Just nu lapar VfB sol i sköna Marbella. I Sverige ligger det vita täcket tungt över oss och snart skall många ynglingar åter till skolsystemet. Julledigheten är över, VM har passerat med en miserabel tysk insats och med Messi som alla tiders fotbollskonung. Konungen Pelé fick tyvärr kliva ned från tronen och ansluta sig till Diego Maradona och Johan Cruyff för en härlig diskussion bland Sankte Pers fotbollsplaner och Lionel Messi lämnas kvar på toppen. Vintern lämnar efter sig mycket att ta in och för VfB Stuttgart- Schwabens hjältar med den röda bröstringen- så står man återigen inför en vårsäsong med kniven på strupen. För vilken gång i ordningen? Jag har tappat räkningen när det gäller nya tränare som skall rädda VfB kvar i spelsystemet. Nu heter han återigen Bruno Labbadia och han samlar sina spelare i Marbella.
Under några artiklar skall jag ge er en smak av vad hösten har givit och hur truppen agerat. En tredje en bild av vad våren kan ge. Så, packa ihop termos, köplite kex och länsa pepparkaksburken, så åker vi.

****
Förberedelser
VfB Stuttgart kommer för evigt att lyfta upp Wataro Endo i den schwäbiska himlen. Kaptenen med samurajklingan fäst vid smalbenet skar upp en reva i den mörka VfB himlen och släppte in ljus när han i slutet av maj 2022 avgjorde mot Köln på stopptid och gav VfB platsen i Bundesliga 2022/23. Det fanns ingen plats för all glädje som skapades i laget, klubben och bland fansen. Euforin var total och som die fantastischen Vier sjunger "Wir bleiben treu". Klubben slapp kval för att hänga kvar och jakten på förberedelser var igång.
En sak som man såg när truppen lades upp inför året var att det vimlade av halvdana startspelare som bara fått några matcher från start. Spelare som Massimo, Churlinov, Klimowicz, Beyaz,Thommy, Faghir, Klement och Mola. Så enormt viktigt att försöka rensa upp i truppen, öka kvaliteten och spetsen. VfBs ledning under Sven Mislintat gav sig ut på ett mindre värvningsstråt i syfte att locka till sig nya spelare för året. Vilket gick väldigt trögt. Det viktigaste som hände var att skriva kontrakt med Konstantin Mavropanos- som hämtades från Arsenal-och att binda japanen Hiroki Ito till klubben. Sedan var man tvungen att tillse att man löste Sasa Kalajdzic. Den långe målskytten Sasa Kalajdzic ville iväg och prova lyckan någonannanstans och när säsongen hade startat  dök Wolverhampton Wanderers upp med en stor plånbok och snygga 18 MEURO ramlade in i kassakistan. Men det var inte slut där för belgiske nyttige mittfältaren Orel Mangala drog till Nottingham Forest för 13 MEURO. Två nyckelspelare lämnade laget och Mislintat behövde agera i någon mån.
När man närmar sig säsongsstarten börjar trupper sättas och möjligheten att få tag på vettiga spelare minskar. Det är rätt klart, men till slut lyckades han lösa långe Luca Pfeiffer från FC Midtjylland som Kalajdzic-ersättare. In i laget kom också ytterbacken Vagnoman från HSV, samt okände Peréa från PAS Giannina. Men strax efter Kalajdzic transfer kom Serge Guirassy. Värvad från franska ligab på lån och med mål att vara en straffområdesspelare.
Med handen på hjärtat så kändes inte detta som ett lag för en framskjuten position. Förvisso har Matarazzo lyckats ta fram talanger förut och under försäsongen såg vi hur spelare som Laurin Ulrich och Li Egloff långsamt fick mer och mer speltid, Silas Katompa Mvumpa började mer och mer visa den storhet han hade innan han blev skadad med sina långa löpningar och aviga spelstil.
Efter en relativt framgångsrik försäsong så stod VfB redo för ligastarten. Laget var tippat på nedre halvan av tabellen och när VM kom efter 15 matcher, så skulle man inte ha gjort någon besviken överhuvudtaget,

