Om bengaler, derbyhjältar och en avgörande straffräddning

Om bengaler, derbyhjältar och en avgörande straffräddning

Revierderbyt mellan Borussia Dortmund och Schalke 04 brukar sällan bjuda på något riktigt skönspel. Gårdagens match var inget undantag. I stället var det tätt, intensivt och smågrinigt. Precis som ett derby ska vara.

”Känslor hör till, men aggressionen måste bort” sade Roman Weidenfeller efter lördagens derby mot Schalke 04. Efter matchen var det Weidenfeller som alla journalister ville ha en kommentar från, om det som hände både före och under matchen. 33-åringen hamnade i rampljuset i samband med bengalaktionen på bortasektionen inför matchen. Domaren Knut Kircher valde att beordra spelarna tillbaka till omklädningsrummet, en uppmaning som alla utom Weidenfeller följde. 

Han sprang från sitt mål framför hemmakurvan till andra sidan arenan, till bortasektionen för att försöka gjuta olja på vågorna. I stället fick tv-tittarna se hur en så kallad supporter kastade in en bengal mot lagkaptenen för den klubb som individen ska föreställas sympatisera med. Ett idiotiskt tilltag som överträffades sekunderna senare då ytterligare en pyroteknisk pjäs kastades in på den intilliggande hemmasektionen.

Efter matchen fick Weidenfeller, Jürgen Klopp och de andra derbysegrarna prata mer om aktionen på bortasektionen och inte så mycket om själva matchen eller de avgörande sekvenserna. ”Vi vann trots det som hände, inte tack vare” löd Klopps budskap och den karismatiske tränaren, som tog sin fjärde derbyseger på elfte försöket, hade säkert hellre pratat om de perioder av gegenpressing, som under de första 25 minuterna av matchen pressade tillbaka Schalke i knäet på deras målvakt.

Trots en briljant matchinledning från Borussia Dortmund, precis som mot Arsenal tidigare i veckan, och ett tidigt ledningsmål kunde Schalke arbeta sig tillbaka in i matchen efter närmare halvtimmens spel. Den förre Borussen Kevin-Prince Boateng hittade en yta framför backlinjen och började surra framför Neven Subotic och Mats Hummels. Han, Boateng alltså, borde ha haft en frispark som herr Kircher missade och därför luktade det kompensation när Kircher några minuter senare blåste straff för hemmalaget. Subotic var visserligen på Christian Fuchs, inget snack om den saken, men Fuchs sökte ett inspel snett inåt bakåt som serben knappast störde.

Som rubriken anger räddade Weidenfeller straffen mot Boateng. Weidenfeller hävdade ett övertag mot Boateng efter alla straffträningar tillsammans under Boatengs halvår i Borussia Dortmund för närmare fem år sedan. Boateng var bedrövad efter att ha misslyckat föra sin nya favoritklubb, han bytte ju som bekant favoritklubb från Borussia Dortmund till Schalke samma dag som han skrev på för sin nya klubb, tillbaka in i matchen. Straffräddningen var matchavgörande på så sätt. Borussia Dortmund fick ett övertag, trots att den andra halvan av första halvlek var svagare än den första.

Efter paus fick vi se ett Borussia Dortmund som återigen satte sitt presspel. Ändå kom 2-0 från Nuri Sahin lite från ingenstans. Den stundtals ifrågasatte värvningen av Henrikh Mkhitaryan bjöd på sin första soloprestation för eftermiddagen när han drev bollen över stora ytor innan han passade Sahin som fyllde på centralt. Sahins avslut var väl avvägt i en bana bort från Timo Hildebrand, träffen var perfekt och 2-0 var ett faktum. Ett mål som gav Bayern-vibbar, om någon minns Sahins fullträff på Allianz Arena våren 2011.

Jens Keller gjorde vad han kunde för att försöka vända matchen. Han var i ärlighetens namn hyfsat nära att lyckas när han bytte in unge Max Meyer. 18-årige Meyer, som började på bänken efter att ha matchats hårt de senaste veckorna, är en av Tysklands största talanger just nu. Han visade det i sitt första Revierderby. Meyer gav Schalke ett momentum, reducerade, men hemmalaget kom inte närmare än så. I stället, soloprestation två av Mkhitaryan och ett jokermål av Jakub Blaszczykowski till slutresultatet 3-1 efter armenierns eleganta framspelning. Delas det ut något mål för säsongens mest gedigna förarbete bör det tilldelas Mkhitaryan. Jag har sällan sett något liknande.

Kraften rann ur hemmalaget och Borussia Dortmund kund defilera mot derbysegern. Det var inget snack om saken. Borussia Dortmund var det bättre laget i en typisk derbymatch. Presspelet fällde avgörandet, Schalke var stressade första halvtimmen och slarvade i uppspelsfasen. Båda lagen drev upp tempot långt över lagens förmåga, åtminstone i en derbytillställning. Den elektriska stämningen på arenan speglade av sig nere på planen. Det var tätt, intensivt och smågrinigt. Precis som ett derby ska vara. Och Borussia Dortmund vann. ”Derbysegern är oersättlig för oss spelare, för klubben och naturligtvis också för fansen. En seger mot Schalke - det är mer än bara tre poäng” sade Nuri Sahin efter matchen. 

I flera länder, däribland Sverige, spelades det 143:e Revierderbyt i skuggan av ett ”El Clasico”. Det gör inte Tysklands hetaste derby mindre viktigt. När säsongen summeras kan alltjämt ett derby vara den ljuspunkt, som gör en i övrigt misslyckad säsong godkänd. Så mycket betyder rivaliteten här. Det är även här som hjältar blir till. Efter lördagens match återfinns Roman Weidenfeller, Nuri Sahin och Henrikh Mkhitaryan, den sistnämnde redan i sitt första derby, vid sidan av Alexander Frei, Shinji Kagawa och Sebastian Kehl, som de senaste säsongernas derbyhjältar.

Niclas Larsson2013-10-28 08:29:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?