Allianz Arena, 2023-05-20 18:30

Bayern München - RB Leipzig
1 - 3

RB Leipzig sänkte Bayern München på Allianz Arena: Dortmund har nu allt i sina egna händer - ‘’En av de mest hemska halvlekarna man upplevt’’

RB Leipzig besegrade Bayern München på Allianz Arena under lördagskvällen. Bayern gick ut i halvtidspaus med en 1-0-ledning men tappade precis allt i den andra halvleken.

Första halvlek:
Matchens första målchans skapades av hemmalaget efter 17 minuter spelade. Joao Cancelo hittade Jamal Musiala perfekt på fötterna i Leipzigs straffområde som på ett tillslag spelade till Thomas Müller som blev fri mot Janis Blaswich. Den tyske målvakten kom dock ut och gjorde sig stor och räddade Müllers superläge.

I den 25:e minuten var det däremot dags för Bayern München att sätta matchens första mål och ta ledningen med 1-0. Serge Gnabry som gjort mål i de tre senaste matcherna skulle utöka denna svit och göra mål i sin fjärde match i rad. Det är första gången sedan 2018 som Gnabry lyckas med den bedriften, och målet som var hans 14:e i Bundesliga denna säsongen tangerar ett nytt personligt rekord för flest mål i Bundesliga under en säsong. Målet var dessutom ett väldigt vackert sådant då han klev inåt i banan från vänsterkanten och skickade iväg en riktig kanonkula som gick via första stolpen och in i mål.

I den 33:e minuten visade Christopher Nkunku upp hur farlig han kan vara med sin snabbhet. Den franske anfallaren, som går till Chelsea efter säsongen, fick en boll in bakom Bayerns backlinje men vinkeln var något för snäv för att han skulle kunna placera in den bredvid Yann Sommer.

Leipzig skapade även några fler chanser innan den första halvleken blåstes av. Hemmalaget var dock också nära att utöka ledningen. Inte minst när Cancelo hittade Kingsley Comans panna i Leipzigs straffområde, men fransmannen fick ingen vidare träff och nickade utanför. Cancelo fortsätter att dominera sin vänsterkant i Alphonso Davies frånvaro och frågan är om ryktena om att Bayern inte ens tänker förhandla om ett köp verkligen stämmer. Portugisen har varit en av Bayerns bästa spelare, om inte den bästa, under vårsäsongen och han visar match efter match vilken otroligt kvalitet han besitter. Om inte plånboken säger tvärnej borde ett köp genomföras i mitt tycke.

Andra halvlek:
Den andra halvleken blev jämnare och tajtare och dessutom spelade Leipzig upp sig och tryckte på. Detta skulle ge dem utdelning 20 minuter in då man kom i en flygande kontring mot Cancelo som blev ensam mot fyra man. Nkunku var det som avlossade det första avslutet men det blockerades av just Cancelo. Returen gick däremot till Konrad Laimer som pricksköt in 1-1 rakt upp i nättaket. Självklart var det tvunget att vara just Laimer av alla, som om några veckor kommer vara Bayernspelare och kan presenteras när som helst.

I den 75:e minuten skulle även vändningen bli ett faktum. Benjamin Pavard sparkade klumpigt ner en Leipzigspelare i straffområdet och domaren dömde straff till Leipzig. Nkunku var det som tog hand om straffen och han sköt i mitten av målet medan Sommer slängde sig åt vänster. Nu blev det helt plötsligt otroligt pirrigt på Allianz Arena som med detta resultatet erbjuder Borussia Dortmund att ta över ledningen i tabellen.

Leipzig skulle även hinna med att utöka till 1-3 efter ännu en straff. Denna gången var det Noussair Mazraoui som fick bollen på armen efter ett inläggsförsök av bortalaget. Denna gången var det Dominik Szoboszlai som tog hand om den. Han placerade den i Sommers högra hörn och det var även spiken i kistan. Nu har Dortmund alla möjligheter i världen att vinna ligan och det börjar redan imorgon klockan 17:30 då man spelar mot FC Augsburg på bortaplan.

Tankar om matchen:
Vad ska man säga? Vi kan precis ha skänkt en ligatitel till Borussia Dortmund som har allt i sina egna händer nu. Detta kan ju varit en av de mest hemska halvlekar man har upplevt som Bayernsupporter. Att Pavard drar på sig en straff på det sättet är så otroligt klumpigt i just den situationen, och det är inte första gången som han gör det heller. Bayern sparkade Nagelsmann för att man ansåg att trippeln var i fara, men nu ser det ut som att vi avslutar denna säsongen utan en enda titel. Dock skyller jag inte på Tuchel, som jag fortfarande tror väldigt starkt på, utan det är ledningen som gjort bort sig totalt och nu borde det inte ens vara en fråga längre om de ska lämna efter säsongen.

Första halvleken tyckte jag såg väldigt bra ut och jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att matchen skulle sluta 1-3 till Leipzig. Nu ligger alltså Bayern en poäng före Dortmund som har en match mindre spelad. Imorgon kan Dortmund gå om Bayern om de vinner mot FC Augsburg vilket de på pappret ska göra. Däremot brukar Dortmund kunna underprestera när det gäller som mest, men nu tror jag att det är annorlunda med tanke på att titeln är så pass nära nu. Att vinna ligan och bryta Bayerns trend skulle vara enormt stort för Dortmund och därför har jag svårt att se dem sumpa denna möjligheten. Men visst, det kanske är just detta som behövs för att Bayern ska inse att det är dags för ledningen att leta nytt jobb.