På övertid till lyckans land - Hansas efterlängtade bortaseger

Bortamatchen mot Aue började på sämsta tänkbara sätt med ett tidigt baklängesmål. Hansa lyckades kvittera genom Sigurd Haugen efter en dryg halvtimme. I andra halvlek stod matchen och vägde tills Aue fick en spelare utvisad med kvarten kvar. Efter en massiv Hansapress lyckades Ahmet Gürleyen nicka in vårt segermål på övertid.

FC Erzgebirge Aue – FC Hansa Rostock, 1:a halvlek
Drygt 13.000 på plats nya fina, lilavita Erzgebirgsstadion som invigdes så sent som 2018. Hansablocket är utsålt med 1800 man. Sammanlagt fler än 2.000 Hansafans på plats.
När jag ser vår laguppställning är min första tanke ”Vad fa-an gör Hollerbach nu?!” Vår mittfältskreatör Adrien Lebeau börjar på bänken. Varför i helvete det nu då?
Sedan kommer jag ihåg att Bern Hollerbach tycker om att prata om ”Belastungssteuereung” – fritt översatt belastningsstyrning. Belastungssteuereung har blivit ett modeord inom tysk fotboll.
Det betyder alltså: hur belastas spelarna på träning och i matcher? Kan det till exempel vara klokt att spara på en sådan som Adrien Lebeau efter tre tuffa matcher förra veckan?
Jo, det kan det ju. Lebeau kom i somras från Stade Brest. Där hade han inte spelat mer än 7 matchen säsongen 2023/24.
Bernd Hollerbach har förmodligen rätt. Vi ska ta det lite försiktigt med Lebeau. Idag ersätts han av Cedric Harenbrock, nyförvärvet från Rot-Weiss essen. Även han en spelfördelare men utan Lebeaus dribblingar.

I matchen mot Ingolstadt stod vår Alex Rossipal för en jättemiss när han skänkte bort bollen utanför eget straffområde så att vi hamnade i underläge. Idag är Rossipal petad.
I hans ställe kommer vår lagkapten Franz Pfanne in istället.
En tuff, hård Mentalitätsspieler som tyskarna säger. För mig ändå en liten säkerhetsrisk då jag tycker att han sett långsam och trög ut i de matcher han spelat.

De första 10 minuterna ser helt okej ut. Hansa spelar försiktigt, håller ihop laget och skickar ett par långbollar till anfallsförsök. Utan förvarning tar Aue ledningen efter 12 minuter. Pascal Fallmann slår ett inlägg från höger som Kilian Jakob nickar i mål. Han får lov att nicka bollen i  mål eftersom vår målvakt Benjamin Uphoff tvekar. Först står han stilla, bestämmer sig sedan för sent för att gå upp mot bollen och försöka vifta undan den men får inte handen på bollen.
1 – 0 till Aue. En klar målvaktsmiss. Svagt agerat. I vår femte bortamatch hamnar vi för femte gången i underläge.

Hansa fortsätter att kämpa på och har två halvchanser genom Ryan Naderi och Sigurd Haugen. Efter en dryg halvtimme är Haugen inblandad i en situation som hade kunnat ge Hansa en straff. Särskilt om vi haft VAR i 3. Liga.
I en löpduell med Aues mittback Anthony Barylla är Haugen först in i straffområde. Barylla drar rutinerat och knappt märkbart Haugen i byxorna och norrmannen faller. Domaren blåser inte.

Minuten senare får Nico Neidhart bollen ut till höger. Neidhart slår sällan ett dåligt inlägg. Nu hittar han Sigurd Haugen som framför mål möter bollen på volley och trycker in den i nätmaskorna.
1 – 1. Ett klassmål! Hansa har rest sig.

