Sydkorea – Försvararna
Från vänster, Lee Young-Pyo, Cho Woon-Hee och Choi Jin-Cheul som samtliga kommer att vara viktiga under VM i Tyskland.

Sydkorea – Försvararna

En presentation av de försvarare som är aktuella för truppen till VM i Tyskland.

Inledning

Under VM 2002 var Koreas försvarsspel nyckel till framgång. Endast tre insläppta mål på de sex matcherna fram till semifinalen talar sitt tydliga språk. Försvaret bestod då av en tre backslinje med Kim Tae-Young, Hong Myung-Bo och Choi Jin-Cheul. Idag har både Kim och Hong avslutat sina karriärer så den enda som återstår är Choi som kommer att betyda oerhört mycket till VM i sommar. En förändring från VM 2002 är att Korea numera spelar med en fyrbackslinje vilket kommer att innebära att ytterbackarna kommer att få väldigt offensiva roller eftersom Korea spelare med ett tremanna mittfält. Ser man till återväxten finns det två försvarare som ser riktigt lovande ut, Kim Jin-Kyu och Cho Woon-Hee.


Försvararna 


Choi Jin-Cheul – Chonbuk Hyundai (K-league)
34 år, 58 lkp
187 cm, 77 kg

Choi var från början tänkt som bänkvärmare under VM 2002 men övertygande så pass mycket att han blev ordinarie. Han är en av de mest rutinerade försvararna och kommer att bli den som håller ihop Koreas försvar i sommar. Trots åldern håller Choi fortfarande hög nivå, men snabbheten är en av hans svagheter men eftersom han är mittback kan han kompensera det med sitt starka huvudspel, positionsspel och brytsäkerhet. 


Lee Young-Pyo – Tottenham Hotspurs (Premier League)
28 år, 81 lkp
176 cm, 68 kg

Lee spelade som vänstermittfältare under VM 2002 och gjorde det så bra att han värvades av Hiddink till PSV år 2003. Ganska snart blev Lee en av nyckelspelarna i PSV med sitt offensiva spel på vänsterkanten. Sommaren 2005 ville Tottenham värva Lee, men Hiddink ville till varje pris behålla Lee för att han var så viktigt för laget. Detta gjorde transfer processen långdragen och med bara några dagar kvar till deadline löste det sig och Lee var väldigt nöjd över att få komma till PL och Tottenham. Lee styrkor är i första hand tekniken och snabbheten vilket göra han blir väldigt farlig offensivt och hans överlappningar på kanterna leder ofta till farliga inlägga och inspel. Svagheten hos honom är fysiken vilket gör att han faller relativt lätt vid tuffa dueller. 


Cho Woon-Hee – Suwon Samsung (K-league)
22 år, 11 lkp
177 cm, 73 kg

Cho har gjort sitt intåg i landslaget efter att Advocaat tillträdde och har gjort det ganska bra på sin högerback position. Till spelstilen påminner Cho en hel del om Lee Young-Pyo men har inte riktigt lika bra offensiv. Det som han däremot har till skillnad från Lee är att han är fysiskt starkare. Ganska given i VM truppen men frågan är om han kommer få en plats i startelvan. 


Kim Dong-Jin – FC Seoul (K-league)
24 år, 31 lkp
183 cm, 74 kg

Kim var inte med i VM 2002, men har efter VM mer och mer tagit en ganska säker plats i trupperna till landskamper och kval. I grunden är Kim en mittfältare men har börjat skolats om till vänsterback under Advocaats tid i Korea. Sommaren 2004 var Kim med och spelade OS för Sydkorea. Styrkor hos Kim är hans långskott och kondition. Under det senaste halvåret har Kim inte direkt imponerat men han kommer antagligen med som backup för Lee Young-Pyo till VM i sommar. 


Jang Hak-Yong – Seongnam Ilhwa (K-league)
25 år, 3 lkp
170 cm, 63 kg

Jang är en av nykomlingarna som Advocaat vill satsa på och var med i januari-februari turnén där han gjorde bra ifrån sig. Jang spelar oftast som vänsterback men kan också spela mittback och hans styrkor ligger i offensiven där hans snabbhet kommer till nytta. Till sin nackdel har Jang sin storlek vilket gör att han väger lätt i de flesta dueller. Det ytterst tveksamt om Jang kommer att ta en plats i sommarens VM trupp. 


