Mållöst VfL-möte i Bochum
Manuel Riemann & Anthony Losilla tackar fansen efter matchen.

Mållöst VfL-möte i Bochum

Fredagskväll och ny match under strålkastarna på Ruhrstadion. För motståndet stod denna gång en annan VfL-klubb, nämligen Osnabrück och drygt 4 000 åskådare fanns på plats. Det var två obesegrade lag som drabbade samman och efter en mållös tillställning är de båda lagen fortsatt förlustfria.

Laget
För första gången denna säsong tvingades Thomas Reis möblera om i sin startelva, då den tidigare startspelaren Gerrit Holtmann saknades efter sin utvisning senast. I hans ställe fick Miloš Pantovic chansen som vänsterytter. Otillgängliga till följd av skador var Tom Weilandt och Saulo Decarli, däremot har den tidigare skadade duon Thomas Eisfeld och Herbert Bockhorn tränat för fullt under veckan. Helt borta ur Bochums framtidsplaner är Vitaly Janelt, som inte deltagit alls i den kollektiva träningen. Det blir istället en flytt till England och Brentford för den tidigare U21-landslagsspelaren.  

I mål stod som vanligt Manuel Riemann, som i torsdags skrev på en kontraktsförlängning. 32-åringen från Bayern är nu knuten till klubben fram till sommaren 2023. Manager Sebastian Schindzielorz fortsätter därmed sitt arbete att skapa stabilitet och kontinuitet i föreningen genom att förlänga med den karismatiske målvakten.  
 
Motståndarna   
Som nykomling i 2. Liga förra säsongen lyckades VfL Osnabrück tämligen bekvämt undvika den direkta bottenstriden. Laget slutade till sist på 13:e plats, sex poäng efter Bochum. Den här säsongen har också börjat positivt, med ett borta-kryss i Fürth och en meriterande vinst mot Hannover 96 nu senast. Ny tränare till den här säsongen är Marco Grothe, som ersatt den av Hamburger SV värvade Daniel Thioune.
 
Framåt är det Christian Santos som fått rubrikerna så här långt, då han stått för samtliga tre Osnabrück-mål. Den 32-åringe anfallaren, med landskamper för Venezuela på meritlistan, är också ny för säsongen och kommer närmast från Deportivo La Coruna. Trots att han är uppväxt i Tyskland och fotbollsfostrad i Arminia Bielefeld, är det här hans första försök i någon av de tre tyska proffsligorna.
 
Matchen
Den inledande kvarten var inte Bochum riktigt med i matchen, utan tillät bortalaget att diktera villkoren. I den femte spelminuten fick Riemann göra sin första och enda räddning, efter ett tungt distansskott. Efter den något tröga inledningen tog Bochum över matchen och startskottet för detta var en chanskavalkad utöver det vanliga. Först lyfte Anthony Losilla en perfekt boll till Pantovic i straffområdet, men han fick tyvärr inte helt idealisk träff. Kort därefter kom Simon Zoller till ett fritt skottläge från nära håll, men bortamålvakten Philipp Kühn gjorde en reflexräddning. Bara minuten senare kom Bochum åter forcerande in i straffområdet. Den här gången var det Zoller som agerade framspelare, när han hittade förbi målvakten till en framrusande Silvère Ganvoula. Den stora anfallsstjärnan lyckades dock inte stöta bollen i det tomma målet, utan träffade stolpen. Returen fångades upp av Zoller som spelade vidare till en fristående Pantovic, vars skott dock gick över.
 
Hemmalaget ägde resten av halvleken och hade ett markant övertag av bolinhavet. Nästa stora chans kom efter att Danilo Soares slog en boll i djupled till Pantovic, som i sin tur slog ett flackt inlägg in i straffområdet. Återigen var det Ganvoula som fick det gyllene läget att spräcka målnollan, men än en gång var han en liten bit fel och bollen gick förbi honom med minsta möjliga marginal.    

Andra halvlek blev inte lika intensiv som den första, men det var fortsatt Bochum som var det spelförande laget. De riktigt heta chanserna uteblev dock. Danny Blum och Thomas Eisfeld, som gjorde sin säsongsdebut, byttes in med knappa kvarten kvar och fem minuter senare fick även ungraren Soma Novothny sin första chans i Bochumtröjan. Den inbytta trion var inblandade i några halvchanser, men utan några noteringar i målprotokollet. Med sju ordinarie minuter kvar att spela fick Bashkim Ajdini, som förövrigt är född i Halmstad, sitt andra gula kort, men inte heller med en man mer på planen kunde hemmalaget få in bollen.
 
Analys
Bochum skapade tillräckligt för en andra raka vinst, men det ville sig inte riktigt den här kvällen. Visst oflyt i de heta situationerna i kombination med för dålig precision på inlägg och avgörande passningar känns som rimliga förklaringar till varför det fortfarande står noll i kolumnen över hemmavinster. Defensivt var det en betydligt bättre insats än senast i Baden-Württemberg och 180 minuter utan baklängesmål är naturligtvis mycket bra.
 
Framåt finns det fortfarande en hel del att jobba på och då framförallt skärpa och effektivitet. Simon Zoller fick sin tre matcher långa mål-svit bruten, men det anmärkningsvärda är att Ganvoula fortfarande är mållös så här långt. Frågan är om han påverkas av det faktum att det alltjämt inte är 100 procent säkert var han spelar efter måndagens transfer-stopp. Det lilla Novothny hann visa upp såg ändå lovande ut och kanske är det läge att låta nyförvärvet starta nästa match.

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.
 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-10-03 19:39:00
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum