Sydkorea – Senegal 1-1

VM uppladdningen för Sydkorea började med ett riktigt bottennapp mot Senegal. En orsak till den svaga insatsen var att Sydkorea saknade flera viktiga spelare som antingen fick vila eller var skadade. Sydkoreas mål gjordes i den 74 minuten av Kim Do-Heon.

Sydkorea – Senegal 1-1 (0-0)
1-0 (74 min) Kim Do-Heon (Park Chu-Young)
1-1 (80 min) Moussa Ndiaye

Domare: -
Publik:
64 836, Seoul World Cup Stadium.
Varningar: Kim Dong-Jin (86min), Nguirane Ndaw (48min), Rahmane Barry (82min)

Bollinnehav: 53% – 47%
Hörnor: 4-5
Offside: 3-4
Skott mot mål: 14-10
Skott på mål: 4-2

Inledning

Sydkorea kom till spel utan fyra nyckelspelare till matchen mot Senegal. Park Ji-Sung och Kim Nam-Il spelade inte på grund av skador, medan Advocaat valde att vila Lee Eul-Yong och Lee Young-Pyo. Precis som väntat fick Lee Woon-Jae ta plats mellan stolparna. I backlinjen fick Kim Dong-Jin något oväntat spela som vänsterback istället för Lee Young-Pyo som troligen kommer att spela mot Bosnien på fredag. Mittfältet blev för dagen helt nykomponerat med Baek Ji-Hoon, Lee Ho och Kim Do-Heon som samtliga är tänkta som avbytare i VM. I anfallet fick Ahn och Lee Chun-Soo tillsammans med Seol starta, där Seols start skulle bli extra intressant eftersom han enligt rapporter gjort väldigt bra ifrån sig på träningarna. Senegal bjöd på några överraskningar i startelvan, bland annat petades målvaktshjälten från VM 2002 Tony Sylva till förmån för den mer okände Pape Mamadou Diouf. Även anfallaren Mamadou Niang som till vardags spelar i Marseille började på bänken.

Sydkorea startade matchen bäst men den första målchansen fick Senegals Rahmane Barry efter 6 min då han får ett bra skottläge strax utanför straffområdet, men skjuter över. Tio minuter senare får Senegal återigen ett bra läge då bollen studsar ut kring straffområdeskanten och mittfältare Moussa Ndiaye får på en riktig kanon men skottet täcks föredömligt av Kim Dong-Jin. Minuten senare från Ahn ett bra läge i straffområdet men skottet täcks av Papa Diakhate. Sydkoreas unga mittfält har under hela första halvleken stora problem med Senegals snabba mittfältare och de bjuder Babacar Gueye på ett jätteläge i slutet av första halvlek, men han skjuter över. Sydkorea har klart mest bollinnehav men så fort de kommer över på Senegals planhalva så tappar det Koreanska mittfältet bollen och allt rinner ut i sanden

I halvtid kliver högerbacken Song av efter skadeproblem och Cho Won-Hee ersätter. Redan 5 minuter in i andra halvlek ser Korea ut att ta ledningen genom Ahn Jung-Hwan, men målet döms tveksamt bort för offside. Korea tar över spelet mer och mer i andra halvlek men problemet kommer sista tredjedelen då laget inte får till de sista passningarna. I den 74 minuten när Chung Kyung-Ho bara har varit på planen i en minut hittar han Park Chu-Young med en fin passning i straffområdet som i sin tur lägger bollen bakåt till Kim Do-Heon som gör 1-0 till Sydkorea. Dessvärre höll sig ledningen bara i 6 minuter då Senegal kvitterar genom Moussa Ndiaye som står med bollen precis utanför straffområdet och prickskjuter in ett lågt skott bakom Lee Woon-Jae. I slutminuterarna trycker Sydkorea på för ett segermål men kommer aldrig riktigt nära.

Analys

Det som var mest uppenbart under matchen var att Sydkoreas mittfält inte fungerar överhuvudtaget. Att de tre ordinarie mittfältarna Kim Nam-Il, Lee Eul-Yong och Park Ji-Sung saknades var ganska uppenbart då mittfältet knappt lyckades åstadkomma någonting alls. Det mest rimliga är att Advocaat ville passa på att pröva de nya, unga, orutinerade spelarna samtidigt som det var skador på två av Koreas viktigaste spelare för att se hur de skulle klara av en sådan uppgift. Svaret blev ganska tydligt, det gick inte alls. Även försvarsspelet var stundtals darrigt och att det saknas en naturlig ledare som Hong Myung-Bo kan nog inte många ha missat.

Trots det stora bollinnehavet för Korea så skapar man inte många målchanser. Framförallt saknades Park Ji-Sungs fart och finess som är ett av Koreas farligaste anfallsvapen. I anfallet så var det bara Lee Chun-Soo av de tre startande som stärkte sina aktier, medan Ahn och speciellt Seol behöver prestera en hel del framöver för att få en plats i startelvan den 13 juni mot Togo Eftersom det ändå saknades fyra ordinarie spelare så ska matchen inte tas på för stort allvar, utan det var helt klart att Advocaat ville experimentera en del i denna match. I matchen mot Bosnien på fredag kan vi räkna med att Advocaat ställer ett klart bättre lag på benen och att resultatet och spelet blir något helt annat än vad som presterades mot Senegal idag.