Hösten
VfB - Leipzig 1-1
Star i den nya säsongen och en säsong som skulle visa vägen för hur VfB skulle ha en riktig kräftgång denna säsong. Ett hårt arbetande mittfält där framför allt Naouriou Ahamada tar plats och blir en allt starkare Bundesligaspelare. Samtidigt visade det upp VfBs problem. Förmågan att skapa chanser. 1-1.
Werder Bremen - VfB 2-2
Detta var Kalajdzics sista match i VfB och hans närvaro i straffområdet märktes, Livrädda Vremenförsvarare och målchenser ofta.VfB gjprde två mål, men fick se sin ledning kvitterad av Burke på övertid.
VfB -Freiburg - 0-1
Jobbigt läge i VfB. Ingen kris ännu, men det börjar bli viss oro. Ingen ginst ännu loch lokalderby. VfB var laddat. Freibuerg- ett starkt sådant- dök upp och Commandp Sannstatt mötte upp med en stor parad, Men resultatet? Freiurbg gjorde mål efter tio minyter då Grifo näyade och sedan var det VfBs försdök till mål.Silas gjorde kivet surt för Freiburgs försvar, men trots alla försök så stannade det vid 1-0.
Köln- VfB 0-0
Att åka till Köln var som att minnas tillbaka till matchen som löste biljetten till Bundesliga i våras. Ett pigg och starkt VfB kunde dock inte lösa upp knuten i Köln. Detta trots två frilägen. Silas brände båda. Luca Pfeiffer fick rött kort efter en ful tackling och Peregrino Matarazzo visades också av planen. Lättare krisstämpel i VfB efter fyra matcher utan seger.
VfB - Schalke 04 1-1
Schalke hade 30 raka utan vinst på bortaplan och gick efter denna match in på nummer 31. Chris Führich gjorde mål för VfB efter pass från Silas, men f.d VfB-storskytten Simon Terodde kvitterade i första halvlek. VfB hade flertalet chanser och återigen var Silas väldigt drivande i offensiven. Tyvärr åkte man på ytterligare ett rött kort då Vagnoman krokade en spelare och fick sitt andra gula.
Bayern- VFB 2-2
In med Serge Guirassy från Rennes för att skapa lite mer tyngd i anfallet. Det gav resultat i en av säsongens mest överraskande matcher. VfB mot FC Bayern på bortaplan brukar sluta med tre/fyramålsförluster. Nu stod VfB emot och Guirassy kvitterade på straff i sista minuten.
VfB - Frankfurt 1-3
Långsamt började gamarna snurra kring Bad Cannstatt. Statistikerna började leta i sina böcker om hur länge VfB har gått under en Bundesligastart utan vinst. Mit Frankfurt kom en ny segerlös match. FRankfurts japan Kamada hade stor show med ett mål och två assist denna dag. Tiago Tomás gjorde VfBs mål, då hans skott studsade på en försvarare och in. Men ytterligare en förlust och nu började bottenskiktet vara oroligt nära.
Wolfsburg- VfB 3-2
En thriller med fem mål i Wolfsburg gav en ny förlust. Detta trots ledning av Guirassy och med 2-2 hade man ettribbskott av Silas. Men i sista minuten hittade Wolfsburg ett inlägg som Gerhardt fick in i mål och VfB sjunker som en sten.
VfB - Union Berlin 0-1
Eländet fortsatte mot Union Berlin. VfB hade med kort varsel värvat Dan-Axel Zagadou, som startade matchen ich så när nickade in 1-0 efter en kvart. Efter 0-0 i paus så fick sedan laget från Köpenick en hörna som Jaeckel nickade in och bortaledning. VfB låg på, träffade stolpen genom Mavropanos, men fixade inte kvitteringen utan fick ustället se Serehou Guirassy bli utvisad efter två gula inom fem minuter.

Efter denna match med fem pinnar på nio matcher agerade VfB och Pellegrino Matarzzzo fick lämna klubben ich ersattes av hjälptränare Michael Wimmer.

VfB - Bochum 4-1
Med Wimmer kom första vinsten. Två baljor av Silas, en av Ahamada och ett avslutande närskott av Endo. 4-1 på Bochum. Intressant är VfBs oförmåga att hålla tätt hemma. 27 raka utan hållen nolla på hemmaplan,
BVB- VfB 5-0
Men roligt fick inte VfB ha så länge. BVB Dortmund kan ibkand vara en önskemotståndare för VfB. Inte denna gång, Dortmund nlåste VfB av banan och vann med förnedrande 5-0 efter att målvakten Flo Müller inte haft en bra dag på jobbet.,
VfB - Augsburg 2-1
Världens nöjdaste tränare fanns det dock i nästa match, Om man frågan en VfB-fan om vilket som är det största minnet av höstsäsongen så är det Michael Wimmers glädjeyttring efter att man avgjort i Schwabenderbyt i sista minuten. VfB sköt 31 skott i andra halvleken. Helt osannolikt. Luca Pfeiffer hade nick i ribban och räddning på mållinjen innan Tiago Tomás klackade fram till Waldemar Anton som vräkte in segermålet i sista minuten. Michi Wimmer visste inte var han skulle göra av sin glädje.
BMG- VfB 3-1
På Borussia Park visade Hofmann vögen efter tre minuter med ett snabbt mål och när Marcus Thuram sedan ökade på så såg det mörkt ut, Men Tiago Tomás knorrade snyggt in reduceringen, Guirassy hade en stolpträff innan Gladnach avgjorde genom Patrick Herrmann
'VfB- Hertha 2-1
Å var Augsburgs match en rysare, så blev Hertha Berlin ännu värre. Ifjol klev man förbi Hertha Berlin i sista omgången och skickade dem till kvalfotboll. Nu gick det ända till den sista övertidsminuten innan Mavropanos nickade in en hörna till tre poäng.
Leverkusen - VfB 2-0
Under Xabi Alonsos styre har Leverkusen fått upp ångan och driver en bra offensiv. Framför allt Moussa Diaby och holländaren Frimpong stökar runt bra i motståndarnas försvar och Diaby var klart bäst denna dag med sitt mål i första halvleken. Jonathan Tah gjorde sdan 2-0 på hörna och sammanfattade en rätt medioker höst för VfB,

*****
Det sammanfallas: 15 matcher, 3 segrar, fem oavgjorda, 7 förluster, 18 gjorda mål, 27 insläppta, 14 poäng - Plats 16.
Mest poäng: Silas (3 mål+ 3 assist)
Mest mål: Serhou Guirassy 4 mål
Mest assist: Borna Sosa - 5 assist
Bästa betyg/Kicker) - Flo Müller - 3,13 i snitt.