RB Leipzig - Bayern München
1 - 4

RB Leipzig 1 - 4 Bayern München: Övertygande seger i en händelserik match
Sané firar sitt mål tillsammans med Müller och Lewandowski

En match där vi fick se 5 mål, en VAR-granskning som ledde till straffmål, en defensiv mittfältare som gjorde ett drömmål, en 18-åring som kom in och gjorde 1 mål och 1 assist. Ja, denna matchen bjöd på mycket och det var en underhållande kväll på Red Bull Arena. Se målen och läs sammanfattning och spelarbetyg här nere.

Sammanfattning

Första halvlek:
Matchen började med att Kevin Kampl fick bollen olyckligt på armen i den 8:e minuten i eget straffområde. Efter en VAR-granskning så dömde domaren straff till Bayern München som Robert Lewandowski tog hand om. Han sköt hårt och kyligt nere i målvaktens vänstra stolpe, 0-1 till Bayern.
De första 10 minuterna var ganska fram och tillbaka men efter Bayerns 0-1 mål så tog Bayern över matchen lite mer. Leipzig var dock farliga på sina kontringar men de hade kunnat vara mycket mer effektiva i sina avslut.
I den 31:a minuten fick Bayern en kontring där Müller blev väldigt fri på högerkanten. Han skickade bollen rakt över planen till Sané som spelade vidare till Lewandowski som befann sig till vänster i straffområdet. Lewandowski skickade in bollen till Gnabry men där var Orban och rensade.
Leipzigs första riktigt farliga målchans kom i den 33:e minuten då Angelino fick ett inlägg på bortre ytan. Angelino sköt på halvvolley men skottet gick snett över.
I den 36:e minuten hade Leipzig en frispark en bit in på offensiv planhalva. Bollen lyftes in och det blev nickar fram och tillbaka, situationen slutade med att Laimer fick en bra nickträff men rakt på Neuer som räddade säkert.
Sent i den första halvleken fick Gnabry kliva av efter att han skadade sig i en duell. Musiala fick ersätta honom.
I den 45:e minuten fick Olmo ett väldigt farligt läge vid straffområdeslinjen. Han sköt stenhårt i mitten av målet som Neuer styrde över målet till en hörna.
De första 45 minuterna var hetsiga och matchen hade ett högt tempo. De första 10 minuterna var som sagt ganska fram och tillbaka, men efter Bayerns 0-1 mål så tog Bayern smått över matchen. Den sista kvarten ägde dock Leipzig och de skapade en del farliga målchanser.

Andra halvlek:
Musiala hann knappt spela 3 minuter sammanlagt innan det var dags att göra mål igen. Lewandowski fick bollen på vänsterkanten och spelade vidare på en överlappande Davies som skickade in den i boxen där Musiala dök upp på första stolpen, 0-2 till Bayern.
I den 50:e minuten kom vad vi trodde ett reduceringsmål av Silva, men målet dömdes bort eftersom han var offside.
I den 54:e minuten var det dags för 0-3 och denna gången var det Sané, äntligen! Musiala stod för assisten när han tog sig fram till höger i straffområdet och skickade in den till en helt öppen Leroy Sané som la in bollen i öppet mål.
Laimer gjorde vad som kommer bli ett av säsongens snyggaste mål i Bundesliga när det summeras i slutändan. Målet kom i den 58:e minuten och Laimer fick bollen en ganska bra bit utanför straffområdet och skickade iväg en kanonkula rätt upp i krysset, 1-3.
Reduceringsmålet gav hemmalaget mycket energi och målchanserna ökade mer och mer för en stund.
Bayern fick dock kontroll på de sista 20 minuterna och matchens spelades av utan några jättefarliga målchanser för båda lagen.
Sabitzer var nära att göra mål i sin debut när Davies visade sin fart och balans på vänsterkanten. Han spelade snett bakåt till Sabitzer som var i mitten av straffområdet, han fick iväg ett tungt skott men tyvärr ganska mitt på Gulacsi som räddade.
Spiken i kistan skulle komma i den 91:a minuten av Lewandowskis ersättare Choupo-Moting. Han blev väldigt frispelad mitt i straffområdet av Kimmich och han kunde bara vända sig om och trycka dit den i vänsterhörnet, 1-4.