Kim Jin-Kyu – Jubilo Iwata (J-league)
21 år, 22 lkp
183 cm, 83 kg

Kim slog igenom i landslags sammanhang kring 2004 och räknas som Koreas största försvarstalang på länge. Sedan två år tillbaks spelar Kim i den japanska ligan där han gjort bra ifrån sig. Kim spelar mittback och har sina styrkor i fysiska spelet och sin tuffa spelstil, men är ganska långsam i steget och har på så sätt ganska lik spelstil som Kalle Svensson i IFK Göteborg. Kim har varit vuxit in som ordinarie på mittbacksplatsen och kommer antagligen att finnas med i startelvan under sommarens VM. 


Yoo Kyoung-Youl – Ulsan Hyundai (K-league)
27 år, 17 lkp
182 cm, 84 kg

Yoo började etablera sig och få mycket speltid landslaget kring 2004 och har sedan dess ofta varit med i truppen, men har inte alltid varit med i startelvan. Man kan säga att Yoo är som de flesta koreanska mittbackar, stark på huvudet, positions säker, där svagheten ligger i snabbheten. Tyvärr är Yoo väldigt ojämn och blandar bra och dåliga matcher väldigt ofta. Många anser att han är en säkerhetsrisk men trots det kommer han antagligen med i VM truppen men får det tufft att ta en plats i startelvan. 


Song Chong-Gug – Suwon Samsung (K-league)
27 år, 49 lkp
175 cm, 71 kg

Song var tillsammans med Hong Myung-Bo och Yoo Sang-Chul förmodligen Koreas tre bästa spelare under VM 2002. Direkt efter succén i VM flyttade Song till Feyenoord där han blev ordinarie nästan direkt och gjorde tre säsongen fram till våren 2005. Under sista säsongen i Feyenoord hade Song stora skadeproblem och bestämde sig för att flytta tillbaks till Suwon och Korea. Ytterligare en anledning till flytten var att Song låg i skilsmässa under 2005. Trots skadorna på slutet hade Song ändå en lyckad karriär i Feyenoord där han fick mycket beröm på sin högerbacksposition och var en av Feyenoords nyckelspelare när han var skadefri. Song kan också spela mittfältare vilket han gjorde under VM 2002, men i första hand är det högerback som Song numera spelar som. Styrkorna hos Song är hans fina krossbollar, lagmoralen och konditionen. Det som är hans största problem är hans skadebenägenhet, men kan han bara få hålla sig fri från skador och vara i någorlunda form kommer han vara given som högerback i VM. 


Cho Byung-Guk – Seongnam Ilhwa (K-league)
24 år, 11 lkp
181 cm, 78 kg

För några år sen var Cho en av Koreas mest lovande försvarare, men tyvärr satte skadorna stopp för honom. Idag är Cho på väg tillbaka från skadorna och får han vara skadefri och hitta tillbaks till den tidigare formen har han helt klart en chans att komma med i truppen till VM. Cho kan spelade både mittback och högerback där hans styrkor är spänsten som ger bra huvudspel, väldigt beslutsam i sitt spel och ganska rapp i löpningen.


Kim Sang-Shik – Seongnam Ilhwa (K-league)
29 år, 37 lkp
184 cm, 72 kg

Kim har varit med i truppen lite från och till, men aldrig fått speciellt mycket speltid. Han kan spela både som mittback och defensivmittfältare men spelar för det mesta som mittback. Styrkorna hos honom är passningsspelet och speluppfattningen, medan bristerna hos honom är tekniken och snabbheten. Förmodligen kommer Kim att få det tufft att nå en plats i truppen till VM.


Kim Young-Chul – Seongnam Ilhwa (K-league)
29 år, 8 lkp
183 cm, 81 kg

Blev uttagen i landslaget efter att Advocaat tillträde och har fått en del speltid men inte gjort några direkt lyckade insatser. Kims position är mittback och hans styrkor ligger i huvudspelet och positionsspelet. Saker som han måste förbättra är passningsspelet och tekniken. Har ganska stora chanser att komma med i truppen till VM, eftersom Advocaat låtit honom spela en hel del under turnén i början av året. 


Kwak Hee-Ju – Suwon Samsung (K-league)
24 år, 2 lkp
184 cm, 77kg

Kwak gjorde sina senaste landskamper under mitten av 2005, men har sedan Advocaats tillträde inte blivit uttagen. Har haft en del skadebekymmer senaste tiden och är på väg tillbaks nu. Kwaks starka sidor är aggressiviteten och konditionen, medan hans svagare sidor är tekniken och uppspelsfasen. Om Kwak ska ta en plats i truppen till VM krävs det att han övertygar mycket på sin högerbacks position under våren. 


Park Dong-Hyuk – Chonbuk Hyundai (K-league)
26 år, 18 lkp
185 cm, 78 kg

Park var ganska given i truppen under Bonfreres tid i Korea, men har inte fått chansen av Advocaat än så länge. Som mittback är Parks styrka att han har de egenskaper som är typisk för en ledare och visar det genom sitt mod på planen. Det han däremot saknar är tekniken och kvickheten i benen som de flesta koreanska mittbackar. Huruvida Park får åka till VM eller inte är svårt att avgöra men eftersom han har ledaregenskaper vilket det är väldigt ont om i Koreas trupp och det kan bli hans biljett till VM. 


Park Jae-Hong – Chunnam Dragons (K-league)
27 år, 21 lkp
184 cm, 82 kg

Park var med i truppen till Asiatiska Mästerskapen 2004, men efter det har det mest gått utför för vänsterbacken. Sedan mitten 2005 har det bara blivit enstaka besök i landslagstruppen. Hans styrkor ligger i offensiven där krossbollar och snabbheten kommer väl till nytta. Eftersom Park inte varit uttagen i landslaget på ett tag krävs det att han visar upp bra form under våren för att kunna vara med och slåss om en biljett till VM. 


Cho Yong-Hyung – Jeju United (K-league)
22 år, 5 lkp
182 cm, 70 kg

Under 2005 började Cho etablera sig i truppen, men det var främst som avbytare. I turnén under början av året fanns han dock inte med och inte heller mot Angola i början av Mars, men Cho ska absolut inte räknas bort från kandidaterna till VM truppen. Eftersom mittbacken Cho är ung har framtiden framför sig kan borde han få följa med till VM för att se och lära. Hans kvalitéer finns i passningsspelet och ledarrollen, medan bristerna ligger i tekniken.



Sammanfattning 

Av de 15 försvararna som är aktuella för VM truppen så kommer det till slut att vara 7-8 spelare som blir uttagna i den slutgiltiga truppen. Om man tittar på spelarna som kan tänkas bli uttagna till VM truppen är det bara Song Chong-Gug, Choi Jin-Cheul och Lee Young-Pyo som var med i VM på hemmaplan 2002. Det är också just dessa tre som är helt givna i den fyrbackslinjen som ska spela i VM om de bara får hålla sig skadefria. Det enda frågetecknet är vem som ska knipa andra mittbacks platsen bredvid Choi. Som jag ser det står det mellan Kim Jin-Kyu och Yoo Kyoung-Youl vem som ska ta den platsen. Där tycker jag att Advocaat borde satsa på Kim trots att han har mindre rutin än Yoo är det Kim som är framtiden för koreansk fotboll. Ett osäkert kort i VM är högerbacken Song som måste hinna bli återställd efter sina skador. Om Song inte skulle hinna bli frisk till VM kommer det innebära ett enormt avbräck för Korea och ersättaren skulle med största sannolikhet bli Cho Woon-Hee som gjort bra ifrån sig i de landskamper han fått spelat, men Cho är en bra bit från Song klass. Ifall Songs medverkan är väldigt betydelsefull för högerkanten är Lees medverkan på vänsterkanten om möjligt ännu viktigare. Skulle Lee gå sönder finns det ingen där bakom som är i närheten av Lees klass och den som i så fall skulle tar över är Kim Dong-Jin som gjort blandade insatser senaste tiden. Det som står klart när man går igenom truppen är att de som tre av de fyra försvararna som ska spela i startelvan håller väldigt hög klass, men bakom dem finns ingen bredd och backlinjen i VM 2006 kommer att få svårt att matcha det försvaret Korea hade under VM 2002.

Dick Westin & Johnny Portefaix2006-03-18 23:25:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea