Sömnigt och oavgjort Kalifornienderby

San Jose Earthquakes tog natten mellan lördag och söndag emot Los Angeles Galaxy på enorma Oakland Coliseum. Matchen i stort var en inte speciellt kul historia där inhopparen Bryan Jordan kvitterade till 1-1 för LA med ungefär en kvart kvar att spela och det blev också slutresultatet. San Joses mål gjordes av den f.d. GAIS-anfallaren Pablo Campos redan i femte minuten.

Efter att ha sett San Jose spela 3-3 mot Chicago förra veckan var jag rejält sugen att se dem igen och passande nog spelade de denna helg kaliforniskt derby mot Los Angeles Galaxy. Galaxy har inte inlett säsongen speciellt bra alls men är ju ändå intressanta tack vare en viss David Beckhams anknytning till laget och dessutom har de den i särklass bästa inhemska spelaren i form av Landon Donovan. I den här matchen var de dock försvagade av att mittbacken Gregg Berhalter och anfallaren Alan Gordon båda var avstängda efter röda kort i förra omgångens möte med Chivas. San Jose saknade Shea Salinas som blev utvisad i 3-3-matchen mot Chicago och, till min stora besvikelse, även Darren Huckerby som var skadad. Just Huckerbys frånvaro skulle märkas i San Jose vars fina anfallsspel från Chicagomatchen inte upprepades i den här tillställningen.

Matchen började dock riktigt bra för San Jose med mål efter bara fem minuter. En långboll från Chris Leitch friställde Pablo Campos som tog tillvara på chansen på bästa sätt och placerade in 1-0 till vänster om Ricketts i Los Angeles mål. Vi kan ta och vika några rader åt denne Campos. Han är född i Rio de Janeiro och kom till USA 2005 då han började studera vid ett baptistuniversitet i Oklahoma. 2007 flyttade han till Fresno Pacific Univsersity i Kalifornien och med deras lag Fresno Fuego hade han stora framgångar och gjorde 32 mål på 25 matcher. Sedan bar det av till GAIS där han inte lyckades göra ett enda mål på åtta matcher och hans kontrakt förlängdes därför inte och nu är han alltså i San Jose Earthquakes där han har varit bra i de två matcher jag sett honom. Los Angeles skapade efter Campos mål två halvchanser där Landon Donovan inte helt otippat hade ett finger med i spelet vid båda tillfällena. Först slog han ett inlägg från högerkanten som Jovan Kirovski slängde sig på men fick ingen ren träff och bollen flög högt över ribban. Fyra minuter senare tog han en egen löpning med boll och kom nästan till ett friläge men han fick bollen för långt ifrån sig och därmed blev det aldrig riktigt farligt. Arturo Alvarez, en av de absolut bästa i San Joses match mot Chicago, höll på att skaffa sig ett kanonläge att utöka ledningen i artonde minuten då han dribblade sig förbi målvakten Ricketts men vinkeln var alltför dålig för att skjuta så han fortsatte driva bollen mot mål, vilket gjorde att Ricketts hann tillbaka och petade ut bollen till hörna och passade på att göra sig illa i samma sekvens. Det såg faktiskt ut som att Ricketts hade ont oavbrutet resten av matchen lite varstans i kroppen. Campos var sen nära att nicka in sitt andra mål för dagen då han nådde högst på en högerhörna och nickade mot bortre hörnet men Ricketts han ner och räddade än en gång. Los Angeles spelade i den här matchen med en trebackslinje, något som jag efter att ha sett D.C. United spela försvarsspel har bestämt mig för är helt värdelöst. Galaxys backlinje bestod i den här matchen av snart den snart 38-årige Tony Sanneh, som egentligen är ytterback, och ungtupparna Omar Gonzalez och A.J. DeLaGarza, båda draftade inför den här säsongen från University of Maryland. Ingen av backarna var väl individuellt speciellt dålig men det kändes som att de var minst en person för lite. Ryan Johnson hade ett skapligt läge för San Jose ungefär åtta minuter innan halvtid då han nickade ett inlägg från vänster men bollen gick rakt på Ricketts. Lagen gick till halvtidsvila med ledning för hemmalaget med 1-0.

Första halvlek var ganska jämn spelmässigt men med ett klart övertag vad gäller klara chanser för San Jose. Campos var en av de bättre på planen och kunde med lite tur ha gjort ytterligare något mål. Däremot var Alvarez och Convey, som var så bra mot Chicago, ganska osynliga. LA hade svårt att skapa chanser, Donovan fick inte mycket ytor att jobba på. Dessutom saknas det snabbhet framåt, de har många rätt gamla spelare i offensiven så det är taskigt med spring i benen på den fronten.