5 =

Spelade för lite för att betygsättas: Choupo-Moting, Sabitzer, Süle, Stanisic.

Matchens lirare: Leroy Sané/Alphonso Davies

Satt och valde mellan Sané och Davies men det slutade med att jag valde båda. Vänsterkanten var väldigt bra idag och det är otroligt kul att se att både Davies och Sané börjar hitta tillbaka till sin form. Davies spelade som vänster wing-back idag eftersom när Bayern hade bollen så tryckte Davies upp på vänsterkanten och backlinjen formerade sig i en trebackslinje. Detta gjorde att Sané fick en lite mer central roll där han fick komma ner och hämta boll mycket och använda sin fart i kontringarna. Mycket fina prestationer av båda två.

Matchens utropstecken: Laimers kanonkula!

Som Bayernsupporter hade man ju helst suttit här och skrivit om en Bayernspelare. Men idag har man väl egentligen inte så mycket andra alternativ än att välja Laimers makalösa fullträff en bit utanför straffområdet. Väldigt fint sätt att göra ett reduceringsmål på och ett väldigt fint sätt att hämta energi på, det ledde dock inte till så mycket mer för Leipzigs del.

Mina tankar om matchen:
Matchbilden blev ungefär som jag hade tänkt mig. Ända från Lewandowskis 0-1 mål i den 10:e minuten så kändes det som att Bayern hade kontroll på matchen. Leipzig hade mycket energi och skapade målchanser i perioder i både första och andra halvleken, men det kändes liksom aldrig som att Bayern inte skulle få med sig 3 poäng i denna matchen.
Jag pratar om det jättemycket nu för tiden men jag måste bara få nämna hur kul jag tycker det är att Sané verkar komma in i sin form denna säsongen. Han var väldigt aktiv idag, särskilt i andra halvleken. Han utgick alltid från vänsterkanten men kom ofta in centralt i planen när Davies tryckte upp på vänsterkanten. I slutet av matchen hade han krampkänningar vilket är förstårligt efter det hårda arbetet han visade idag. Det är fortfarande lite toucher och passningar hit och dit som inte riktigt sitter än, men det går verkligen på rätt väg.
Gnabry satte sig ner med skadekänningar efter en duell i slutet av första halvleken och blev tvungen att bytas ut. Det är väldigt oroväckande med tanke på hur bra han har varit på det senaste och att Bayern möter Barcelona borta i Champions League på tisdag. Hoppas inte det är något allvarligt!
Nagelsmann sa i en intervju efter matchen att han bytte ut Lewandowski för att han hade en liten känning i inre låret. Han sa att det bara var en försiktighetsåtgärd och det lär inte vara några problem inför tisdagens match.
Kul att se Lucas Hernández tillbaka efter sin skada. Han gjorde en väldigt fin insats tillsammans med sin franska landslagskollega Upamecano. Hernández var den som vann flest dueller i matchen, han vann 78,6% av sina dueller. Han var även den som hade bäst passningssäkerhet med hela 93,5%. Känns tryggt för försvaret att ha 3 världsklassiga mittbackar samt en 19-årig talang (Nianzou) att välja på nu.
Nu väntar som sagt Barcelona på tisdag i första omgången av Champions League. Det har varit ett tajt spelschema nu med VM-kval, denna matchen mot Leipzig och redan nu på tisdag är det dags igen. Hoppas de återhämtar sig snabbt och är fullt redo kl 21:00 på tisdag. Barcelona fick ju skjuta fram sin match denna helgen eftersom de också hade ett tajt spelschema. Om det bara handlade om det så tycker jag det är konstigt att de fick göra det, jag menar det är ju ändå samma förutsättningar för båda lagen. Hoppas i alla fall att Bayern bevisar att de är det bättre laget trots skillnaden på vilan hos lagen. Vi minns ju hur det gick senast...