Sydkorea – Mittfältarna
Sydkoreas offensiva mittfältare Park Ji-Sung.

Sydkorea – Mittfältarna

En presentation av de mittfältare som är aktuella för truppen till VM i Tyskland.

Inledning

Sydkorea spelar idag med ett triangelmittfält där spetsen pekar uppåt vilket innebär en offensiv mittfältare och två lite mer defensiva mittfältare. I VM 2002 växlade Sydkorea mellan att spela med både ett fyrmanna- och ett fem mannamittfält, men efter VM har Korea mestadels använt sig av fyra mittältare. Förändringen kom när Advocaat tillträde i oktober 2005 och provade sig därefter fram med olika kombination under en tid och bestämde sig till slut för att spela med tre mittfältare. De mittfältarna som var med vid VM 2002 och som är aktuella för truppen till sommarens VM är Park Ji-Sung, Kim Nam-Il och Lee Eul-Yong. Den mittfältare som verkligen kommer saknas till VM i sommar är 35 årige Yoo Sang-Chul som blev uttagen till ”All Star” laget i VM 2002 och som i februari 2006 gav beskedet alla koreanska supportrar inte ville ha. Han meddelade att han avslutat sin landslags karriär på grund av en allvarlig skada som inte ville läka. Framtidslöftena på mittfältet är Baek Ji-Hoon och Kim Do-Heon. 


Mittfältarna


Park Ji-Sung – Manchester United (Premier League)
25 år, 57 lkp
175 cm, 72 kg

Park spelade större delen av VM 2002, där hans största prestation var 1-0 målet mot Portugal i gruppspelet. Efter VM fortsatte han ett halvår i sin japanska klubb Purple Sanga och i början av 2003 värvade Hiddink honom till PSV tillsammans med landsmannen Lee Young-Pyo. Till en början fick Park det ganska tufft och han fick sparsamt med speltid. Säsongen efter tog han en plats i startelvan och blev en viktig kugge i PSV. Parks sista säsong i PSV blev också den bästa med ligaguld och semifinal i Champions League där Park gjorde mål i hemmamötet mot Milan. Sommaren 2005 köpte Manchester United Park för ca 55 miljoner, men Hiddink avrådde dock Park att gå till United eftersom han ansåg att Park skulle värvas för att sälja tröjor i Asien och det skulle även innebära mycket tid på bänken för Park. Idag vet vi att Park nästan är ordinarie i startelvan och att han ligger tvåa i assistligan hos United som bevisar hur bra han presterat. I United spelar Park som högeryttermittfältare men i landslaget spelar Park som offensiv mittfältare vilket han gjort väldigt bra. De egenskaper som är mest utmärkande hos Park är hans kondition, djupledspass och kvickhet de första metrarna. Med 99 % sannolikhet kommer Park att spela i startelvan som offensivmittfältare i VM 2006.


Kim Nam-Il – Suwon Samsung (K-league)
29 år, 63 lkp
180 cm, 75 kg

Kim spelade i fem av de sju matcherna i VM 2002 och gjorde en stabil insats totalt sett. Under 2003 blev han utlånat i sex månader till Excelsior i holländska högstaligan, men gjorde inte speciellt bra ifrån sig. Ser man till Kim insatser i landslaget sedan VM 2002 har han gjort väldigt bra ifrån sig och blivit en av nyckelspelarna i Korea. Ska Korea lyckas upprepa bedriften från senaste VM måste Kim vara i absolut toppform eftersom han är hjärtat i laget. Det som gör honom till en så viktig spelare är i första hand hans inställning. Kim är en riktig krigare som inte slutar kämpa fören båda benen har amputerats och orkar göra det tack vare sin grymma kondition. Men han har även ett bra passningsspel som är oerhört viktigt för en defensiv mittfältare. Även Kim är 99 % klar för en plats i startelvan till sommarens VM.


