Prejudikat i Kiel

Prejudikat i Kiel

Krönika om DFLs höga krav och Kiels prejudikat.

En slags bi-effekt av miniklubbarnas hopp i den tyska fotbollen, se Heidenheim, Sandhausen, Darmstadt och Kiel, har varit en utökad diskussion kring licensreglerna i de olika ligorna. Detta har blivit alltmer aktuellt nu när Holstein Kiel sensationellt nog nått play-off mot Wolfsburg, en match som hade kunnat visa sig ödesdiger för dem om inte DFL gjort ett undantag. För Kiel had evarit tvungna att bygga ut sin arena i rasande takt och med garanterat skenande kostnader för att ens klara av licensen till Bundesliga. Som tur för dem har DFL tillåtit Holstein-Stadion som spelplats ifall de skulle slå ut Wolfsburg. Likväl, denna situation har påmint oss ännu en gång om DFLs licenskrav och har kanske ånyo fått oss att ifrågasätta dess legitimitet. 

Kraven är höga, men den idén är egentligen ganska klok. Med höga krav på klubbarna kan man skapa en presterande atmosfär där alla inblandade tillför till den tyska fotbollens utveckling. Alla klubbar inom DFL är till exempel lagligt bundna att ha en ungdomsakademi, de är också lagligt bundna att ha en arena som kan husera kameror, varifrån en match kan sändas. Dessa krav är i grund och botten mycket bra och det är egentligen inte dessa krav som gör att klubbar krachar genom divisionerna. Istället är det en feltolkning av ktrav, kanske en viss överdrivning från vissa inblandade, som gör att klubbar helt enkelt inte klarar av att finnas längre. 

När en klubb som Darmstadt, med en arena som kan husera kameror och som är stor nog för Bundesliga, tvingas investera miljoner i ett ombygge av sin arena- då är någonting fel. För vad har hänt med SV Darmstadt sedan dess? De tvingades bygga ut och om inför sin andra sösong i Bundesliga, vilket ledde till sålda spelare, få värvningar och en trupp som helt enkelt inte var bra nog. Att investera i arenan betydde nedflyttning för klubben från södra Hessen, någonting som enkelt kunnat undvikas om DFL krävt att de byggt ut den under en längre tid. Nu tvingades man krisbygga direkt, vilket ledde till oplanerad investerin och oklara skenande utgifter, vilket i sin tur ledde till att man var tvungen att spara in på precis allt annat. 

Ett annat exempel är Rot-Weiss Erfurt. Om Darmstadt och Kiel är klubbar som klarat av, och som kommer klara av, kraven tämligen okej så är Erfurt motsatsen. Erfurt tvingades nämligen gbygga om sin infrastruktur, de behövde uppdatera sin akademi och justera arenans mått. Resultatet av denna oväntade utgift var ett totalt och makabert fall från ekonomisk sem-säkerhet till konkurs. Till slut hade de ingen som skötte ekonomin, för han hade tröttnat, de kunde inte betala spelarna. De kunde inte ens betala sin catering. Erfurt är därför skräckexemplet nummer eins när man språkar om DFLs ibland onödiga krav. 

Idén med höga krav är som sagt mycket bra och det ska fungera i teorin, men i praktiken har det mer än ofta gått käpprätt utför. Klubbar tvingas investera i saker de inte räknat med, tvingas ibland låna pengar- pengar som de egentligen inte alls har eller kanske knappt kommer kunna betala tillbaka. TV-pengarna räcker inte till och utgifterna dominerar säsong efter säsong. Till slut står de där med byxorna nere, eftersom de inte hade råd med ett vettigt bälte. 

Så när Kiel nu var påväg att tvingas bygga ut, vilket ännu verkar vara premissen, så såg det bäcksvart ut för dem. Om de skulle gå upp i Bundesliga och skulle tvingas bygga ut så var det livsviktigt att de höll sig kvar minst en säsong. En säsongs TV-pengar hade hjälpt lite, men om de sedan åkt ner igen hade de stirrat i konkursgapet. Så att de nu får chansen att bygga ut sin arena säsong för säsong, i sin egen takt, är mer än bra- det är ett välvilligt och viktigt framsteg för att den tyska fotbollen ska kunna husera mindre klubbar. 

För vad är risken? Jo, risken är att vi får ett ännu större gap mellan de stora och rika klubbarna (Bayern, Schalke, BVB, Gladbach, Leipzig, Hoffenheim, ja även Frankfurt numera) och de mindre klubbarna som, om någonting skulle gå fel, skulle kämpa för sina ekonomiska liv. I denna bunt kan klubbar som Mainz, Freiburg, Darmstadt, Bochum och ett tjog andra räknas in. Det är klubbar som mår bra, men som är fragila. Dessa höga krav, som misstolkats, kommer i slutändan döda hoppet flr mindre klubbar och kommer skapa en tysk elit där ett fåtal klubbar alltid slåss om Europa. Tysk fotboll kan bli som England- ett topp 6 och resten vet man aldrig med. 

Teoretiskt sett är höga krav bra, målet är hög konkurrens och bra tävling. Men resultatet av misstolkningarna blir motsatsen, det skapar ett glapp mellan toppen och botten, ett glapp som ingen tysk fotbollsfanatiker vill ha. 

Därför är Kiels fall så viktigt. Därför hoppas jag att det kommer bli ett prejudikat för hur man kan göra. Om Kiel nu går upp och håller sig uppe en säsong medan man, i sin egen takt, bygger ut sin undermåliga arena så kan man ha skapat en helt ny kraft i tysk fotboll. Det är vad som var målet med kraven, det är vad som ska vara målet med fotbollen. 

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2018-05-17 11:29:02
Author

Fler artiklar om Tyskland