Blogg: Norbert Dickel, Ruhrderbyt och den tyska fotbollens död?

Blogg: Norbert Dickel, Ruhrderbyt och den tyska fotbollens död?

Låt inte rubriken förvirra, varken Norbert Dickel eller Ruhrderbyt har något att göra med den tyska fotbollens eventuella död. Det är bara en sammanfattning av de funderingar som fredagen bjudit på.

Fotbollsmagasinet Offside tecknar en delvis dyster bild över den engelska ligafotboll och Premier League, som de flesta förvisso är bekant med sedan tidigare. Pengarna styr och klubbarna tvingas följa direktiv där tv-produktionen tycks vara viktigare än atmosfären på arenan. Ståplatsläktarna har bytts ut mot sittplatser, den engelska publiken mot turister från Skandinavien och Asien, som enligt Offsides reporter betalar alldeles för mycket för biljetterna för att göra något större väsen av sig. I motsats till den engelska ligafotbollen lyfts den tyska fotbollen fram som ett gott exempel.

När Arsenal och Borussia Dortmund möttes i Tyskland tidigare i höstas var det under bästa tänkbara former. Klubbens supportrar kunde ladda upp inför matchen sida vid sida och dricka öl tillsammans, precis som det vore det mest naturliga i hela världen. Engelsmännen blev imponerade av det sätt på vilket man välkomnades och den häftiga atmosfären inne på Westfalenstadion, så klart. När returen så spelades i London i onsdags, så var det delvis under något striktare former. Det hindrade däremot inte de tyska fansen att ta med sig passionen för och kärleken till det egna laget in på läktarplats och fullkomligt överrösta den överlag knäpptysta hemmapubliken - förutom vid ett par tillfällen som lätt kan räknas på handens fem fingrar.

Vad som kommer att hända med den tyska supporterkulturen återstår däremot att se. Inom den tyska fotbollen diskuteras då och då ett avskaffande av 51-procentsregeln som reglera äganderätten av de tyska klubbarna. Andra menar att ståplatserna successivt måste övergå till sittplatser, biljettpriserna höjas och tv-avtalen ändras för att de tyska storklubbarna ska kunna hänga med i den ekonomiska kapprustningen med de största klubbarna från Premier League. Som en konsekvens kan mycket väl supporterkulturen sakta men säkert vara på utdöende och atmosfären på de utsålda läktarna runtom i hela Bundesliga bytas ut till ett tyst applåderande vid nätrassel.

Kanske måste den tyska fotbollen ta steg åt den riktningen trots allt, även om 51-procentsregeln får leva kvar och tv-avtalen förblir oförändrade. Det tyska fotbollsförbundet (DFB) tog under torsdagen ett historiskt beslut när förbundet beslutade att stänga ute Dynamo Dresden från cupen nästa säsong.  Dynamo Dresden har sedan flera år tillbaka stora problem med vissa supportergrupperingar och har dömts till böter av förbundet inte mindre än 28 gånger sedan 2002. I samband med cupmatchen på Westfalenstadion för en månad sedan attackerade så kallade fans till Dynamo Dresden polis på stan inför matchen och domaren Peter Gagelmann fick bryta matchen flera gånger, bland annat efter att det kastats in bengaler från bortasektionen.

Igår meddelades alltså domen mot Dynamo Dresden, som gett blandade reaktioner i Tyskland. Från Dynamo Dresdens håll har man ifrågasatt polisens agerande, varför inte fler greps och/eller nekades inträde. DFB har dock valt sin linje och ser inte ut att vilja vika från den. Dynamo Dresden blir ett avskräckande för andra klubbar och får ta en oerhört hård smäll. Samtidigt anses Dynamo Dresden ha fått en chans för mycket. I samband med uppflyttningen till 2. Bundesliga i våras utbröt kravaller i Osnabrück och Dynamo Dresden hotades då med tuffare sanktioner om klubbens supportrar inte bättrade sig. Vart det här kommer att leda är det ingen som vet. Dynamo Dresden lär överklaga och det kommer även Borussia Dortmund göra, trots att bötesbeloppet stannade vid åtta tusen euro. För mycket tycker Hans-Joachim Watzke som menar att Borussia Dortmund ska frias helt.

Hur stämningen kring Westfalenstadion kommer att vara i morgon återstår att se, inte för att domen mot Dynamo Dresden lär påverka något nämnvärt. Det kan dock vara en ganska spänd stämning, så kallade fans från respektive klubbar har sökt konfrontationer med varandra tidigare. Förhoppningsvis visar Ruhrpott sig från sin bästa sida i morgon, med en elektrisk stämning på läktarplats och underhållande fotboll. ”Stadionsprecher” Norbert Dickel - cuphjälte från Berlin 1989 - fyller för övrigt 50 år i morgon och har säkerligen en trepoängare överst på sin önskelista. Min före detta kollega här på Schwedische Borussen, Pierre Wingren som nu bloggar om tysk fotboll för Sportbladets räkning, har utlovat ett inlägg om derbyt under morgondagen. Det rekommenderas redan nu på förhand.

Niclas Larsson2011-11-25 17:22:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?