Lee Eul-Yong – Trabzonspor (Turkiska ligan)
30 år, 44 lkp
182 cm, 70 kg

Det som Lee gjort sig mest känd för var när han med vänster insida skruvade in en helt perfekt frispark i krysset som innebar 1-1 mot Turkiet i bronsmatchen 2002. Sett till hela turneringen fick Lee spela ungefär hälften av matcherna, men Lee imponerade ändå tillräckligt för att bli värvad av Trabzonspor direkt efter VM. Trots mycket speltid valde Lee redan efter första säsongen att återvända till Korea och en av anledningarna sades vara att han inte trivdes i klubben. Men efter två säsonger i FC Seoul valde Lee att återvända till Trabzonspor sommaren 2004. Sedan dess har Lee varit given på mittfältet och fått beröm för sitt fina spel. Lees främsta kvalitet är hans tillslag på bollen, oavsett om det är frisparkar, passningar, krossbollar eller långskott. Han är liksom Kim Nam-Il en kämpe som inte ger upp, men kan bli lite för het ibland. Det som gör honom till en bra mittfältare förutom tillslaget och kämparglöden är att han har en väldigt hög lägsta nivå och levererar nästan alltid perfekta passningar. Liksom mittfältskollegorna Park Ji-Sung och Kim Nam-Il är Lee helt given på mittfältet hos Korea.


Baek Ji-Hoon – FC Seoul (K-league)
21 år, 10 lkp
175 cm ,67 kg

Baek är Koreas kanske mest lovande mittfältare och var utsedd till lagkapten i U-20 VM 2005 i Holland. Under mitten av 2005 började Baek etablera sig i landslaget och är numera given i trupperna till landskamper. I januari-februari turnén i år fick Baek mycket speltid och gjorde mycket bra ifrån sig. Baek är en spelfördelande defensivmittfältare i första hand men kan också spela som offensivmittfältare. Till skillnad mot Kim och Lee är Baek betydligt lugnare i sitt spel. En plats i VM-truppen kommer Baek med största sannolikhet ta, men det blir troligen mest tid på bänken för honom.


Lee Ho – Ulsan Hyundai (K-league)
22 år, 9 lkp
182 cm, 76 kg

Lees landslags karriär började när Advocaat blev förbundskapten och sedan första uttagningen har Lee fått mycket speltid och även presterat ganska bra. I spelstil är Lee nästan en kopia av Kim Nam-Il det vill säga en defensivmittfältare som är en riktig krigare och jobbar kopiöst mycket. Den dagen då Kim Nam-Il avslutat sin landslags karriär kommer Lee troligtvis bli hans ersättare. Lee kommer inte ha några problem med att ta en plats i VM-truppen, men däremot kommer det antagligen stå mellan honom och Baek Ji-Hoon om vem som är först i kön till en ordinarie plats på mittfältet om någon där blir skadad..


Kim Do-Heon – Seongnam Ilhwa (K-league)
23 år, 29 lkp
175 cm, 73 kg

Kim har sedan VM 2002 ständigt varit med i landslagsdiskussionerna och blivit uttagen till de flesta samlingarna med Korea. Ser man till spelstilen påminner Kim mycket om Park Ji-Sung. Eftersom Kim varit uttagen i trupperna till nästan alla matcher de senaste åren och även fått spel en del kommer Kim troligtvis få en biljett till VM i sommar. Där får Kim räkna med att vara avbytare men kan mycket väl bli den som får spela offensivmittfältare om Park Ji-Sung skulle bli skadad.


Kim Jung-Woo – Nagoya Grampus (J-league)
23 år, 22 lkp
182 cm, 70 kg

Hans karriär i landslaget kan man säga varit parallell med Kim Do-Heons, men en skillnad är att Kim Jung-Woo spelar defensiv mittfältare. Kim Jung-Woo bytte i vintras från Ulsan Hyundai i K-league till Nagoya Grampus i Japan för att skaffa sig mer rutin. Styrkorna hos Kim är tekniken, speluppfattningen men självklart även arbetsviljan som de flesta defensiva mittfältare har. För att Kim ska ha en VM biljett inom räckhåll krävs det att han presterar väldigt bra i Japan och skulle han nå en plats i truppen blir det sannolikt ingen speltid.


