Schweiz - Sydkorea 2-0
Lee Chun-Soo var Sydkoreas klart bästa spelare.

Schweiz - Sydkorea 2-0

Då är Sydkorea VM äventyr slut för den här gången och i ärlighetens namn var det ganska rättvist att man inte gick till åttondelsfinal, eftersom man knappt lyckades skapa en farlig målchans i mötet mot Schweiz.

Schweiz – Sydkorea 2-0 (1-0)
1-0 (23 min) Philippe Senderos
2-0 (77 min) Alexander Frei

Domare: Horacio Elizondo, Argentina
Publik: 43 000, World Cup Stadium Hannover
Varningar: 
Sydkorea
- Park Chu-Young (23 min), Kim Jin-Kyu (37 min), Choi Jin Chuel (78 min), Ahn Jung-Hwan (78 min), Lee Chun-Soo (80 min)
Schweiz - Philippe Senderos (43min), Hakan Yakin (55 min), Raphael Wicky (69 min), Cristoph Spycher (82 min), Johan Djourou (90 min)

Bollinnehav: 46%–54%
Hörnor: 8-6
Offside: 3-3
Skott mot mål: 12-15
Skott på mål: 6-8 

Försnack

Det var en 3-5-2 uppställning som Advocaat ställde på benen mot Schweiz och återigen chockade Advocaat genom att låta Park Chu-Young spela på mittfältet i startelvan. Park är en utpräglad målskytt och ska absolut inte spela på mittfältet. Precis som i tidigare matcher får Ahn börja på bänken för att kunna komma in som en frisk fläkt i andra halvleken. Att Seol inte får starta är också lite oväntat eftersom han var duktig senast mot Frankrike och skulle behövs på en kant mot ett defensivt start Schweiz.

Matchen

Båda lagen började ganska avvaktande men Schweiz fick bättre tryck när de kom in på Korea planhalva. Till en början gjorde den koreanska backlinjen många enkla misstag och bjöd schweizarna på lägen som de inte utnyttjade. I den 23 minuten så drar Park Chu-Young en schweizare i tröjan och det blir frispark 10-15 meter utanför straffområdet. Frisparken slår Hakan Yakin perfekt på Senderos huvud och det är 1-0 Schweiz. Försvaret fortsätter att darra och i den 40 minuten missar Kim Jin-Kyu en resning där Schweiz så när kan utöka sin ledning. Sista chansen i halvleken går till Korea och Lee Chun-Soo som får på en riktigt bra skott vid högra stolpen men Zuberbuehler gör en starkt räddning. Första halvlek kontrolleras av Schweiz och Korea har svårt att få längre och strukturerade anfall på Schweiz planhalva. 

I andra halvlek fortsätter Schweiz att ha grepp om matchen och i den 64 minuten får Frei en perfekt djupledsboll och avslutar med ett fräsande skott i ribbkrysset. Eftersom Frankrike vid det här läget hade 2-0 mot Togo behövde Korea vinna matchen och man försökte satsa framåt utan resultat. Matchen punkteras definitivt i den 77 minuten då Frei gör det omdiskuterade 2-0 målet. Linjedomaren höjer flaggan och menar att det är offside men huvuddomaren väljer att inte blåsa utan låter spelet går vidare eftersom bollen tog på en koreansk spelare. Många av de koreanska spelarna inklusive målvakten Lee Woon-Jae slutar att spela eftersom de ser linjedomarens flagga. Man kan diskutera om målet borde godkänns eller inte, men de koreanska spelarna borde ha spelat på tills huvuddomaren blåst istället för att lita på att linjedomarens flagga. Hur som helst så var det tack och hej till en slutspelsplats efter målet. Korea hade en sista målchans på slutet där Kim Jin-Kyu lyckades träffa ribban efter en rörig situation på hörna.

Analys 

Under hela matchen märke man att Korea inte räcker till mot Schweiz då man förlorar många närkamper och många enkla misstag begås, framförallt i försvaret. Bara att prestera ett vettigt anfall som kan avslutas mot mål hände allt för sällan i matchen. Även att våga utmana och slå passningar framåt verkar alla koreaner helt främmande för. Det fanns hela tiden en ängslighet att man inte vågade vara den som försökte, utan att man hela tiden hoppades att någon annan skulle ta tag i saker och ting. Rädslan att förlora var större än viljan att vinna och det har synts genom alla tre gruppspelsmatcher.


Topp 3

3 poäng: Lee Chun-Soo
2 poäng: Cho Jae-Jin
1 poäng: Kim Dong-Jin


 Målvakt Betyg Kommentar  Byte 
 Lee Woon-Jae ΘΘ  Lite osäker ibland  
 Försvarare      
 Choi Jin-Cheul ΘΘ  Missade markeringen vid 1-0  
 Kim Jin-Kyu Θ  Nonchalant och naiv  
 Kim Dong-Jin ΘΘ  Bäst i backlinjen  
 Mittfältare      
 Lee Young-Pyo ΘΘ  Försökte men kom ingen vart  Ut - 63
 Kim Nam-Il Θ  Helt ur form  
 Lee Ho Θ  Vad gör den här mannen på plan?  
 Park Chu-Young Θ  Drog på sig frisparken som blev 1-0  Ut - 66
 Park Ji-Sung Θ  Osynlig, vart höll han hus?  
 Anfallare      
 Lee Chun-Soo ΘΘΘ  Vilken vilja! Tveklöst bäst i Korea  
 Cho Jae-Jin ΘΘ  Försökte, dålig hjälp av mittfältet  
 Avbytare      
 Seol Ki-Hyeon ΘΘ  En av få som vågade utmana  In - 66
 Ahn Jung-Hwan ΘΘ  Fick inte mycket att jobba med  In - 63


Betygskala

ΘΘΘΘΘ – Världsklass
ΘΘΘΘ – Mycket bra
ΘΘΘ – Bra
ΘΘ – Godkänd
Θ – Underkänd

Dick Westin2006-06-26 00:13:00
Author

Fler artiklar om Sydkorea