Om MLS

Här kan du läsa lite blandad information om MLS som liga.

MLS-ordlista

Salary cap (lönetak) - Varje lag har en lönebudget att hålla sig efter. 2023 var det beloppet $5,210,000. Viktigt att påpeka är att det är ligan som betalar de löner som ryms inom lönebudgeten, inte de respektive lagen. Detta eftersom det är ligan, och inte de respektive lagen, som äger spelarna. Undantaget är Designated Players (se nedan).

Designated Player - Tidigare ibland kallad Beckhamregeln ("The Beckham Rule"). Det är denna regel som har möjliggjort att MLS-lag har kunnat värva internationella storstjärnor på senare år. För en Designated Player räknas bara en viss del av lönen mot lönebudgeten av årslönen och den överskjutande delen betalas av lagets ägare. För att ge incitament till lagen att värva yngre spelare är det en lägre andel av lönen som räknas mot lönetaket ifall en Designated Player är ung (21-23 år respektive under 20). Ifall spelarna värvas mitt under säsongen är dessa summor lägre.

Designated Players är i regel välkända spelare, såsom David Beckham, Thierry Henry, Tim Cahill, Sebastian Giovinco, Lorenzo Insigne, Kaká, Carlos Vela, Zlatan Ibrahimovic och Robbie Keane. Det händer också att spelare inledningsvis inte kontrakteras som Designated Players men sedan presterar så bra att deras kontrakt förbättras så pass att de räknas som Designated Players. Två sådana exempel är Bradley Wright-Phillips och Chris Wondolowski.

Homegrown Player - Spelare som har spenderat minst ett år i klubbens akademi och inte tidigare har haft ett professionellt kontrakt kan värvas som en Homegrown Player och behöver då inte gå igenom draften.

Allocation list (allokeringslista) - Allokeringslistan används för att bestämma vilket lag som har "första tjing" på en spelare som en gång har sålts från MLS och som återvänder till ligan. Ordningen bestämt av den gångna säsongens slutställning enligt principen "worst to first", det vill säga att laget som kom sist har förstaplatsen på allokeringslistan. Undantaget är om det finns ett expansionslag eftersom de alltid är först. Listans ordning gäller året ut och sen justeras den baserat på slutställningen i den senast avslutade säsongen. Väljer ett lag att värva en spelare tack vare sin plats i allokeringslistan åker laget ifråga ned till sista plats. Tackar man nej till spelaren behåller laget sin plats i listan. Man kan trada sig till en högre placering i allokeringslistan.

MLS SuperDraft - Inför varje års säsong hålls en draft där rättigheterna till spelare utanför den professionella fotbollen bestäms. Liksom i fallet med allokeringslistan får det sämst placerade laget från förra säsongen förstaplatsen i draften, förutsatt att det inte finns något expansionslag eftersom de alltid får välja först. Draften består av tre rundor och varje runda består i regel av lika många val som det finns lag i ligan.

Det är vanligt att draftval utgör hela eller en del av betalningen när spelare tradas mellan MLS-lag. Valen benämns då som t.ex. "a second round pick in the 2023 MLS SuperDraft", detta eftersom lagen på förhand inte kan veta exakt vilka val de kommer att förfoga över i draften, i och med att de inte vet draftordningen eftersom detta bestäms av slutställningen i ligan.

Viktigt att påpeka är att en spelare som blir draftad av ett lag inte nödvändigtvis kommer att spela för dem. Dels kan laget i fråga välja att inte ge honom kontrakt och dels kan han själv bestämma sig att tacka nej till kontraktsförslaget, men då måste han söka sig utanför MLS (förutsatt att inget annat MLS-lag byter till sig till spelarens rättigheter).

Expansion Draft - När ett eller flera nya lag går in i MLS hålls en expansionsdraft där de plockar spelare från de befintliga lagen i ligan. De befintliga lagen får välja ut elva spelare var ur sin trupp som skyddas från att kunna plockas. Det nya laget ska plocka fem spelare sammanlagt och kan som mest plocka en spelare från ett befintligt lag. Det finns en väldig massa övriga regler kring detta och jag rekommenderar en stunds googlande ifall man vill läsa mer om expansionsdraftar.

Dispersal Draft - När ett MLS-lag läggs ned får de kvarvarande lagen plocka spelare från det nedlagda laget enligt en bestämd ordning. Senast detta hände var efter säsongen 2014 då Chivas USA lades ned.

Trade - När spelare byter klubb inom MLS så heter det att de tradas. Spelaren byter då lag och i utbyte kan man få allokeringspengar, en eller flera andra spelare, en högre position på allokeringslistan, draftval m.m.

Waive - När ett lag waivar en spelare så innebär det att han omedelbart lämnar laget och övriga MLS-lag har då 48 timmar på sig att anmäla intresse för spelaren. Om så inte blir fallet står spelaren utan kontrakt. Liksom med mycket övrigt MLS-relaterat är detta på detaljnivå extremt invecklat varför jag råder den intresserade att googla och själv försöka sätta sig i ämnet ytterligare.

