Preview: Wild card del 1
Philip Rivers spelar på lördagen sin tolfte slutspelsmatch i karriären.

Preview: Wild card del 1

Det är dags för slutspel i NFL där wild card-weekend står för dörren och det spelas tre matcher under lördagen. Buffalo Bills tar emot Indianapolis Colts, Seattle Seahawks drabbar samman med Los Angeles Rams och underdogen Washington ska försöka skrälla mot Tampa Bay Buccaneers.


Buffalo Bills (AFC #2) - Indianapolis Colts (AFC #7)

Lördag 19:05 svensk tid

Den första slutspelsrundan inleds alltså med matchen mellan Buffalo Bills och Indianapolis Colts, ett möte som har möjlighet att bli en offensiv fest där hemmalaget ändå får bära favoritskapet. Buffalo har gått från klarhet till klarhet den här säsongen, mycket tack vare strålande spel från framförallt två spelare, quarterbacken Josh Allen och wide receivern Stefon Diggs. Utöver dem har även tight enden Dawson Knox gjort en stark säsong vilket bidragit till att det gått såpass bra. Det ska bli intressant att se vad coach Sean McDermott och hans mannar kan åstadkomma i det här slutspelet.

Vad gäller motståndarna Indianapolis Colts tog man sig med nöd och näppe till playoff. Ett lag som förlitar sig på att veteranen Philip Rivers ska hitta fram till T.Y Hilton och Michael Pittman Jr med passningar på djupet eller att den giftige rookien och tillika running backen Jonathan Taylor ska hitta vägar framåt. Indianapolis kommer att få det tufft mot Buffalos offensiva arsenal och det krävs en stark defensiv insats om man ska vinna denna kampen. Senast lagen möttes var hösten 2018 där Colts vann med klara 37-5 men då var inte Bills lika bra som nu.

Det här kommer att bli en holmgång där båda lagen kommer bjuda på offensiv fotboll men i slutändan kommer det formstarkare Buffalo att ta hem matchen med 38-29. Josh Allen kastar för minst 350 yards och 4 touchdowns när han vinner duellen mot den äldre Philip Rivers.



 
Seattle Seahawks (NFC #3) - Los Angeles Rams (NFC #6) 
Lördag 22:20 svensk tid


De här två lagen, som till vardags spelar i samma division NFC West, gillar verkligen inte varandra och man kan nästan alltid förvänta sig tighta och griniga matcher när de möts. Seattle Seahawks har under säsongen varit ett av de vassaste lagen framåt där samarbetet mellan Russell Wilson och D.K Metcalf varit det stora utropstecknet men mot Rams har duon haft problem då cornerbacken Jalen Ramsey utraderat Metcalf totalt. Det egna försvaret är lite av lagets akilleshäl och har i vissa matcher inte alls levt upp till förväntningarna. Defensiven måste dock vara på topp i varje match om man ska gå långt i ett playoff.

Los Angeles Rams försvar behöver däremot ingen vidare presentation och ledda av sin urstarke hänförare i den defensiva linjen, Aaron Donald, skapar man ofta mycket press på motståndarnas quarterback. Seattles O-line kommer att ha fullt upp med att hålla Donald och hans kamrater i schack för att skydda sin QB från att bli uppäten. Dock är det höjt i dunkel vilken quarterback Rams själva kommer att ställa upp med då Jared Goff nyligen opererat tummen. Annars får John Wolford återigen hoppa in och frågan är hur han hanterar pressen av att starta i ett slutspel.

Hur det här ska sluta har med en gemensam faktor att göra. Om vi utgår från att Jared Goff trots allt startar är nyckeln till seger för Seahawks att stressa honom till misstag. Detsamma gäller för Rams åt andra hållet men Russell Wilson är en smartare quarterback och det är vad som fäller avgörandet i en match som Seahawks vinner med 23-20.



 
Washington (NFC #4) - Tampa Bay Buccaneers (NFC #5)
Söndag 02:15 svensk tid 

Om det är någon som starkt verkar se fram emot det här mötet så är det Washingtons unge defensiva end Chase Young då han i samband med att laget blev klart för slutspel fångats på kamera skrikandes: "Tom Brady, I'm coming for you!". Och visst kan Washingtons försvar på en bra dag med bland annat ovan nämnda Young och Montè Sweat i spetsen orsaka stora problem för vilket lag som helst. Ska man överhuvudtaget kunna skrälla krävs det att dessa herrar presterar utöver det vanliga med tanke på vilket lag som kommer på besök.

Bruce Arians är en coach som gillar att spela offensivt och Tampa Bay, ledda av stjärnan Tom Brady, saknar sannerligen inte vapen till detta. Med pjäser som Ronald Jones II, Mike Evans, Chris Godwin samt veteranerna Rob Gronkowski och Antonio Brown så kan man sätta skräck i alla lag i ligan. Dock har det hänt att Buccaneers under säsongens gång haft matcher där ingenting har klickat framåt och det är isåfall en sådan härdsmälta som krävs för att man ska gå på pumpen.

Vem gillar inte en underdog och de flesta NFL-fans önskar självklart att Tom Brady ska bli mosad av den kaxige Chase Young och att Washington ska chocka alla med en rejäl skräll. Chansen finns alltid och det sker enbart om hemmalaget tar ledningen, stänger ner Bradys mannar totalt och lyckas tugga klocka. Men ska vi vara realistiska pekar det mesta på att Buccaneers vinner bekvämt med 31-17.

Björn Bellviken2021-01-08 23:00:00
Author

Fler artiklar om NFL