Storvinst för Bochum i derbyt
Simon Zoller kramar om tvåmålsskytten Robert Žulj.

NRW-derbyt mot Fortuna Düsseldorf hemma på Ruhrstadion rivstartade med straff och utvisning redan efter bara några minuters spel. Det hela slutade inte förrns VfL satt ytterligare fyra bollar i mål. För andra gången den här säsongen befinner sig Bochum på plats två i tabellen. Förhoppningsvis för att stanna denna gång.

Laget
Mönstret är oundvikligt att notera. Vinst och startelvan består. Förlust och det blir rejäla förändringar. Thomas Reis satsade alltså på samma elva stratspelare som i Hamburg. Under veckan har det dock varit frågetecken på tre spelare från förra omgångens startelva; Robert Tesche, Danny Blum och Armel Bella Kotchap. Samtliga i denna trio tvingades vid olika tillfällen kliva av träningen med skadekänningar. Lagom till helgen var dock alla tillbaka i träning igen och de fanns också med på planen på måndagskvällen.

Motståndarna
Fortuna Düsseldorf trillade ur Bundesliga förra säsongen efter en tvåårig sejour i högsta serien. Det uttalade målet är att direkt ta steget upp igen, men inledningen på denna säsong har varit långt ifrån klubben hoppats på. Det stora problemet har varit målskyttet. Bara åtta mål på lika många matcher är sämst i ligan så här långt. Detta trots att toppduon från ifjol, Rouwen Hennings och Kenan Karaman, fortfarande tillhör klubben.

I de senaste tre matcherna har det dock blivit sju poäng och bara ett insläppt mål, så trenden är ändå försiktigt positiv för Uwe Röslers mannar. I backlinjen återfinns två nya unga österrikare, som båda hämtats från Southampton till denna säsong. Kevin Danso (22) och Christophe Klarer (20) kan bli viktiga och avgörande spelare i kampen om uppflyttning.

Ny för säsongen är också svenske Kristoffer Petersson, som närmast kommer från en vårsäsong med FC Utrecht. Det har hittills blivit fem matcher för 26-åringen från Partille, men han väntar fortfarande på sitt första mål för F95.

Matchen
Rivstart från Bochum som började matchen med en ett skott mot mål redan på avspark. I den tredje spelminuten drev sedan Gerrit Holtmann boll en mot mål, släppte till Blum som sökte Simon Zoller på bortre stolpen. Zoller var nära att stöta bollen i mål, men blev samtidigt dragen i armen av Petersson. Efter att domaren sett bilderna från Köln pekade han bestämt på straffpunkten och dessutom visade han svensken det röda kortet. Säsongens tredje straff för Bochum, men den här gången fick Blum förtroendet istället för Robert Žulj. Resultatet blev dock det samma som vid de andra tillfällena - mål.

Bochum fick matchbilden dit de ville och kunde med en man mer föra spelet. Nästa riktigt stora chans dröjde dock till knappa halvtimmen spelad. Blum vann en en-mot-en-situation på offensiv planhalva och kom sedan helt ren mot mål. Stressad av en furiöst hemåt-jobbande Danso sköt hemmaspelaren över. Halvleken förflöt sedan med ett knappt hemmaövertag utan att det andra målet föll.

Fortsatt Bochum-övertag inledningsvis i andra halvlek. Efter en jätteräddning av bortamålvakten Florian Kastenmeier på ett täckt skott av Blum fick hemma laget hörna. Blum slog hörnan med precision in i straffområdet och med huvudet satte Tesche 2-0 via studs i mattan. Bochum fortsatte att trycka på och efter drygt 70 minuter kommer också trean. Anthony Losilla bröt ett uppspel och Zoller fångade upp bollen. Han spelade bollen vidare till Žulj, so msatte den i långa hörnet. Bara minuter senare gjorde Žulj sitt andra och tillika hemmalagets fjärde mål för kvällen. Danilo Soares slog ett hårt inlägg som via Zollers nick hittade en fri Žulj och österrikaren knäade bollen i mål. Innan domaren blåste av matchen hann Miloš Pantovic sätta femman, fint framspelad av Herbert Bockhorn.

Analys
Frågan var hur Bochum skulle följa upp den starka insatsen i Hamburg mot ett Fortuna Düsseldorf i medvind. Svaret blev en uppvisning och islossning i form av en överlägsen seger. Givetvis spelade den tidiga straffen och utvisning en stor roll i hur matchen utvecklades, men denna kväll hade Bochum vunnit även mot 12 Fortuna-spelare.

Återigen visade Blum och Žulj sin spetskompetens och hur viktiga de är för de avgörande situationerna. Vinsten förde upp VfL till plats två och förhoppningsvis kan laget hantera det bättre än sist. Mer än en fjärdedel av säsongen är redan spelad och det mesta talar för att Bochum är med i toppstriden för att stanna.

En seger mot antagonisterna från fin-stan kan bra firas på ett sätt! Ett härligt "plöpp" från en Moritz Fiege uppskickad av min kära vän Benedikt, följt av att den ljuva drycken fuktar strupen. Ikväll känner jag livet i mig!