Viktig seger i jakten på uppflyttning
Robert Žulj satte säkert straffen som gav VfL tre poäng.

VfL Bochum fortsätter att imponera i 2. Bundesliga och efter vinsten i toppmötet mot Greuther Fürth befäster de sin plats som serieledare. Det var två spelskickliga lag som bjöd på en underhållande och spännande match i högt tempo, som VfL till slut lyckades vinna med 2-1.

Thomas Reis tvingades för första gången den här säsongen plocka ut en startelva utan sin toppforward Simon Zoller, som inte var tillgänglig på grund av skada. Istället för att ta in den naturliga ersättaren på den positionen, Silvère Ganvoula, satsade Reis på en 4-3-3-uppställning med Robert Žulj i en mer offensiv utgångspunkt än vanligt. In på mittfälten kom Thomas Eisfeld och tog plats bredvid Robert Tesche och Anthony Losilla.

Även hemmalaget satsade på en ny taktisk uppställning. Fürth-tränaren Stefan Leitl valde att spela med en trebackslinje, där den tidigare VfL-spelaren Mergim Mavraj åter var disponibel efter skada och tog plats i mitten. Maximilian Bauer saknades efter att ha fått sin femte varning senast, vilket gjorde att lånet från SC Freiburg, Luca Itter, fick debutera för sin nya klubb.

Bochum var piggast i matchinledningen och redan efter 22 sekunder rullade Danny Blum bollen i mål, med det dömdes helt korrekt bort för offside. Istället kom ledningsmålet i den sjunde spelminuten, efter att Eisfeld hittat Losilla i straffområdet. Lagkaptenen tog behärskat emot bollen och placerade den otagbart i vänstra krysset. Ett riktigt klassmål och precis den start Bochum hade önskat.

Första halvlek tillhörde fortsättningsvis hemmalaget. SpVgg hade övertag i både bollinnehav och målchanser och i den 18:e spelminuten lyckades de också få till en kvittering. Eisfeld var inte tillräckligt stark i duellspelet med Anton Stach, som tilläts komma till skott utanför straffområdet. Skottet var hårt och precist, men såg långt ifrån otagbart ut. Hemmalaget borde gått till halvtidsvila i ledning, men Branimir Hrgota lyckades skjuta över i ett helt fritt läge nära mål.

Bochum började även den andra halvleken bäst och återtog kommandot i matchen. I mitten av halvleken föll sedan avgörandet. Den tidigare Fürth-spelaren Žulj, spelade fram Blum i straffområdet där denne blev fälld. Den efterföljande straffen satte Žulj säkert i mål, vilket gör honom till lagets bäste målskytt med totalt tolv fullträffar. VfL lyckades relativt säkert hålla undan och tog därmed sin 15:e ligaseger för säsongen.

För ovanlighetens skull var det inte Bochum som hade det mesta av bollinnehavet, men de visade att det går att vinna med ett farligt omställningsspel också. Fürths fartfyllda och säkra passningsspel gjorde att Bochum, åtminstone i första halvlek, fick finna sig i rollen som kontringslag. Snabbheten hos den bägge yttrarna Blum och Gerrit Holtmann skapade återkommande problem för hemmaförsvaret. På tal om snabbhet, uppmättes ett nytt rekord i 2. Liga då Holtmann som mest kom upp i 36,43 km/h.

Valet att inte starta den formsvage Ganvoula på topp istället för Zoller, visade sig med facit i hand vara helt rätt beslut av Reis. Inte nog med att Ganvoula inte fick starta, han blev dessutom för första gången den här säsongen kvar på bänken hela matchen. Zoller, som hade muskulära problem och därför tränade individuellt förra veckan, förväntas vara tillräckligt återställd till nästa omgång.

Det blev alltså en otroligt viktig seger mot en av de direkta toppkonkurrenterna. I och med vinsten är avståndet ner till tredjeplacerade Fürth nu fem poäng. Det andra toppmötet denna omgång, HSV mot Kiel, återstår dock och spelas först ikväll. Utgångsläget är hur som helst riktigt bra inför fortsättningen av sanningens veckor. Närmast väntar Hamburger SV hemma på Ruhrstadion nu på fredag.