Lagbanner

Historien om Chicago Bears (1920-1962)

Del två av 32 om NFL lagens historia. Den här gången går vi till ett av historiens mest framgångsrika lag. Chicago Bears har vunnit NFL nio gånger och är det lag som har flest spelare i Hall of Fame (26). Texten blev så lång att jag delade upp den i två delar, det två kommer upp om någon timma.

Bildandet och tidig framgång

Bears grundades i Decatur i Illinois. Vid grundandet fick laget namnet Decatur Staleys. Anledningen till namnet är att laget från början skulle vara företaget A.E Staleys lag.

1920 var laget med som en av grundarna av det som skulle bli NFL. Staleys var med i toppen av NFL redan från början men fick se den första titeln gå till Akron Pros. Till nästa säsong flyttade laget till Chicago och blev Chicago Staleys. Företaget Staleys sålde samtidigt laget till George Halas och Edward Sternaman för 100 dollar. Halas skulle stanna som ägare av laget till sin död 62 år senare (1983). Klubben ägs idag av hans dotter, Virginia Halas McCaskey (som är 87 år gammal). Trofén som delas ut till vinnaren av NFC heter än idag George Halas trophy.

1921 vann laget dessutom sin första titel. Laget vann nio matcher, förlorade en och spelade oavgjort i en. Till säsongen 1922 bytte laget namn till Chicago Bears. De första åren av ligan dominerades av tre klubbar, Bears, Canton Bulldogs och Chicago Cardinals. De här tre lagen vann ligan fyra av de sex första åren. Faktum är att de enda lagen i ligan som vann mer än en gång mot Bears de första sex åren var Cardinals (som vann fyra matcher) och Bulldogs (som vann två gånger). Trots detta så lyckades inte Bears vinna några mer titlar på 20-talet, man kom tvåa vid ett flertal tillfällen.

30- och 40-talet

1930-talet var på många sätt en uppgörelse mellan Bears och Green Bay Packers (och New York Giants stora årtionde, men mer om det senare). Rivaliteten mellan dessa lag är bland de värsta i hela sportvärlden och grundar sig i en händelse redan 1921. Packers bildades samma år som Bears men gick med i NFL först året senare, alltså 1921. Bears ägare Halas såg dock till att få Packers uteslutna under 1921 års preseason eftersom han ville han en spelare som var på väg till Packers. Efter att spelaren skrivit på för Bears så såg Halas till att Packers fick vara med igen.

30-talet började väldigt bra för Packers med segrar både 30 och 31, men 1932 var Bears tillbaka på tronen. Bears vann tack vare att man inte räknade med lika matcher i resultatet på den tiden. Bears 7-1-6 räknades därför som 87.5 % segrar, vilket räckte till titeln, med dagens sätt att räkna hade Bears inte varit nära titeln. Packers vann nämligen fler matcher (10) men förlorade samtidigt fler och fick därför en sämre vinst procent.

1933 vann Bears NFLs första championship match. Matchen spelades på Wrigley Field i Chicago och slutade 23-21. Året efter så fick Giants revansch i New York, i matchen på Polo Grounds vann Giants med 30-13, detta efter att Bears vunnit alla 13 matcher tidigare under året. Matchen i New York heter än idag ”sneakers-game” eftersom Giants spelarna i halvtid tog av sig sina fotbollsskor och spelade andra halvlek i gympaskor, vilket gav dem bättre fäste på den frusna planen och gav dem möjlighet att vända ett 13-0 underläge i halvtid till seger med 30-13.

Efter titlarna 32 och 33 så lyckades inte Bears ta någon mer titel på 30-talet. 1937 var man i finalen men förlorade mot Redskins, som därmed tog sin första titel. 30-talet var i stort sätt bra för Bears, men de sista två åren var besvikelser.

Det tidiga 40-talet skulle dock bli Bears bästa period någonsin. Mellan 1940 och 46 var laget med i fem championship matcher och vann fyra. Den här perioden ses Bears som en dynasti. 1940 års championship match har gått till historien som den största vinsten någonsin i en avgörande match i NFL. Matchen slutade 73-0 till Bears, som därmed blev det första lag att inte ge upp några poäng i en championship match (detta har hänt 7 gånger till sedan dess, men aldrig i en Super Bowl). Bears introducerade i den här matchen ett helt nytt anfallssystem, den så kallade T formationen. Redskins defense lyckades aldrig förstå vad som hände när en av Bears running backs lämnade sin position och blev en receiver och Bears kunde passa bollen på ett sätt som aldrig tidigare skådats i NFL. T formationen och den här matchen blev på så sätt inledningen på allt mer passningsspel i NFL, istället för det gamla ”3 yards in a cloud of dust”, där man alltså gav bollen till en RB som kastade sig framåt tre meter i ett stort dammoln.

Bears vann titeln igen 41 efter ytterligare en enkel seger i finalen, den här gången mot Giants, som besegrades med 37-9. 42 och 43 var man återigen i finaler och båda gångerna mot Redskins. 42 vann Redskins, men 43 fick Bears revansch. 1946 vann Bears återigen, men den titeln blev inledningen på en lång torka för klubben. Den här framgångsrika perioden är en del av förklaringen till varför Cardinals senare lämnade staden, nästan alla i Chicago blev Bears fans i början på 40-talet.

Det var också under den här perioden som Bears första gången använde sig av de hjälmar man nu är kända för,

Bears fall från tronen

Faktum är att Bears efter 1946 aldrig varit nära samma framgångar igen. Man har sedan 46 endast två titlar. De avslutande åren av 40-talet och början av 50-talet var stundtals framgångsrika för Bears, men man nåde aldrig ända fram till finalen. Då endast vinnaren av varje conference gick till finalen så var konkurrensen mördande och Bears fick oftast nöja sig med tredje eller andra platser bakom dåtidens dominanter i den västra divisionen LA Rams och Detroit Lions.

1956 lyckades dock laget vinna den västra divisionen med minsta möjliga marginal framför Lions, Bears slutade med 9-2-1 och Lions 9-3-0. I finalen fick man dock ordentligt med stryk av Giants, 47-7.

50-talet blev därmed det första årtiondet då Bears inte vann en titel. Början av 60-talet var inte mycket roligare för Bears. 1961 draftade man dock en TE vid namn Mike Ditka som skulle få en stor betydelse för klubben längre fram.

Hannes Westlundhannes.westlund@gmail.com@HannesWestlund2010-02-22 12:46:42
Author

Fler artiklar om NFL