Western Conference - De västligaste lagen i MLS utgör Western Conference.

Eastern Conference - De östligaste lagen i MLS utgör Eastern Conference.

MLS Cup - Finalen i MLS. Är, till skillnad från finalen i många andra amerikanska idrottsmästerskap, bara en match och inte bäst av sju eller liknande.

Supporters' Shield - Utmärkelse som går till grundseriens bästa lag (sett till antal poäng).

Generation Adidas - Samarbete mellan Adidas och MLS med syfte att få in unga lovande collegespelare till MLS som inte gått klart sin collegeutbildning. Spelare med Generation Adidas-kontrakt räknas inte mot lönebudgeten. Dessa kontrakt gäller dock bara ett fåtal år och därefter räknas spelarens lön mot lönebudgeten.

Expansion team - Ett lag som tillkommer till MLS. Detta sker efter beslut från MLS centralt. Det är alltså inte frågan om någon uppflyttning som t.ex. från Superettan till Allsvenskan.

MVP - Står för Most Valuable Player. Det finns två sådana utmärkelser, en som ser till hela säsongen och en som ser till bara finalen. Utmärkelsen för hela säsongen heter sedan säsongen 2015 "The Landon Donovan MVP Award".

MLS Golden Boot - Skytteligatiteln i MLS.

Rookie - En spelare som gör sin första professionella säsong.

Second assist - I MLS ges assistpoäng ibland även till spelaren som har spelat fram till framspelaren. Detta kallas second assist, men rent statistiskt görs ingen skillnad på en sådan och en vanlig assist. Detta gör att siffrorna i assistligan blir en aning uppblåsta. Ifall en spelare vinner assistligan på 20 assists så innebär det alltså inte nödvändigtvis att han slog 20 direkt målgivande passningar.

All-Star Game - Varje år spelas en match mellan ett kvalificerat utländskt, oftast europeiskt, lag och ett All Star-lag från MLS. All Star-laget består av spelare från olika lag i MLS, och de tas ut dels genom en omröstning bland fansen, dels av tränarna för All Star-laget och dels av MLS-kommissionären Don Garber.

MLS Best XI - Ett slags "Årets lag" som röstas fram av journalister, spelare, tränare och general managers. Det är alltså inte samma sak som All Star-laget, även om de av naturliga skäl brukar innehålla ungefär samma spelare.

MLS-mästare genom historien

1996 – D.C. United
1997 – D.C. United
1998 – Chicago Fire
1999 – D.C. United
2000 – Kansas City Wizards (numera Sporting Kansas City)
2001 – San Jose Earthquakes
2002 – Los Angeles Galaxy
2003 – San Jose Earthquakes
2004 – D.C. United
2005 – Los Angeles Galaxy
2006 – Houston Dynamo
2007 – Houston Dynamo
2008 – Columbus Crew
2009 – Real Salt Lake
2010 – Colorado Rapids
2011 – Los Angeles Galaxy
2012 – Los Angeles Galaxy
2013 – Sporting Kansas City
2014 – Los Angeles Galaxy
2015 – Portland Timbers
2016 – Seattle Sounders FC
2017 – Toronto FC
2018 – Atlanta United FC
2019 – Seattle Sounders FC
2020 – Columbus Crew
2021 – New York City FC
2022 – Los Angeles FC
2023 – Columbus Crew

MVP-pristagare genom historien

1996 – Carlos Valderrama, Tampa Bay Mutiny
1997 – Predrag "Preki" Radosavljevic, Kansas City Wizards
1998 – Marco Etcheverry, D.C. United
1999 – Jason Kreis, Dallas Burn
2000 – Tony Meola, Kansas City Wizards
2001 – Alex Pineda Chacón, Miami Fusion
2002 – Carlos Ruíz, Los Angeles Galaxy
2003 – Predrag "Preki" Radosavljevic, Kansas City Wizards
2004 – Amado Guevara, MetroStars
2005 – Taylor Twellman, New England Revolution
2006 – Christian Gómez, D.C. United
2007 – Luciano Emilio, D.C. United
2008 – Guillermo Barros Schelotto, Columbus Crew
2009 – Landon Donovan, Los Angeles Galaxy
2010 – David Ferreira, FC Dallas
2011 – Dwayne De Rosario, Toronto FC/New York Red Bulls/D.C. United
2012 – Chris Wondolowski, San Jose Earthquakes
2013 – Mike Magee, Los Angeles Galaxy/Chicago Fire
2014 – Robbie Keane, Los Angeles Galaxy
2015 – Sebastian Giovinco, Toronto FC
2016 – David Villa, New York City FC
2017 – Diego Valeri, Portland Timbers
2018 – Josef Martínez, Atlanta United FC
2019 – Carlos Vela, Los Angeles FC
2020 – Alejandro Pozuelo, Toronto FC
2021 – Carles Gil, New England Revolution
2022 – Hany Mukhtar, Nashville SC
2023 – Luciano Acosta, FC Cincinnati

Johan Dykhoff@johandykhoff342009-09-21 18:44:00
Author

Fler artiklar om USA