Seo Jung-Won – SV Ried (Österrikiska ligan)
35 år, 86 lkp
172 cm, 67 kg

Seo är den koreanska spelaren som har mest meriter av dem som är aktiva just nu. Han spelade i VM 1994 och gjorde där mål mot Spanien, och han spelade även VM i Frankrike 1998, men till VM 2002 blev han petad av Hiddink. Seos proffs karriär i Europa började 1998 i Strasbourg där han bara spelade en säsong. Sedan bar det av tillbaks till Korea och Suwon Samsung, innan det var dags för ett nytt försök i Salzburg 2004. Där fick Seo sparsamt med speltid och till den här säsongen bytte han till SV Ried. Under den nu pågående säsongen gjorde Seo succé under första halvan och har hittills tryckt in 7 mål. Som grädde på moset belönades han med utmärkelsen bästa spelare i hela ligan efter halva säsongen. Den senaste tiden har dock varit tyngre för honom och skador har hindrat Seo från att spela den senaste tiden. Seos spelar som offensivmittfältare är och väldigt kvick och målfarlig. Tyvärr verkar inte Advocaat intresserad av att testa Seo i landslaget och senast Seo gjorde en landskapt var strax före VM 2002. Med största sannolikhet blir det inget VM i sommar för Seo, men det skulle verkligen vara intressant om Seo fick en plats i truppen eftersom han visat väldigt bra form tidigare denna säsong och med den rutinen han innehar kan han kanske blomma ut på nytt i landslaget.


Lee Kwan-Woo – Daejeon Citizen (K-league)
28 år, 10 lkp
175 cm, 69 kg

Lee har varit lite som en jojo i landslaget där han mellan åren 2002-2004 blivit uttagen i truppen några matcher i följd för att sedan inte bli uttagen under en period, men sen komma tillbaks och spela några matcher igen. Sedan dess har det bara blivit någon enstaka uttagning. Trots bytet av förbundskapten till Advocaat har Lee inte fått någon chans att visa upp sig fastän han spelat övertygande i K-league. Det som utmärker Lee är hans tekniska färdigheter där det inte är många som kan matcha honom, men han har också väldigt bra spelsinne och är väldigt kreativ. Av allt att döma kommer Lee få väldigt svårt att spela till sig en VM plats, men eftersom han har sådana tekniska kvalitéer som många saknar skulle han kunna bli en perfekt joker som hoppar in när spelet låser sig. 



Sammanfattning

Förmodligen kommer 5-6 mittfältare tas ut till den truppen som ska representera Sydkorea i VM 2006 och tre av de platserna kommer tas av trion Park Ji-Sung, Kim Nam-Il och Lee Eul-Yong. Sen är hoppet ganska stort till spelarna bakom både merit och kvalité mässigt, men de tre som bör ta de sista platserna till VM är Baek Ji-Hoon, Lee Ho och Kim Do-Heon. Mittfältet är Sydkoreas starkaste lagdel för tillfället och eftersom det finns en sån stor potential hos Park, Kim och Lee är förväntningar på dem väldigt höga. Den som har den allra största pressen på sig är själv klart Koreas störste fotbollsstjärna Park Ji-Sung som måste vara i form för att Korea ska kunna få ett framgångsrikt anfallsspel. Skulle Park gå sönder kommer det troligtvis bli Kim Do-Heon som får kliva in som offensiv mittfältare, samt skulle någon av de defensiva mittfältarna Kim eller Lee bli skadade blir det antagligen Baek Ji-Hoon som ersätter. Eftersom Korea spelar med tre innermittfältare och inte har några yttrar gäller det att ytter backarna är aktiva och följer med upp i anfallen. När Korea sen tappar boll och ska ställa om till försvarsspel krävs det att ytterforward orkar jobba hemåt för att kunna ligga på rätt sida och pressa motståndarna. Detta måste fungera på ett bra sätt annars kan det leda till att de koreanska mittfältarna börjar röra sig ut mot kanterna och då kommer hela mittfältet att haverera för att ytterbackar och ytterforward inte tar sitt ansvar.

Dick Westin & Johnny Portefaix2006-03-22 19:50:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea