Uddlöst Bochum förlorade i Hannover
En frustrerad Manuel Riemann släppte in två mål mot Hannover.

Uddlöst Bochum förlorade i Hannover

Ny match bara fyra dagar efter den senaste kampen och den går gången stod Hannover 96 på schemat. Det blev en trist tillställning sett med Bochum-ögon. Förlust med 2-0 och ett anfallsspel som har mer att önska.

Laget
För första gången denna säsong var en spelare avstäng på grund av fem gula kort. Det var inte vilken spelare som helst, utan lagkapten och pådrivaren Anthony Lossilla. Valet av ersättare föll till sist på den rivige Raman Chibsah, i konkurrens med främst Thomas Eisfeld. In i truppen kom Lars Holtkamp, men det var kanske det sista han gjorde i klubben på en tid. Om det går att hitta en lämplig utlåningsstation är det troligt att han får samla speltid och erfarenhet hos någon annan. Kaptensbindeln fick Manuel Riemann förtroendet att bära.

Som en del i mittbacksparet har Armel Bella-Kotchap funnits de senaste fyra matcherna. Reis valde denna gång att vila den nyblivne 19-åringen till förmån för den betydligt mer rutinerade Vassilis Lampropoulos. Coachen är dock överlag nöjd med Bella-Kotchaps spel, trots ett antal enkla misstag. ”Han är bara 19. Vi har alltid sagt, att vi vill integrera unga spelare”, säger Reis om den unga talangen. I övrigt var startformationen den samma som i de senaste fyra matcherna.

Motståndarna
Hannover 96 är ett av de ursprungliga Bundesliga-lagen och har spelat över tusen matcher i Bundesliga. Under 80- och 90-talet hade föreningen en lång period med bara ett par kortvariga gästspel i högsta serien, men efter att Ralf Rangnick 2002 åter förde upp Hannover följde en mer framgångsrik epok. Klubben etablerade sig som ett mittenlag i ligan och lyckades säsongen 10/11 nå en fjärdeplats, med efterföljande Europaspel.

Die Roten lyckades inte ta klivet tillbaka efter degraderingen 2019 och gör nu sin andra raka säsong i 2. Liga. Under säsongsinledningen har laget inte alls levt upp till förväntningarna, utan återfanns innan matchen mot VfL först på 13:e plats i tabellen. Det har framförallt varit bortaspelet som varit svagt - bara en vinst och fem förluster har det blivit när de varit på resande fot. Hemma på HDI-Arena har det gått betydligt bättre, tio inspelade poäng på fem matcher, och faktum är att Bochum aldrig vunnit i Hannover i 2. Liga-sammanhang.    

Från Bundesliga-tiden är det bara ett fåtal spelare kvar i truppen. Målvakten och tidigare Bochumspelaren Michel Esser, den japanske före detta landslagsspelaren Genki Haraguchi och den reslige anfallaren Hendrik Weydandt är kanske de mest framträdande. De båda svenskarna från förra säsongen, John Guidetti och Emil Hansson, är inte längre kvar i laget, men det har tillkommit en annan svensk - Niklas Hult. Den tidigare Elfsborgs-spelaren har efter spel i Frankrike och Grekland, alltså hamnat i Hannover. Det var inte bara Bochum som saknade sin lagkaptenkapten, även Hannovers dito, Dominik Kaiser, var avstängd efter fem varningar.

Matchen
Det blev en mardrömsstart för Bochum med baklängesmål redan i den andra spelminuten. Slarvigt försvarsspel vid ett hemmainkast gav Marvin Ducksch stora ytor på offensiv planhalva och han hittade en fri Vladimir Sulejmani. Riemann kunde inte förhindra en hemmaledning. Bochum hade det mesta bollinnehavet, men skapade inga direkta målchanser. Hannover var däremot farliga när de väl hade bollen i sista tredjedelen och kunde mycket väl gjort både två och tre noll.

Thomas Reis reagerade och gjorde två byten i paus, Gerrit Holtmann och Maxim Leitch ut och Soma Novothny och Bella-Kotchap in. Det var fortsatt Bochum som ägde mest boll, men utan att komma till några farliga målchanser. Istället fick Hannover en tämligen billig straff efter en timmes spel, då Lampropoulos drog Ducksch i byxorna. Samme Ducksch tog själv hand om straffen och rullade behärskat in utökningen.

Trots ytterligare tre Bochum-byten lyckades bortalaget inte få till någon ordentlig slutforcering. Hannover kunde utan större bekymmer spela av matchen och vann därmed på hemmaplan igen. Senast det inträffade var den 24:e oktober.

Analys
Hannover vann välförtjänt mot ett för kvällen riktigt uddlöst Bochum. Det tidiga ledningsmålet för hemmalaget satte givetvis sitt avtryck på matchen och gav H96 välbehövligt självförtroende. Trots ett markant övertag i bollinnehav för Bochum, kändes Hannovers framstötar farligare. Hemmalaget kom dessutom till betydligt fler avslut än VfL.

Motivation och hunger är ofta skillnaden i en liga där i stort sätt alla kan slå alla en given dag. Den här kvällen visade Hannover en större desperation att vinna, samtidigt som många Bochumspelare saknade de där sista procenten som krävs för att segra. Det blir åter igen läge för spelarna att rannsaka sig själva och svara upp med en reaktion efter en undermålig insats. Chans till revansch kommer redan på fredag, då 1. FC Heidenheim gästar Ruhrstadion.      

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-12-16 17:19:31
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum