Frågan som delar fansen i fotbollsvärlden
Påhittat publikljud i sändning – eller en verklig upplevelse? Frågan delar fans och tv-bolag över hela världen när de internationella ligorna återstartar. I Sverige har Nent Group ratat publikljuden i sin huvudsändning. – Vi vill belysa hur fotbollen ser ut just nu i krisen, säger sportchefen Per Nunstedt.
Det har knappast gått att missa de pålagda publikeffekterna i tv-sändningarna från Bundesliga.
Antingen via klipp på sociala medier, eller för den som följde Borussia Dortmund-Bayern München i tisdags. Där gav Viaplay (Nent Group) sina tittare två val online: att se matchen med autentiskt ljud – eller med pålagda publikeffekter som tv-produktionen i Tyskland bistod med.
Den som följde matchen med publikeffekter kunde notera att hemmalagets fans buade ut gästernas målvakt Manuel Neuer och vrålade ut sin frustration över Dortmunds missade målchanser (matchen slutade 1-0 till Bayern München). Men om man följde huvudsändningen i Viaplay så besparades man de ljudtekniska effekterna, och fick den autentiska upplevelsen.
Per Nunstedt, sportchef på Nent Group i Sverige, förklarar beslutet:
– Vi visar båda alternativen online på Viaplay. Sedan har vi valt det autentiska ljudet i vår linjära kanal och i huvudsändningen. Vi känner att vi vill lyfta fram den autentiska delen mitt i den här krisen: hur är det att spela fotboll i en pandemi? Hur upplever spelarna matchen? Vi vill visa hur allting upplevs just nu då ligan ställt om med så många säkerhetsrestriktioner och då fotbollen spelas under förutsättningar som vi aldrig har sett tidigare. Och för de som ändå vill ha ett alternativ som är mer normalt och tryggt, ljudmässigt, så finns den möjligheten online också. Men vi har valt att gå på det autentiska ljudet i huvudsändningen då det är just under de här förutsättningarna som fotboll spelas just nu, säger han.
Sverige valde därmed samma väg som Norge och Finland – men i Danmark har man i Viasats regi valt att använda pålagt publikljud i huvudsändningen, vilket rättighetsinnehavare i flera andra länder i Europa har gjort. I Spanien aviserade produktionsbolaget Mediapro så sent som igår att man kommer lägga på publikljud i produktionen från matcherna i La Liga, rapporterar As.
– Det finns länder som har gjort andra val. Det är en pandemi nu och fotbollen spelas under så många restriktioner. Och det vill vi belysa – såhär ser det ser ut just nu. Sen påverkar det olika sporter på olika sätt. I Nascar så hör man till exempel motorljudet, där påverkas inte själva tittarupplevelsen lika mycket. När vi visar fighting från UFC utan publik förstärks intryck och ljud från fighters, tränare och domare. Fotbollen är nog den idrott som delar fansen mest i den här frågan. Därför känns det bra, för oss, att kunna erbjuda båda alternativen samtidigt som vi går på den verkliga atmosfären i huvudsändning, säger Per Nunstedt., säger Per Nunstedt.
Hur har reaktionerna varit?
– Det uppskattas att båda alternativen finns. Min gissning är att det hade blivit mer diskussion vi hade valt att gå en annan väg. Samtidigt så tycker jag också att de, i ljudproduktionen från Tyskland, har varit skickliga. De har jobbat aktivt med ljudbilden så att det var busvisslingar och jubel vid rätt tillfällen. Det är en mer aktiv ljudproduktion om mar ser på veckans ”Der Klasiker” mellan Dortmund och Bayern München om jämför med exempelvis sydkoreansk baseball som har valt att gå efter en mer neutral och tillbakadragen ljudkuliss.
Samtidigt så blir det en ganska konstig situation när en ljudtekniker ska göra en bedömning och företräda fansens åsikt i olika situationer?
– Så är det. På samma sätt som man tittade på infrastruktur och organisation i Tyskland så kollar väldigt många ligor just nu på hur publikljud tas emot hos tittarna och hur själva produktionen låter. Man tittar nog på vad som fungerar bäst och prövar sig fram kring vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det ska bli spännande att se vilken väg andra ligor kommer gå. Det är en inte alltför vågad gissning att det kommer erbjudas alternativa ljudlösningar även där, NFL har exempelvis flaggat för det. Sen är det mer öppet vilket spår man väljer i sin huvudsändning. Jag såg en högst ovetenskaplig undersökning på twitter där grovt räknat en tredjedel gillade publikupplägget, en tredjedel var stark motståndare och resten hade inte bestämt sig. Det är om inte en sanning så i alla fall en indikator på hur det upplevs just nu.
• • •
Utan publikljud – här är straffsituationen med Dortmunds Erling Håland:
Med publikljud – här är straffsituationen med Dortmunds Erling Håland:
• • •
Pålagda publikeffekter eller autentiskt ljud?
Vad tycker du är bäst?
Kommentera nedan.