Aue har ett par chanser till innan paus, bland annat en nick från Marvin Stefaniak som går tätt över ribban. Aue ligger närmare ett ledningsmål än Hansa gör. Spelet är ändå jämnt. Ett derby som är intensivt och tätt utan att vara irriterat eller grinigt. Jag vet inte om jag tycker att det är den där riktigt derbyatmosfären. Det brukar alltid vara bra tryck på Erzgebirgsstadion men idag tycker jag att de tär mer avvaktande.

FC Erzgebirge Aue – FC Hansa Rostock, 2:a halvlek
Inga byten i paus. Men vad är det som händer?! Efter 10 sekunder skickar Cedric Harenbrock ett skott i stolpens insida. Så nära.

Framåt är Sigurd Haugen mer involverad och mer lyckosam än Ryan Naderi. Haugen vinner sina närkamper, får bollen med sig, utstrålar en enorm vilja. Naderi ser mer klumpig och obeslutsam ut vilket leder till många bolltapp och flera felpassningar.
Matchen fortsätter att vara ”ein Duell auf Augenhöhe”, en match mellan två jämbördiga lag. Kul! Hansa har inte gjort någon dålig match de senaste veckorna och idag ser det också bra ut.
Men det hjälper ju inte om vi i slutändan står utan poäng efter full tid.

Aues mittfältsstrateg Mirnes Pepic som på papperet har en offensiv roll går hela tiden ner och hämtar bollen djupt ner på egen planhalva. Ofta är Pepic längst ner i planen av alla lila spelare. Det känns som om Pepic är med överallt. Han har bra bollkontroll med sin låga tyngdpunkt samtidigt som han också är explosiv med bollen vid fötterna. I en duell med Jonas Dirkner faller Pepic nån meter utanför vårt straffområde. Marvin Stefaniak skickar sedan frisparken mot vänstra krysset. Benjamin Uphoff lyckas tippa bollen över ribban. Vad heter ribba på tyska? Det heter Latte. Eller i fotboll lika ofta: Querbalken.
Aue har en bra period i mitten på andra halvlek. Efter en hörna chippas bollen in framför mål där Pascal Fallmann är helt fri. Tur att Fallmann är ytterback. Skottet blir bara till en förvånad toffling i armarna på Benjamin Uphoff.

Det här kan sluta hur som helst. Med 20 minuter kvar skickar Hansa in Nils Fröling istället för Cedric Harenbrock, Bra där, Bernd Hollerbach! Ett offensivt byte. Der gute Hollerbach känner att här finns det något att hämta.
Sigurd Haugen kommer fri med målvakten rundar honom och placerar bollen i mål. Men nej, inget mål ändå. Knapp offside.

Aha! Aue plötsligt med bara tio man! Ali Loune stänger vägen för Ryan Naderi  som är på väg framåt och får sitt andra gula kort. Aue är decimerat med 15 – 20 minuter kvar att spela.
Hansa plockar ut  Jonas Dikrner och skickar in Adrien Lebeau. Spel mot ett mål. Hansa trycker på med vad vi har för en seger.
På en retur tätt inpå mål kommer Nils Fröling upp och skickar bollen tätt över ribban. Det är ständigt bollinnehav för Hansa. Vi närmar oss.

Hansa fortsätter pressa på. I första övertidsminuten slår Adrien Lebeau en hörna från höger. Bollen seglar in nära mål. Kanske ska Martin Männel komma ut och boxa undan bollen. Men med sina 184 är Männel ingen jätte, ingen direkt en Manuel Neuer i boxen. Istället får Ahmet Gürleyen nicka bollen i mål. Hela vårt fanblock bakom Aues mål exploderar i extas.

Tre tilläggsminuter att klara av. Aue har ett par lyft in mot något huvud i straffområdet men Hansa lyckas varje gång få bort bollen.
Matchen är slut. Hansa har vunnit.
För första gången på 57 år besegrar vi Erzgebirge Aue på bortaplan. Vår första seger mot Erzgebirge Aue sedan 2006. Hansas första bortaseger den här säsongen. Hansas första bortaseger sedan i mars.