Uppdaterad Reseguide: Frankfurt

Kräver ni att få uppleva en av Europas bästa fotbollsupplevelser live? Schau mal rein!

Det var ett tag sedan jag skrev min senaste Reseguide för Frankfurt, den saliga staden där örnar bor i tornens toppar. Så nu är det dags att uppdatera min guide, mestadels eftersom jag besökt staden ett antal fler gånger sedan sist och har upptäckt ett dussin intressanta saker som jag skulle önska dela med er alla. Varför? För det är ni värda, puss och kram. 

Flyg:
Ja, detta har dessvärre inte förändrats. Det absolut bästa valet är fortfarande SAS till Fraport. Detta är ett stort tyvärr, eftersom dessa biljettpriser tenderar att skena iväg. Om man är 26 år gammal eller under så dyker dock priserna snabbare än en Tottenham-spelare i ett straffområde. SAS Ungdom till Frankfurt går från 399kr/resa, vilket är ett ganska sensationellt pris. Annars kan jag också rekommendera att ni flyger Ryanair till Weeze och sen tar FlixBus till Frankfurt, priset blir ungefär detsamma. Ryanair tlll Weeze kostar allt mellan 90kr och 300kr/resa och FlixBus mellan Düsseldorf och Frankfurt lär kosta mellan 120kr och 220kr. Värt att forska i om ni är som jag, snåla och sparpilska. 

Från flygplatsen i Frankfurt tar ni S-Bahn till Hauptbahnhof, sedan frågar ni er fram. Om det finns någonting att fråga efter. 

Biljetter:
Jag brukar alltid säga att www.eintracht.de/tickets är det bästa. Då kan ni välja platser och det brukar oftas finnas kvar. Notera att det finns matcher som går åt snabbare och matcher som är dyrare, allt beror på i vilken kategori matchen är. Men en biljett på familjeläktaren kan ni får för 18€, annars finns det mycket bra platser för bra priser, mellan 25€ och 45€. Var ni än sitter kommer ni känna av stämningen, var ni än huserar på arenan kommer ni se bra. Det är en välbyggt stadion med sluttande läktare som är gjord för bra sikt och fin akustik. 

Undvik att köpa i andrahand. Mycket dyrare och ganska osäkert. Köp från officiella ombud. Det händer ofta att det finns biljetter kvar i Tageskasse, det vill säga att ni kan köpa biljetter vid arenan. Även om det ofta är nästintill slutsålt brukar det finnas biljetter kvar tills sista minuten. 

Sevärdheter: 
Main Tower! Jag upptäckte denna utsiktsplats när jag besökte staden i Februari och blev mycket imponerad. Ett torn på ungefär 150 meter mitt i stadens finansiella sektor. Du får en 360 graders panoramasikt. Man ser dessutom långt, ända till Uzbekistan. Jag skulle dock se upp för vinden och eventuella ilska örnar. Det kostar att gå upp, men inte mycket och det ska inte avskräcka er från att traska upp, eller åka hissen upp, för att njuta av den bästa utsikten Tysklands bästa stad har att erbjuda.

Utsikten från Main Tower (Fotografi: Filip Wollin)

Enkheim! Ni tror att jag skojar. Jag tror att jag skojar. Men Frankfurt har faktiskt många små och härliga orter runtom. Det finns en drös semipittoreska korsvirkesprydda bosättningar utanför och längs med Main. En av dessa är Enkheim. Orten ligger öster om staden och påväg ut så åker man förbi FSVs arena. Väl framme i Enkheim är det bara till att traska uppåt. Det finns en mycket trevlig utsiktsplats, men jag vet inte hur jag tog mig dit. Testa. Det blir ett äventyr!

I pittoreska Kronberg finns diverse sevärdheter, bland annat denna fantastiska målning som hittades gömd i en spontan gränd. (Fotografi: Filip Wollin)


Annars skulle jag även högtidligt rekommendera Kronberg. Kronberg var en slags kurort för Frankfurts banktjänstemän och furstar. I Kronbergs slott har flertalet storslagna fester anordnats av diverse kungligheter och byn i sig är synnerligen vacker och pittoresk. Här finns en mängd restauranger och barer, men även en god mängd historia för de som blir fysiskt upphetsade över sådant. 

Offenbach! Jag bara skojar. Undvik Offenbach. 

Före Match:
Apfelwein Wagner är ett mycket trevligt ställe i norra delen av den typiska stadsdelen Sachsenhausen. Det är gångavstånd från centrum och värt ett besök. Hit kommer massvis av fans, de vallfärdar, inför match för att äta och häva Äppelvin. Äppelvinet serveras i karaffer och är löjligt värt det smala priset. Även maten här är mycket bra, bland annat är deras Äppelvinsgulasch fantastisk. Här slipper ni turister och får avnjuta riktig Frankfurtsk kultur tillsammans med liktänkande fans. 

Gemaltes Haus är ett ställe som ligger vägg i vägg med Apfelwein Wagner. Här kan ni dricka Äppelvin med fans, vilket är ungefär vad premissen är på Gemaltes Haus. En nyckel i ert självklara mål att klara av en helg i Frankfurt utan att dricka öl. 

När ni får er biljett vvia mail kommer ni få en anvisning bifogad. Detta handlar om att er matchbiljett kan fungera som en gratisbiljett på tunnelbana, S-Bahn och Regionaltåg i området som Frankfurt innefattar. Notera att ni behöver gå in på länken som bifogas, skriva in er personliga kod som står på er biljett. Vips! så får ni en personlig resebiljett som gäller egentligen hela den dagen då matchen är. Denna behöver ni skriva ut, ni behöver även ha ID med er ifall. 

Jag har klarat mig utan denna biljett, det brukar räcka att man har matchbiljett och ID. Om någon kommer och frågar, säg att ni inte visste. Utlänningsgrejen fungerar alltid. 

När ni kliver av S-Bahn vid arenan kommer ni till en stor samlingsplats med fans. Det finns öl, äppelvin, bratwurst och Frankfurter, currywurst och dylikt. Allt man behöver vid en tysk match. Detta må se väldigt folktätt ut. Ni kanske känner att ni inte passar in som nybörjare och nykomlingar? Äsch, stanna och drick. Frankfurtare är familjära, glada och välkomnande. Det spelar ingen till att ni pratar svenska, det uppskattas till och med. Stanna här och njut av stämningen inför match, ni kommer minnas detta som en av de absolut bästa sakerna med att se Eintracht. 

Till matchen går ni inte. Jag har försökt men insåg snabbt att arenan ligger bortom även mina vadmusklers grandiositet. Tiden är dessutom ofta knappare än man anar. Ta S-Bahn ut eller ta de specialchartrade tågen som går från Hauptbahnhof en gång varje tio minuter. Dessa börjar gå två timmar innan match och är gratis. 

Min mail finns alltid öppen för frågor och funderingar. Hör gärna av er, jag svarar gladeligen på frågor. 

VIEL SPAß!

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2018-03-20 12:38:00
Author

Fler artiklar om Frankfurt