Reserapport från Dresden

Reserapport från Dresden

Ett besök i Sachsens huvudstad Dresden bjöd på mycket med inga mål. Jag lämnade dock både matchen och staden med begeistring då jag var där för passionen från läktaren snarare än kvaliteten på spelet. Besöket gjorde mig inte besviken och jag kommer definitivt att återvända.

Jag har sedan min flytt till Tyskland prioriterat Herthas matcher och därmed fått se en hel del nya städer och arenor, men det finns även lag och städer jag sett och besökt förr som jag haft i tankarna att återvända till. En förening jag länge haft i tankarna är Dynamo Dresden. Dynamo grundades 12 april 1953 efter att SV Deutsches Volkspolizei blev SV Dynamo och slutningen det vi idag känner som SG Dynamo Dresden då Stasis idrottsföreningar införlivades i dess organisation. Det dröjde nästan två decennier innan Dynamos storhetstid kom med fem mästerskapstitlar i DDR-Oberliga på kort tid, men som fick ett abrupt slut när Erich Mielke chefen för Stasi (östtyska säkerhetspolisen) ansåg att det var skadligt att inte ett lag från Östberlin var det bästa i landet och såg då till att BFC Dynamo vann tio raka titlar innan Dynamo Dresden vann två titlar i följd och slutade säsongen 90/91 tvåa efter Hansa Rostock i den sista upplagan av den östtyska fotbollen innan fusionen mellan ligasystemen skedde. Förra året kom det en dokumentär om Stasis metoder och rivaliteten mellan BFC Dyanmo och SG Dynamo Dresden som finns att se här. Är du fotbollsintresserad eller bara intresserad av DDR och Stasis metoder så är denna dokumentär ett måste.

Dresden som stad har en rik historia då staden var huvudstad i den polsk-sachsiska unionen under slutet av 1600-taler och en bit in på 1700-talet innan preussiska styrkor intog staden. Staden är mest känd för att den bombades sönder och samman under andra världskriget, men byggdes efteråt upp i gammal modernistisk stil. Altstadt är väldigt trevlig att spatsera i och det historiens vingslaget är högt närvarande med slottet, domkyrkan och stora muralmålningar.

Efter årsskiftet började jag kika på hur spelschemat såg ut under våren och om ett besök skulle passa utifrån Herthas spelschema och jag identifierade direkt tre matcher som var schemalagda, men landade slutningen i att en lördag i mitten av mars troligen var det bästa alternativet vilket enbart grundades på eventuellt väder. För knappa 19€ bokade jag Flixbus tur och retur och inväntade sedan bara biljettsläppet. Jag hade kunnat köpa en plats i hemmakurvan för 16€, men avstod då jag inte var bekväm med att ta en ståplats utan ville istället sitta helt neutral och bevittna eventuellt tifo och njuta av sångerna. Jag unnade mig en sittplats på långsidan bara två sektioner från bortaklacken och tänkte att då får jag även en bild av hur Ulms stöd är. Förra gången jag besökte Rudolf-Harbig-Stadion var hösten 2018 när de mötte Wehen Wiesbaden i Zweite. Arenan är döpt efter Rudolf Harbig som föddes i staden och innehade världsrekordet på 400, 800 och 1000 meter innan han stöp i Ukraina under andra världskriget.

