Inför: Sydkorea - Togo

Inför: Sydkorea - Togo

Sydkorea chanser i VM kommer troligtvis att avgöras redan i första matchen mot Togo tisdagen den 13 juni. En vinst är ett måste för att Sydkorea ska kunna få häng på en slutspelsplats direkt. Läget i truppen är bra och alla är för tillfället skadefria.

Sydkorea

Sydkorea har visat dålig form i matcherna före VM och det är väldigt ovisst vart laget står för tillfället. Nu krävs det att Sydkoreas starkaste lagdel, mittfältet kommer igång med Park Ji-Sung i spetsen för att VM inte ska ta slut i första matchen. Med största sannolikhet kommer Togo att backa hem med hela laget och satsa på kontringar när man vinner boll. För att Sydkorea ska kunna komma igenom Togos köttmur så krävs ett kreativt mittfält med mycket rörelse speciellt på forwards för att spelet inte ska gå i stå precis som det gjorde för Sverige mot Trinidad & Tobago. 

Eftersom matchen spelas kl 15:00 kommer det troligen vara som tidigare dagar, stekhett och eftersom Koreas spelstil bygger väldigt mycket på löpningar tror jag koreanerna kommer att få stora problem precis som Japan fick i matchen mot Australien i andra halvlek under måndagen. Det kan man hoppas på är att det blir lite svalare eftersom det klart skulle gynna Sydkorea. 

Laget som ska spela ute på plan är ganska givet. De platser som är lite ovissa är högerbacken där det står mellan Song och Cho, men där Songs erfarenhet nog kommer att bli det avgörande. Sen är det också en kampt om ena ytterforwards plats där duellen står mellan Seol Ki-Hyeon och lovande Park Chu-Young. Där även rutinerade Seol sannolikt kommer att gå före tack vare sin rutin. Här är Sydkoreas troliga startelva.

Sydkoreas startelva

Målvakt
Lee Woon-Jae
Försvarare
Lee Young-Pyo
Choi Jin-Chuel
Kim Jin-Kyu
Song Chong-Gug
Mittfältare
Kim Nam-Il
Lee Eul-Yong
Park Ji-Sung
Anfallare
Lee Chun-Soo
Ahn Jung-Hwan
Seol Ki-Hyeon 

Skador: Inga

TV-tider: TV 4, 14:30
Avspark: 15:00
Arena: Frankfurt World Cup Stadium
Domare: Graham Poll, England


Håll ögonen på: Lee Eul-Yong har visat grym form i träningsmatcherna innan VM. Han kommer att ha en viktig roll i det offensiva med sitt fina passningsspel. Även hans skott har varit riktigt vasst de senaste matcherna.

Mitt tips: Sydkorea har alltid svårt att göra mycket mål när man möter sämre lag och det kommer sannolikt inte bli något undantag mot Togo. Sydkorea kommer att ta en knapp seger med 1-0. Målskytt blir Ahn Jung-Hwan. 

                                                                        DICK WESTIN



TOGOS INFÖRRAPPORT:

En match i Frankfurt mellan snabba Sydkorea och turbulenta Togo.

Välkomna till Commerz Bank Arena i Frankfurt. Nybyggd härligt modern arena med en touch av lantlighet. Den hette tidigare Waldstadion som bekant och här spelar normalt sett Eintracht Frankfurt sina matcher. Inte denna gång. Ty denna gång har staden invaderats av rödtröjade koreaner och sparvhökar från västafrikanska republiken Togo. Det är match i grupp G. G som i gemyt, generositet, gröngölingar och gnet.

Det kanske inte är VMs mest attraktiva match skall sägas, men kanske en av de mest intressanta om man vill lära sig annan kultur och annan spelförståelse. Här drabbar sydkoreansk snabbhet samman med togolesisk kraft. Asiatisk spelförståelse och taktik med afrikansk teknik och kraftfullhet. Två lag som också bygger upp sitt spel kring ett par nyckelspelare och det är hur väsentligt som helst att dessa fungerar.

Togo har varit rubrikernas land de senaste dagarna. Efter att förbundet inte betalat ut VM-premierna har man lagt benen på huvudkudden och tagit det piano. Det slutade med att Otto Pfister avgick. Han återkom dock kvällen innan match och leder nu landslaget igen. Togos spelare har vilat upp sig rejält, men har lovat att trots att premiena inte blivit lösta, så spelar man VM för landet.

Togos lag
Spörs hur de senaste dagarnas turbulens påverkat togoleserna. Man har spelat 5 träningsmatcher och vunnit alla fem, men mot en motstånd som varit svagt. Bayerska kombinationer, Wangens lokala lag. Man har inte vunnit stort och det verkar som denna premiedebatt satt myror i huvudet på laget. Icke desto mindre, laget spelar och kommer att spela ett lite annorlunda afrikanskt spel. Till skillnad från Kamerun, Senegal, Nigeria och Elfenbenskusten, så är Togos spelare inte lika fysiska. Visst här finns Adebayor och Nibombe, men annars är både Cherif Touré, Kader, Aziawonou, Assemoassa, Abalo ganska småväxta. Man kompletterar detta med en bitvis bländande teknik och snabbt spel. Lita på att man kommer att försöka hitta Adebayor med de flesta bollarna och han i sin tur skarvar dessa vidare till Kader eller en framstötande Dossevi. Troligtvis spelar inte Agboh. Han hade varit enormt kul att se. Stark spelare.

Mot Sydkorea kommer man att spela 4-4-2 alternativt med en forward. Troligtvis är det Adebayor och Kader på topp.

Titta lite extra på:
Emmanuel Adebayor
. Den store togolesiske stjärnan är en självklarhet och sticker ut i Togos lag. Lång, teknisk, bra på genombrott och ett gott huvudspel.
Daré Nibombe; 196 kilo mittback, som kommer att använda sina 96 kilo för att trycka undan Ahn, Lee, Park och andra.
Thomas Dossevi, som brinner av spelglädjer efter att ha tagit upp Valenciennes i ligue 1. Spelfördelare som kan slå det "dödliga passet" och som gärna sätter in en tackling.

Troligt lag:
Agassa-Akoto,Nibombe,Abalo,Tchangai-
Salifou,Aziawonou,Dossevi,Cherif Touré-
Adebayor,Kader

Matchen går 13 Juni, klockan 15:00 i Frankfurt.
Domare är Graham Poll, England.

                                                                   MAGNUS FALK

2006-06-13 00:25:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea