit upp. Jag tror att SAP laget från Sinsheim vinner 4 matcher till och säkrar nytt kontrakt.

Allra lägst spelarbudget har Darmstadt men det är ett mycket kämpastarkt lag som nu strider mot den store lokalkonkurrenten Eintracht Frankfurt. I mitt tips åker Frankfurt ur en poäng från Darmstadt på kvalplatsen. Det kommer bli en nagelbitare in i kaklet. Hopplösa Hannover avslutar rätt hyggligt. Det är backlinjen man faller på, den taffligaste i hela ligan. Framåt ser det hyfsat ut och jag tror att Hannover kan närma sig 30 poäng. I sista omgången spelar Hannover borta mot Bayern och om inte förr så beseglas sista platsen då.

Så slutar årets Bundesliga! Eller?

Bengt Kleijn2016-03-08 13:26:30
Author

Fler artiklar om Mainz 05

Vad betyder Saudiligan för oss? Slutet på den europeiska dominansen.....