Efter att ha ankommit tio minuter före utsatt tid till Dresden tog jag en väldigt snabb tur i Altstadt och tog en snabbare lunch innan det var dags att bege sig mot fotbollsstadion. Jag hade bara mellan ankomst och avspark ca 2,5h på mig så därav blev inte mycket tid som tillbringades i själva centrum. En stor fördel med fotbollsarenan är att den ligger mellan 20-25 minuters gång från centralstationen så att inte ta en promenad vore nästan på kriminellt. Ofta är det cashen som måste in på kontot, men i detta fall var det stegen som var tvungna att prioriteras. Vädret var ombytligt med en snabb regnskur vid min ankomst för att sedan slå om till 14 grader och solsken så kände jag mig överklädd. Jag har dock med åldern sett tjusningen i att våga vägra frysa vilket oftare var fallet i ungdomen. När jag väl kommit till arenan och lagen började göra sig redo för uppvärmning öppnade himlen sig för att lagom till avspark ha bytt väderlek än en gång till solsken. Jag satt tryggt under taket och kände mig nöjd över att jag ändå hade klätt mig tacksamt med tanke på att vädret var lika ombytligt som ett ungt barns humör. Matchen jag skulle beskåda visade sig vara en fullträff sett till tabelläget då nykomlingen SSV Ulm 1846 överraskat samtliga och tagit över serieledningen för första gången den här säsongen endast en poäng före Dynamo Dresden på tredjeplats. Jag blev lite förvånad när jag konstaterade att Husqvarna är Ulms tröjsponsor och därmed höll jag en liten tumme för dem under matchen.

Solen sken när hemmafansens tifo på sektion K visades upp för världen och jag satt där och tänkte för mig själv att jag längtade efter regnet då det är mitt favoritväder när det kommer till fotboll. Det ska vara lite jävligt, men bygger samtidigt karaktär och en glidtackling i regnet med efterföljande gräs- och jordfläckar längs shortsen uppskattas något oerhört från min sida. Dynamos fans brukar rankas högt i Tyskland, men jag vet inte om jag blivit bortskämd av all tysk fotboll jag sett, men jag hade förväntat mig lite mer av dem. Lite mer sång och litet högre, men när de kör DY-NA-MO som växelramsa är det världsklass. Första halvlek i sig bestod av två röda kort, ett för vardera lagen och ett hemmalag som försökte mer medan Ulm som fick sitt röda efter en halvtimme var mer intresserad av att inte förlora. När Ehlers i hemmalaget drog på sig en frilägesutvisning precis innan paus var manskapen utjämnade.

Under halvtidspausen kastades vädret om igen och nu kom det att regna till en bra stund efter matchen. Publiksiffran presenterades till 30 343 med ca 1500 bortasupportrar och det är en otroligt bra siffra för tredjevisionen, men Dresden brukar alltid ha stort stöd och bra uppslutning på sina matcher. Dynamo har en särställning i staden och det näst största laget tror jag är Dresdner SC som är kvinnlig volleyboll. Mig veterligen finns det inga framgångar eller stora lag i vare sig handboll eller ishockey. Matchen fortsatte i andra halvlek att bestå av kamp där båda lagen gärna undvek en förlust och klockan tickade mot sitt slut när hemmalaget helt plötsligt fick ett friläge efter en horribel bakåtpassning, men spelaren halkade i skottögonblicket och skottet hamnade närmre hörnflaggan än målet. En gratischans som inte utnyttjades och som hade betytt serieledning då Jahn Regensburg på andraplats överraskande förlorade mot VfB Lübeck ett lag som med stor sannolikhet kommer åka ur. Ulm hade ett skott i insidan av stolpen innan domaren blåste i pipan och förkunnade att matchen slutade mållöst.

Jag kan varmt rekommendera ett besök i Dresden som stad, men åker du dit så borde du även passa på att se en match med stadens stora lag. De är inte i närheten av att vara så bra som de var förr och har sedan nedflyttningen 94/95 aldrig varit tillbaka i Bundesliga, men när människor redogör för sin drömversion av Bundesliga så är de alltid med. Det finns mer än en anledning till det. Hade det inte varit för Erich Mielke så är jag säker på att de varit den mest framgångsrika klubben i DDR. Klubben har fostrat spelare som Matthias Sammer, Ulf Kirsten och Jens Jeremies. I DDRs guldlag från OS 1976 i Montreal fanns en handfull spelare med från Dynamo Dresden så det är tvivelsutan en förening som har historisk tyngd och en vistelse kommer inte att göra dig besviken. Du kommer inte att få se världens bästa fotboll spelas men du kommer att få en passion och en inramning från publiken som smäller bra mycket högre än deras ligatillhörighet.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-03-18 12:10:00
Author

Fler artiklar om Tyskland