Första chansen i andra halvlek skapades genom Ryan Johnson i San Jose. Han fick en djupledspassning med Ricketts var på tårna ännu en gång och hann ut och tog bollen. Det var ont om chanser i andra halvlek från båda lagen, San Jose lyckades plocka bort Donovan nästan helt och hållet ur matchen och för deras egen del skapade de inte mycket mer än en kontring i 66:e minuten där inhopparen Amarikwa spelade fram Convey som dock var hårt uppvaktad av en LA-back och inte fick till något skott. Dock skulle Donovan kliva fram tio minuter senare och slå inlägget som ledde till kvitteringen. Efter en hörna nådde bollen ut till Donovan på högerkanten. Hans inlägg nådde inhopparen Bryan Jordan som löpt sig fri från markering och han nickade in 1-1 i bortre hörnet. Los Angeles var sen nära att ta ledningen i 88:e minuten då Jordan var nära att få kontroll på bollen bara några meter framför mål men bollen studsade från honom och ut till inspark och därmed slutade det här derbyt 1-1.

Andra halvlek var som sagt inte speciellt bra. Båda lagen spelade mycket på chans och målchanserna var inte många. San Jose var klart sämre offensivt i andra, jag förstod inte vitsen med att plocka ut Campos som var vass i första halvlek och väldigt användbar med sina löpningar. Hans anfallskollega Ryan Johnson har ännu inte övertygat mig om sin storhet. Dock var han bättre än Campos ersättare Quincy Amarikwa som kändes helt iskall. Det känns som att laget behöver Huckerby med sin snabbhet och frenesi men frågan är var han ska spela. Han var vänsterytter mot Chicago och gjorde det bra men där vill helst Bobby Convey spela. Han var i sin tur vänsterback mot Chicago och defensivt var han inte klockren. Arturo Alvarez är ju given i startelvan men han måste kanske inte spela till höger på mittfältet, jag tror nog att han skulle klara sig utmärkt som en offensiv innermittfältare och därmed skulle Huckerby kunna ta högerytterpositionen. Galaxys defensiv blev bättre i andra halvlek, men det gick väl hand i hand med att San Jose var klart sämre i sin offensiv. Jag tror ändå att de skulle göra rätt i att byta tillbaka till 4-4-2. Positivt vad gäller defensiven är att Donovan Ricketts för andra matchen i rad stod för en bra insats med flera bra räddningar. Det är dock problematiskt för LA att de är så beroende av Donovan. Han ska agera både playmaker och målskytt och om motståndarna då lyckas plocka bort honom, som San Jose gjorde under långa stunder, så händer inte mycket framåt. De skulle behöva en riktigt vass forward, varken Magee eller Kirovski, som spelade från start idag, eller någon av de övriga i truppen (ja, förutom Donovan då) känns som någon stor målskytt. Till sist, gällande ”Man och the Match”-utmärkelsen så var det sjukt svårt att välja någon enskild spelare eftersom ingen riktigt stack ut från mängden. Det får dock bli Ramiro Corrales i San Jose eftersom han och innermittfältskollegan Simon Elliott lyckades hålla Landon Donovan i så strama tyglar under långa stunder av matchen. Corrales placerar sig aningen före Elliott eftersom den sistnämnda slog två hopplöst dåliga frisparkar i bra offensiva lägen för San Jose.

Matchfakta

San Jose Earthquakes - Los Angeles Galaxy 1-1 (1-0)

Mål: 1-0 Pablo Campos (5), 1-1 Bryan Jordan (76)

Laguppställning, San Jose: Cannon, Leitch-Garcia-Cochrane-Denton, Alvarez-Elliott (Somma, 86)-Corrales-Convey, Johnson (Weaver, 78)-Campos (Amarikwa, 65)

Laguppställning, Los Angeles: Ricketts, Gonzalez-Sanneh-DeLaGarza (Klein, 65), Franklin-Kovalenko-Donovan-Miglioranzi-Lewis, Magee (Jordan, 56)-Kirovski (Dunivan, 80)

Varningar, San Jose: Corrales, Garcia, Amarikwa Varningar, Los Angeles: Kovalenko, Miglioranzi

Publik: 15,862

Domare: Terry Vaughn

Man of the Match: Ramiro Corrales, San Jose Earthquakes

Johan Dykhoff@johandykhoff342009-04-19 18:44:00
Author

Fler artiklar om USA