Tyskland är klar för semifinal efter att ha besegrat Italien på straffar

Tyskland tog en historik seger mot Italien efter en nervkittlande straffsparksläggning. För första gången någonsin besegrar man Italien i ett stort mästerskap, vilket gör att man nu kommer få spela semifinal i EM i Frankrike. Matchen i Bordeaux var ett tag ett riktigt sömnpiller men blev ändå riktigt dramatisk tillslut.

Buffon mot Neuer, Löw mot Conte och Italiens mittbackar mot Tysklands mittbackar. På förhand var det många intressanta matcher i matchen. Med tanke på slutresultatet går det att argumentera för att det var tyskarna som vann samtliga kamper på plan, just för att det var dem som fick göra segerjublet efter straffläggningen.

Löw hade innan matchen kommunicerat ut på ett lite kryptiskt sätt att det kunde bli förändringar i startelvan hos världsmästarna från 2014. Med tanke på att i princip alla tyskar hade gjort en kanonmatch mot Slovakien i åttondelsfinalen var det svårt att veta om Löws uttalande mest var för att psyka det italienska laget eller om det verkligen skulle bli förändringar. När det väl var dags för match kunde man ändå konstatera att Löw lite oväntat hade bänkat Draxler för Höwedes och därmed bildat en laguppställning innehållande fem backar.

För Italiens del blev det som väntat Sturaro som fick ersätta De Rossi, som saknades på grund av skada.

Neuer – Höwedes, Boateng, Hummels – Kimmich, Khedira (Schweinsteiger in 16), Kroos, Özil, Hector – Müller, Gomez (Draxler in 72)

Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza in 120) – Florenzi (Darmian in 86), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Pellé, Eder (Insigne in 108)

Matchens första minuter inleds på ett lovande sätt då tempot är ganska intensivt. Men allteftersom klockan tickar på utvecklas första halvlek till ett riktigt ställningskrig. Förutom att Schweinsteiger hade en nick i mål i minut 27 som korrekt blev bortdömt för en knuff på en italiensk förvarare, så har inget av lagen de första 40 minuterna egentligen någon chans som är värd att nämna.

Halvleken präglas av ett lågt tempo och mycket sidledspassningar. Även om man kunde önska sig ett modigare offensivt spel från både Italien och Tyskland så får vi se ett skolexempel i hur man försvarar sig som bäst. Båda lagen pressar högt upp i banan och ligger samtidigt perfekt i sina defensiva positioner konstant, vilket därmed gör det oerhört svårt för något av lagen att skapa något framåt.

De sista fem minuterna händer det lite mer i alla fall. Både Gomez och Müller får varsitt bra läge, men den ene nickar cirka tio meter över och den andre skjuter ett skott rakt på Buffon efter flipperspel i straffområdet. Även Italien får en bra chans i slutet efter att Bonucci först slått en långboll på en i-djupet-springande Giaccherini som slutligen hittade Sturaro, som dock bara skött utanför Neuers högra stolpe. Första halvlek slutar därmed 0-0.

Andra halvlek fortsätter till en början i samma mönster som första halvlek. Tempot är fortsatt lågt, defensiven är av världsklass och i offensiva vägar skapas det mest bara några halvchanser för båda lagen. Matchen håller på att bli ett riktigt sömnpiller för de som inte uppskattar taktisk och defensiv fotboll så mycket. Men plötsligt börjar det hända saker.

Efter en långboll till Gomez på Tysklands vänsterkant kan samme Gomez göra ett instick till Hector som kommer springandes in i Italiens straffområde. Hector gör sedan egentligen ett ganska dåligt inlägg, men bollen letas ändå fram till Özil som behärskat kan trycka in bollen i mål på ett otagbart sätt för Buffon. 1-0 till Tyskland i minut 65.

Tre minuter senare håller Chiellini på att sätta bollen i eget mål efter att Özil och Gomez kombinerat sig fram i offensivt straffområde. Den gången gör Buffon dock en fin reflexräddning.

Tyskland är vid det här laget inne i en period där man dominerar matchen, men i minut 72 skadar sig Gomez och måste göra ett byte med Draxler, vilket gör att Italien på något sätt sedan kommer in i matchen.

Italien börjar skapa några fina avslutningslägen och till slut kommer även kvitteringen. Efter en misslyckad hörna får Florenzi chansen direkt att på nytt slå ett inlägg, och denna gången träffar han Boatengs ena arm som är uppsträckt i skyn. Mycket klumpigt försvarsspel från Boateng och domaren pekar direkt på straffpunkten. Trots att Neuer väntar ut Bonucci sätter italienaren straffen iskallt och matchen står nu 1-1.

Efter målet fortsätter Italien att ha kontroll över matchen och man är nära att få dit ett avgörande mål i minut 89 när De Sciglio skjuter ett bra skott tätt utanför Manuel Neuers ena stolpe. Matchen slutar dock 1-1 efter fulltid och det blir förlängning.

Förlängning

Båda lagen ser ut att ha mycket energi kvar under första förlängningskvarten, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på matchens hitintills relativt låga tempo. Ändå är det ingen av tyskarna och italienarna som kan komma till lägen i offensiven och få de två målvakterna att jobba, utan matchen fortsätter lite i samma spår och präglas av ett defensivt spel i världsklass.

I förlängningskvart nummer två är känslan att både italienarnas och tyskarnas ork börjar tryta, för båda lagen börjar skapa en hel del chanser. Först är Draxler när att göra lite av en kopia av målet han gjorde mot Slovakien, när han på volley försöker få bollen upp i nättaket från nära håll, men denna gången går bollen över ribban istället. Två minuter senare kontrar Tyskland och Draxler får möjligheten att friställa Müller, men passningen blir totalt misslyckad.  Även Insigne och Özil får varsitt skott på mål, men båda prickar bara Neuer respektive Buffon och matchen går till straffar.

Darmian missar när Neuer slänger sig rätt och räddar, 5-5
Hector gör mål, 5-6. Tyskland har vunnit matchen.

Matchen slutar därmed 1-1 efter förlängning och 6-5 efter straffar till Tyskland som blir klar för semifinal och kommer nu antingen ställas mot Island eller Frankrike.