Onödig förlust trots drömstart
Simon Zoller gjorde sitt tredje mål för säsongen mot Eintracht Braunschweig.

Onödig förlust trots drömstart

Landslagsuppehållet var över och transferfönstret stängt, när VfL Bochum för första gången på nästan tre år reste till Niedersachsen för match mot Eintracht Braunschweig. Den tre halvlekar långa måltorkan bröts efter bara några minuter, men det hela slutade ändå med säsongens första förlust.

Laget
Coach Thomas Reis ändrade bara laget på en position jämfört med senaste ligamatchen. Danny Blum gjorde sin första start för säsongen på bekostnad av Miloš Pantovic. Gerrit Holtmann var åter tillgänglig efter sin avstängning, men fick alltså börja på bänken. I backlinjen fanns under veckan viss osäkerhet kring mittbacken Maxim Leitsch. Han tvingades avstå uppdrag med det tyska U21-landslaget på grund av sjukdom, men hann bli frisk i tid. Mittbackskollegan Vassilis Lampropoulos gjorde bara ett kort inhopp i en av Greklands två Nation League-matcher och var därmed inte allt för sliten vid återkomsten till Tyskland. Även Silvère Ganvoula spelade landslagsfotboll under uppehållet och var lagkapten för sitt Kongo. De uteblivna målen för förra säsongens skyttekung har gjort honom ifrågasatt av fansen, men Reis valde att återigen satsa på kongolesen.  
 
Motståndarna
Efter de senaste årens fria fall lyckades klassiska Eintracht Braunschweig förra säsongen ta sig tillbaka till 2. Liga. Trots uppflyttningen valde klubben att satsa på Daniel Mayer som ny tränare och hans debut blev en spektakulär triumf. Via 5-4 mot Hertha BSC blev det avancemang i DFB-Pokal och nationell uppmärksamhet. I ligaspelet har det dock gått tyngre så här långt, bara ett gjort mål och en inspelad poäng på de tre första matcherna.
 
Ny målvakt hos Eintracht är den förre Bochum-spelaren Felix Dornebusch, som totalt spelade 11 matcher för VfL under sina åtta år i klubben. Närmast kommer han dock från en säsong med 1. FC Nürnberg. Det namnkunnigaste nyförvärvet inför säsongen är annars Felix Kroos, som inte fick någon betydande roll i Union Berlin efter deras kliv upp i Bundesliga.
 
Matchen
Bochum fick en drömöppning med mål redan på sin första chans i matchen. Det var i den femte spelminuten som Danilo Soares först bröt ett uppspel på offensiv planhalva, varefter Robert Žulj perfekt serverade en diagonallöpande Simon Zoller i straffområdet. Zoller gjorde inget misstag utan tryckte bollen på volley mellan benen på hemma-målvakten. Stärkta av det tidiga ledningsmålet hade VfL bra kontroll på hemmalaget fram till den första halvlekens mitt. Då kom Braunschweigs först målchans, vilken de utnyttjade väl och 1-1 var ett faktum. Fabio Kaufmann lyckades hitta förbi Manuel Riemann, trots något snäv vinkel och försvarare mellan sig och målet. Halvleken förlöpte sedan något jämnare, men utan några riktigt farliga målchanser.
 
Efter en timmes spel hettade det till rejält på Eintracht-Stadion. Hemmalaget hade spelat bollen över sidlinjen för att stoppa spelet. På sedvanligt manér spelade sedan Bochum bollen tillbaka till en Eintracht-spelare, men dennes bakåt-pass var i snålaste laget - vilket Ganvoula ville utnyttja. Dornebusch rusade ut ur sitt straffområde, men Ganvoula nådde bollen först och träffade målvakten på armen. Domaren tvekade inte utan visade upp det röda kortet. Uppretade Braunschweig-spelare uppfattade det hela som osportsligt av Ganvoula och ett ordentligt gruff uppstod, dock bara med två varningar som följd. Av allt att döma tyckte också flera Bochum-spelare att situationen inte borde uppkommit. I stället för att ta till vara på det ypperliga frisparksläget, rullades bara bollen till den nyinsatte reservmålvakten.
 
Med en man mindre lyckades dock Eintracht bara minutrarna senare få till ett ledningsmål. I ett förefallande ofarligt frisparksläge på mittplan drog Kroos bollen direkt mot mål, då han uppmärksammat att Riemann stod en bra bit från linjen. Riemann blev inte helt överlistad, men tvingades tippa bollen över kortlinjen. På den efterföljande hörnan nickade sedan Nick Proschwitz in det som skulle visa sig bli segermålet. Trots en halvtimme i numerärt överläge kunde alltså Bochum inte få till en kvittering. Faktum är att de faktiskt bara lyckades skapa en riktigt farlig chans under den sista tredjedelen. Det var ett samarbete mellan två av de totalt fyra inhopparna. Med ett härligt instick hittade Thomas Eisfeld en rena Soma Novothny, som vände runt och klippte till direkt. Ungraren blev dock nekad sitt första Bochum-mål av den 34-årige Jasmin Fejzic, som fick en hand på bollen.
 
Analys
Självklart skulle en första förlust förr eller senare komma, men att den kom i Braunschweig just den här helgen känns både onödigt och irriterande. De segerlösa nykomlingarna med ett sargat självförtroende borde förstås på ett eller annat sätt besegrats. Trots att säsongsinledningen på intet sätt varit felfri, fanns ändå en svag övertygelse om att det skulle bli seger även i säsongens andra bortamatch. Förutsättningarna att så skulle bli fallet uppenbarade sig också, två gånger om dessutom. Först det tidiga ledningsmålet och sen det halvtimmeslånga övertaget med en man mer. Föga hjälpte det.
 
Det som kunde, och för all del borde, blivit en riktigt bra ligastart är nu istället en känsla av osäkerhet med ett antal frågetecken. Var fjolårssäsongens starka avslutning bara en tillfällighet? Saknas den mentala styrkan som fodras för att fightas om en topplacering? Finns det tillräckligt med spetskompetens för att göra de mål som krävs för att avgöra tillräckligt många matcher? Jag väntar med att försöka svara på dessa frågor till säsongen satt sig lite mer.
 
En fråga med helt annan inriktning är hur dynamiken i laget kommer att påverkas av utvisningssituationen. Uppenbarligen tyckte flertalet Bochumspelare att allt inte gick rätt till, i och med att frisparken skänktes bort. Det är kanske inte längre bara letandet efter det tidigare målskyttet som kommer att bekymrar Silvère Ganvoula den kommande veckan. Om jag fick bestämma, vilket jag av uppenbara skäl inte får, skulle Ganvoula börja nästa match på bänken och Zoller eller Novothny starta på topp. Återstår att se vilket tålamod Reis har med Ganvoula.

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-10-18 23:52:00
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum