"Nu börjar bygget inför Bundesliga"

"Nu börjar bygget inför Bundesliga"

I helgkrönikan skriver Joakim om St. Paulis nya huvudtränare Alexander Blessin och vilka positioner som måste förstärkas inför Bundesligasäsongen.

Alexander Blessins intåg till St. Pauli var en efterlängtad välsignelse. Tränaren är relativt oprövad på a-lagsnivå. Efter en lång spelarkarriär blev han ungdomstränare i RB Leipzig. Där skulle han bli kvar i åtta år innan han tog sitt första tränarjobb för ett a-lag för blott fyra år sen. Trots detta tycker jag att valet är helt rätt. Med små medel gjorde han det relativt bra i KV Oostende. Under hans första säsong blev han utsedd till årets tränare i belgiska högstaligan. Redan då ryktades det om att Sheffield United och Celtic ville åt tyskens tjänster. Istället blev han kvar ytterligare ett halvår innan Genoa fick upp ögonen för honom. Han presenterades två dagar efter att Genoa hade blivit demolerade med 6-0 mot Fiorentina och låg då näst sist i Serie A. Ett mycket tufft läge att ta över den italienska klubben. Första sju matcherna blev sju oavgjorda, varav fem slutade 0-0 innan första segern kunde bärgas två månader in. För ett lag på nedflyttningsplats är det trots allt starkt att det skulle ta nio matcher under Blessin innan första förlusten kom. Då blev det dock för tufft och förlusterna började radas upp. Även om man bärgade hem en 2-1 seger mot den gamla damen Juventus slutade Genoa där man började under Blessin: på nittonde plats och nedflyttning. Som regel är det en tuff omställning att åka ur en serie och säsongen som följde i Serie B blev det blandade resultat. Inledningsvis bra, men sedan kom en rad på fem matcher med två oavgjorda och tre förluster. En femteplats i Serie B, som skulle innebära en play-off plats, räckte inte och Blessin fick sparken blott 15 matcher in på säsongen.

Nu var nog inte Sheffield United och Celtic intresserade längre efter en tuff tid i Italien. Men tack vare att han gjorde sig ett namn i Belgien valde Union SG att anställa honom sommaren 2023. Den anställningen är grunden till varför St. Pauli fick upp ögonen för honom ett år senare. I sjunde omgången förlorade man mot Genk, det var lagets andra och sista förlust under hela grundserien. I omgång nio tog man ledningen i tabellen och den släppte man inte när grundserien tog slut. Grundserien? Ja just det, i Belgien kör man det konstiga systemet att serien halveras efter att grundserien är färdig där topp sex möter varandra två gånger till. Där förlorade Union SG de fyra första matcherna och därmed tappade man ligaledningen och slutade till sist tvåa. Surt för Union SG, för hade man kört ett normalt system hade Blessins mannar vunnit ligan. Däremot vann man belgiska cupen för första gången sedan 1914, alltså på 110 år. På ett personligt plan blev dessutom Blessin utsedd till årets tränare i Belgien för andra gången.

En riktigt succésäsong för Alexander Blessin och när ryktet dök upp om att han skulle ta över St. Pauli kändes det mycket roligare än Christian Eichner-ryktet. Eichner har också gjort det bra med små medel, men Blessin saknar motstycke. I Union SG blev det en vinstprocent på drygt 62%, vilket är oerhört imponerande. Även om Union redan var ett topplag i Belgien när han tog över, så visade han i Oostende att han kan göra det bra med lag som förväntas kämpa längre ner i tabellen. Säsongen innan Blessin tog över slutade man näst sist i tabellen. Efter hans första säsongen slutade man femma.

Jag tror att Alexander Blessin är helt rätt man för St. Pauli för att klubben ska fortsätta utvecklas och ta nästa steg. Det var också en oerhörd lättnad när det blev klart. Inte bara för vilken otroligt bra tränare vi får in, utan också för att nu kan vi lägga det som varit bakom oss och bygga vidare. Nu börjar äntligen bygget inför Bundesliga. Det har varit en tuff tid för klubben och att sätta en trupp blir svårt när man inte har en tränare och inte vet vilka spelartyper man ska ha. I veckan såg vi bland annat att Andreas Albers skrev på nytt kontrakt och han kan mycket väl få en viktig roll i truppen. Om inte på plan, så definitivt utanför planen där han är en ledare. Inför sista omgången förra säsongen sa jag att Albers är en av två spelare som var vårt sämsta nyförvärv. Jag står fast vid detta i den mån att alla tecken tydde på att han skulle bli en startspelare och där misslyckades man. Däremot inser jag hans nytta för truppen och klubben. Gör det ganska okej när han väl får hoppa in och spela. Accepterar sin roll på bänken och tvekade inte på att skriva på nytt kontrakt. Dessutom rapporteras det att han accepterar en lägre lön än vad många spelare i respektive situation hade gjort.

När bygget nu kan börja inför Bundesliga anser jag att det behövs förstärkning på tre positioner:

- Central mittfältare. Aljoscha Kemlein återvänder till Union Berlin och Marcel Hartel gick tråkigt nog till MLS. In har Robert Wagner kommit på lån från Freiburg. Men jag tror fortfarande att det behövs ytterliggare ett nyförvärv.
- Ytterback. Nu sålde man Eric da Silva Moreira. Det finns bara tre alternativ varav Philipp Treu återhämtar sig från en tuff skada från i våras. Det var redan tufft numerärt i våras, där såväl Dzwigala som Metcalfe fick spela ytterback när det saknades alternativ. Här måste man verkligen hitta en lösning.
- Forward. När Eggestein är bra är han riktigt bra. Lägstanivån är dock alldeles för låg. Albers gjorde ett mål förra säsongen. Maurides gjorde noll. Mittfältaren Hartel gjorde 17, så här måste det kompenseras. Jag räknar dessutom med att Maurides mer eller mindre har gjort sin sista match för klubben, så för såväl numerären som spetskvaliteten behövs det en ny forward.

Nästa helg börjar försäsongsmatcherna, så nu känns det verkligen som att det närmar sig. Det är onekligen spännande tider på Millerntor.

Joakim Erikssonjoakimeriksson299@gmail.com2024-07-07 19:05:15
Author

Fler artiklar om St. Pauli