Totalt DRAMA för Bayern under de sista timmarna av transferfönstret
Joao Palhinha var extremt nära en övergång till Bayern München

Totalt DRAMA för Bayern under de sista timmarna av transferfönstret

Sökandet av en defensiv mittfältare och en extra högerback/mittback som kan fylla Pavards skor för Bayern var nära ett slut innan tiden rann ut för tyskarna som får klara sig utan sina transfer-targets.

Dramat om en defensiv mittfältare:
Bayern tränaren Thomas Tuchel har varit väldigt tydlig och rak med att hans lag saknar en riktig defensiv mittfältare, eller en så kallad “sexa”. Många namn diskuterades under hela sommaren. Declan Rice, Aurélien Tchouameni, Ibrahim Sangare m.fl var namn som nämndes internt men ingen av dessa gick igenom, speciellt inte efter att man spenderade €100m+ på Harry Kane för några veckor sedan. Men man kom fram till ett namn till sist - Joao Palhinha från Fulham.

Under torsdagen kom nyheterna om att Bayern var väldigt intresserade av portugisen. Tuchel är ett stort fan och ser honom som ett bra alternativ för den defensiva sexan i mittfältet bredvid Kimmich. Palhinha hesiterade inte en sekund av det tyska intresset och gjorde allt han kunde för att se till att en övergång skulle ske innan transferfönstret stängde. Buden lades under hela torsdagen och de båda klubbarna kom överens om €60m plus bonusar vilket i denna marknad är ett okej pris för en defensiv mittfältare med hans kvaliteter och efter hans briljans i Premier League förra säsongen.

Deadline day slog till och Palhinha satt sig på ett flyg från London till München för sin medicinska check, skriva på kontraktet och officiellt bli presenterad som en Bayern spelare, så blev inte fallet. Under hela fredagen satt fans och troligen Palhinha själv med spänning för att se om övergången skulle bli av eller inte. Portugisen klarade båda sina checkar och var redo för att skriva på kontraktet när tiden långsamt rann ut. Fulham var väldigt tydliga med att Palhinha är en viktig del av deras lag och oavsett stora pengar från Bayern så var en ersättare för engelska klubben ett måste innan man skulle låta honom lämna. 

Ifall ni inte visste så stänger Transferfönstret i Tyskland vid 18:00 lokal tid, medan resten av Europas fönster stänger vid 00 inatt - helt ofattbart om ni frågar mig. Med det sagt så hoppades portugisen och fans på att Fulham skulle hitta en ersättare och låta Palhinha gå till Bayern och man väntade på spänning med att Fulham skulle ge grönt ljus för övergången. Timmarna gick fort och tiden rann ut, ingen övergång från Fulham till Bayern München för Joao Palhinha och Tuchels dröm om en defensiv mittfältare får vänta.

Ingen högerback/mittback värvades:
Tidigare i veckan lämnade fransmannen Benjamin Pavard tyskarna efter fem år för spel i Inter. Övergången var ganska given och ryktades länge samtidigt som Pavard gjorde det tydligt att han ville lämna klubben. Han fick tillslut sin vilja och grönt ljus från Bayern att lämna för italienarna och Bayern började direkt kolla på möjliga ersättare för spelare med rollen som “högerback och kan hoppa in som mittback vid behov”. Ironiskt nog hade man just den spelaren i klubben redan, kroaten Josip Stanisic, som man skickade ut på lån till Bayer Leverkusen för denna säsong. Det ansågs vara bäst för spelaren och tränaren Tuchel men vid det tillfället fanns inget erbjudande från Inter för Pavard och man litade på att Pavard skulle stanna i München.

Två namn diskuterades som ersättare för Pavard, tyska Armel Bella-Kotchap från Southampton och engelska Trevor Chalobah från Chelsea. Tuchel är ett stort fan av båda namnen, varav han har varit tränare för engelsmannen under hans tid i Chelsea. Båda backarna sågs som ett alternativ för Bayern. Chelsea såg inte ett årslångt lån möjligt för Chalobah och insisterade på att sälja honom permanent, vilket inte var ett alternativ för tyskarna då intresset av Palhinha fanns. Efter mycket fram och tillbaka kom inte klubbarna överens och oavsett Chalobahs vilja att lämna Chelsea för Bayern så kunde inte en deal bli av just då, därav Bella-Kotchap. Tysken imponerade stort efter sin övergång från Bochum till Southampton sommaren 2022. Southampton däremot hade ingen bra säsong och blev nedflyttade från Premier League efter att ha slutat på en 20e plats. Tysken imponerade däremot under säsongens gång och i tyska landslaget. Intresse för backen kom ganska snabbt från både Dortmund och Bayern och München-laget hade försprång under hela fredagseftermiddagen. 

Bella-Kotchap till Bayern var i princip en klar deal och tysken gjorde sin medicinska check i London medan Bayern höll på med papprena i München. Det rapporterades att allt var klart och den unga tyska backen skulle flyga till München och skriva på sitt kontrakt, men dealen föll igenom då det “inte hanns med i tid” innan fönstret stängde. Samma gällde Chalobah då en deal inte kunde klämmas in därför fokuset låg på Bella-Kotchap.

Ett annat namn som ryktades under eftermiddagen var portugisen Joao Cancelo, som tillbringade januari till juni i Bayern på lån från Manchester City och ryktades tillbaka efter intresse av Bayern-ledarna. Cancelo har mer eller mindre varit klar för Barcelona senaste veckorna men spanjorerna kunde inte få till övergången vid det tillfället. Om övergången kommer ske eller inte vet vi inte med säkerhet i nuläget. Vad vi vet är att han inte kommer att spendera säsongen i en Bayerntröja.

Där har vi det. En riktig kaotisk eftermiddag på Säbener Straße i München och ingen ny transfer för fans att njuta av, man får helt enkelt klara sig på vad man har. Absolut hade man hela sommaren på sig att fixa problemet med en defensiv mittfältare, jag tror man hade lite för mycket is i magen och trodde en deal kunde bli klar innan 18:00 på fredagen. Långa 48 timmar för Bayern-ledarna och Palhinha själv som alla kommer ha svårt att sova inatt. Det återstår att se om Bayern kommer med nya bud för Palhinha, Bella-Kotchap och Chalobah i januarifönstret istället. 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-09-01 19:24:00
Author

Fler artiklar om Bayern München