Tappade poäng i premiären
Simon Zoller gjorde det som såg ut att bli det avgörande målet.

Med Castroper Straße dekorerat i vitt och blått drog seriespelet igång för VfL Bochum 1848 på måndagskvällen. Det var den elfte raka säsongen i 2. Liga som påbörjades och efter fjolårssäsongens starka avslutning är optimismen större än på länge att det inte ska bli en tolfte. För första gången sedan i mars fick dessutom fans komma till Ruhrstadion. Säsongen fick dock inte den start många hoppats på, även om det länge så ut att bli vinst.

Laget
Thomas Reis mönstrade exakt samma startelva som i cupvinsten mot Engers förra helgen. Miloš Pantovic (avstängd) och Saulo Decarli (skada) var borträknade sedan länge och i veckan fick Thomas Eisfeld skadekänning och saknades därför i truppen. Gerrit Holtmann fick även han kliva av träningen dagarna före match, men var tillräckligt återställd för att kunna göra seriedebut för Bochum. Det senaste nyförvärvet, ghananen Raman Chibsah, saknades då han först den här veckan börjar träna med laget. Övriga nyförvärv, Tarsis Bonga, Herbert Bockhorn och Soma Novothny fanns alla med på bänken. Resterande spelare som ingick i matchtruppen var Patrick Drewes (Mv), Armel Bella Kotchap, Lars Holtkamp, Vitaly Janelt samt Sebastian Maier. Den sistnämnde drog det längsta stråt i kamp med Tom Weilandt om den sista platsen.

Motståndarna
FC St. Pauli slutade på 14:e plats säsongen som gick och det var deras sämsta placering på fem år. Inför denna säsong har de möblerat om rejält och spelare som svarade för hela 95 procent av lagets målproduktion har försvunnit. Med en lång skadelista, där bland annat två tilltänkta anfallare (Simon Makienok och Borys Tashchy) fanns med, och ett oväntat uttåg ur DFB-Pokal helgen innan, var det ett något sargat gäng som lämnade Hamburg för resan västerut.

Nye tränaren Timo Schultz mönstrade fyra nyförvärv från start i en 4-2-3-1-formation, där bland annat Sebastian Ohlsson återfanns som högerback. För Rico Benatelli var det en väldigt speciell start, eftersom han har VfL som moderklubb och fortfarande har familj i Bochum. Pappa Frank tillbringade hela sin karriär i Bochum och spelade nästan 200 Bundesligamatcher innan en knäskada tvingade honom att sluta med fotbollen redan som 28-åring.

Matchen
Bochum tog tag i taktpinnen direkt från start och stod för det mesta av bollinnehavet inledningsvis, men utan att vaska fram några riktigt heta chanser. Både Simon Zoller och Holtmann kunde utnyttja sin snabbhet på kanterna för att på så vis skapa ett par halvchanser. Matchens första riktigt farliga chans kom efter en Robert Žulj-hörna från vänster som nickskarvades av Robert Tesche mot bortre stolpen, men som Ohlsson lyckades rensa precis framför en framstormande Maxim Leitch. Efter 26 minuter fick Bochum en frispark till vänster i höjd med straffområdeslinjen. Återigen var Žulj ansvarig för en fast situation och den här gången blev det lyckosamt. En hård flack boll passerade samtliga i straffområdet och ställde helt Robin Himmelmann i målet. 1-0 Bochum och de knappt 3 500 åskådarna fick äntligen fira ett VfL-mål på plats igen. Bochum tog med sig denna ledning in i pausvilan efter en väl genomförd första halvlek, men mot ett ganska blekt motstånd.

St. Pauli kom ut något mer på tårna i den andra halvleken, fast utan att skapa några direkta farligheter. Inte heller hemmalaget kunde hitta fram till kvalitativa målchanser, då det oftast saknades tillräcklig pression i de avgörande passningarna. Den inbytte Finn Ole Backer skapade med en läcker lyftning in i straffområdet Paulis första riktigt heta chans i matchen, men den mottagande Daniel-Kofi Kyereh lyckades fri med Manuel Riemann inte få bollen på mål. Matchen tände till och slutkvarten blev högdramatisk.

I den 76:e minuten bröt Danilo Soares ett svagt uppspel från Christopher Avevor, Holtmann avancerade på vänsterkanten och passade Silvère Ganvoula i straffområdet. Fransmannen drev bollen vidare mot kortlinjen och hittade Zoller snett inåt bakåt - 2-0 var ett faktum. I det läget kändes matchen avgjord, men Reeperbahn-laget ville annat. Efter ett riktigt dåligt försök av Vassilis Lampropoulos att brösta ned bollen i eget straffområde, tryckte Kyereh kraftfullt upp bollen i nättaket. Bara minuter senare kom nästa framryckning från bortalaget. Lukas Daschner gjorde en perfekt skarvning på mittplan som en attackerande Kyereh tog med sig i farten och väl inne i straffområdet skickade i mål vid första stolpen. Matchen var vänd på ett par minuter. Bochum lyckades dock skapa ett sista ypperligt läge att avgöra matchen, då Žulj med ett smart instick frispelade Tesche som från nära håll inte lyckades överlista Pauli-keepern. Slut och oavgjort i premiären.

Analys
En match där allt flöt på smärtfritt i 80 minuter och som lovade gott inför fortsättningen. Men också en match som kraschade brutalt och som gör gamla synder påminda. Återigen fick vi se Bochum vika ned sig i slutet av en match och helt i onödan tappa två poäng. All heder åt St. Pauli som lyckades kämpa sig tillbaka och ta till vara på de chanser de fick. Vill man bli ett topplag måste dock den här typen av bjudningar försvinna. Två individuella misstag raserar på ett par minuter den välförtjänta ledning laget jobbat till sig. Ja, jag tycker Riemann får ta på sig kvitteringsmålet. Visst, försvaret släpper till ett bra läge, men första stolpen måste målvakten alltid hålla ur den vinkeln.

Nu gäller det att lära av misstagen och ta med det som var positivt, för det fanns det så klart en hel del som var. Även om motståndet för dagen inte var av högsta klass (Hamburglaget kommer säkerligen prestera bättre, när de blir skadefria och mer samspelta) lyckades hemmalaget, trots en hel del oskärpa, skapa tillräckligt för att det ska räcka för att vinna matcher.