Allianz Arena, 2023-09-15 20:30

Bayern München - Bayer Leverkusen
2 - 2

Stor dramatik i Bundesligas seriefinal: Bayern München tog ledningen i slutminuterna men fick straff emot sig på stopptid - ‘’Alldeles för billigt för att blåsa straff’’

När Leon Goretzka klev fram och satte 2-1 för Bayern München i slutet av matchen mot Bayer Leverkusen under fredagskvällen trodde alla att hemmalaget skulle plocka samtliga tre poäng. Men i den 94:e minuten pekade domaren på straffpunkten och Leverkusen kunde utjämna till 2-2 i matchens sista minut.

Första halvlek:
Bayern München inledde matchen mycket starkt och tog tag i taktpinnen. Detta resulterade i att man tidigt tog ledningen i den 7:e minuten genom Harry Kane. Engelsmannen dök upp vid den bortre stolpen på en hörna och nickade enkelt in 1-0 för hemmalaget. Målet blev hans fjärde sedan han kom till klubben.

Efter 20 minuter hade Leverkusen kommit igång och fick låna bollen betydligt mer. Detta ledde även till en utjämning efter att man fått en frispark precis utanför Bayerns straffområde. Fram klev nyförvärvet Alex Grimaldo som knorrade in bollen rakt upp i krysset och hela Allianz Arena blev knäpptyst.

Efter kvitteringsmålet fortsatte Leverkusen trycka på. Victor Boniface skulle även ha en boll i nät men som snabbt dömdes bort på grund av offside.

I den 34:e minuten var Bayern väldigt nära att ta ledningen igen. Joshua Kimmich lyfte in en frispark i straffområdet som Thomas Müller nådde högst på och nickade distinkt mot den första stolpen. Lukas Hradecky var dock snabb med reflexerna. Returen hamnade hos Serge Gnabry som sköt på täckande Leverkusenspelare.

Bayern tog över matchen igen i slutet av den första halvleken och skapade flera riktigt farliga målchanser. Leverkusen levde väldigt farligt under dessa minuter. Sané hade ett skott som Hradecky fick sträcka sig långt efter, Goretzka nickade rakt på Hradecky från nära håll och Gnabry var nära två gånger om i slutet. Leverkusen stod dock emot och 1-1 var resultatet när domaren blåste av den första halvleken.

Andra halvlek:
Harry Kane var extremt nära att ge Bayern ledningen 10 minuter in i den andra halvleken. Engelsmannen blev frispelad mitt framför målet och skulle placera bollen bredvid Hradecky som kom ut och nuddade bollen med tåspetsen vilket räckte för att styra ut bollen till hörna.

Varken Bayern eller Leverkusen kom upp i någon vidare nivå under den andra halvleken. Båda lagen spelade långt ifrån sina högsta nivåer och spelet gick lite fram och tillbaka. Kimmich blev dessutom utbytt eftersom han kände av sin skada som han drog på sig under landslagsuppehållet. Detta märktes tydligt då Bayern saknade sin skickliga spelfördelare på mitten.

Florian Wirtz fick sitt stora läge i den 78:e minuten när han tog sig in till vänster i straffområdet och försökte placera bollen vid den bortre stolpen. Skottet prickade dock klockrent mitt på stolpen och Bayern kunde sedan få bort bollen.

Hemmafansen skulle dock få chansen att fira med glädjevrål och sång på Allianz Arena efter att Leon Goretzka klivit fram och avgjort i den 87:e minuten, vad vi alla trodde i alla fall. Inhopparen Mathys Tel tog sig förbi på sin vänsterkant och spelade snett in till Goretzka som kunde lägga in bollen i öppet mål. Vilken känsla för den tyske mittfältaren som blev petad från det tyska landslaget för ett par veckor sedan.

Kvällen skulle dock få en vändning till när domaren helt plötsligt från ingenstans pekade på straffpunkten i den 94:e minuten för Leverkusen. VAR-rummet hade hittat en sekvens där Davies gick för hårt in i en duell med Jonas Hofmann vilket blev orsaken till att denna kvällen slutade med tomhet för hemmalaget ändå. 2-2 stod alltså på tavlan när domaren blåste av matchen efter att Exequiel Palacios satte sin straff och löste 1 poäng för sitt Leverkusen.

5 =

Spelade för lite för att betygsättas: Musiala, Tel, Mazraoui, Choupo-Moting, de Ligt

Matchens lirare: Leroy Sané

Tankar om matchen:
Ja, vad ska man säga efter en match som denna? Vet inte om det finns så många värre saker i fotboll än att ta ledningen i slutminuterna och tro att man har vunnit för att sedan släppa in ett mål och helt plötsligt endast plocka 1 poäng. Är bara helt tom just nu, och dessutom något besviken på domaren då jag tycker det är lite för billigt för att blåsa straff i det läget. Jag kanske säger annorlunda imorgon när jag lugnat nerverna och kollat reprisen från situationen, men just nu är jag faktiskt väldigt besviken på domaren. Känns nästan lite som att VAR-rummet aktivt letar efter en situation att blåsa straff för.

Däremot tar det absolut inte ifrån vår prestation ikväll som jag inte alls är nöjd med. Det är som alltid, om vi bara hade satt våra chanser hade vi inte suttit i denna situation nu. Så många lägen som bränns är helt oacceptabelt och att det har pågått under en så lång tid är ännu mer oacceptabelt. Jag vet inte vad problemet är, men någonting är det som gör att vi inte kan sätta dit våra chanser.

Sett till de individuella prestationerna tycker jag att Upamecano och Sané stack ut ikväll. Upamecano står för många imponerande brytningar och ett antal mycket fina passningar. Även hans nya mittbackskolega Min-Jae tycker jag står för en trygg och stabil insats. Målen som släpptes in var en frispark som gick direkt i mål och en straff, alltså inga spelmål. Och de chanser som Leverkusen skapade tycker jag knappast var mittbackarnas fel. Sané var väldigt pigg ute på sin högerkant precis som han varit under säsongsinledningen.

Kimmich stod som vanligt för en väldigt bra insats men tvingades tyvärr kliva av tidigt i andra halvlek på grund av hans skadekänningar. Mittfältskolegan Goretzka är jag väldigt missnöjd med igen utöver att han under några minuter såg ut att ha avgjort hela matchen och fick skriva in sig i målprotokollet. Att se honom jogga hem i Leverkusens kontringar och lämna över precis allt defensivt ansvar till Kimmich som kämpar ihjäl sig gör mig så sjukt irriterad. Jag hade väldigt gärna sett Laimer bredvid Kimmich i nästa match, men det betyder att Mazraoui behöver gå in som högerback, vilket Tuchel inte alls verkar gilla för tillfället.

Vad som väntar härnäst är Manchester United på onsdag då Champions League äntligen drar igång igen. Därför gäller det att förbereda sig ordentligt nu så man är 100% påkopplade redan från start. Att man tappar poäng i ligan någon gång händer, men när det kommer till Champions League kan man absolut inte tappa poäng hur som helst. Det ska bli väldigt kul med en sådan stormatch!