Krönika: Att göra en Juan Pablo Angel
Juan Pablo Angel, här i Aston Villa, har gjort succé i MLS.

Krönika: Att göra en Juan Pablo Angel

I och med Jorge Andrades eventuella flytt till Toronto och MLS fick jag idén att sätta ihop en startelva bestående av spelare som troligen har peakat men som ändå vore kul att se i MLS. Förhoppningen är att de likt Juan Pablo Angel i New York Red Bulls ska bli storstjärnor i sina respektive klubbar och även stanna under ett antal säsonger i MLS och därmed göra ett rejält avtryck i ligan.

MLS har, likt japanska och qatariska ligan, hos den stora allmänheten fått stämpeln på sig som en liga för föredettingar. I viss mån stämmer detta, spelare som Fredrik Ljungberg och Juan Pablo Angel hade onekligen passerat toppen av sina respektive karriärer när de flyttade till Seattle Sounders respektive New York Red Bulls. Men än viktigare att påpeka är att de har presterat fantastiskt bra fotboll i MLS och gjort mycket gott för ligan. Angel kommer i och med säsongsstarten 2010 att påbörja sin fjärde säsong i MLS och det ser jag som något väldigt positivt. Jag tycker att om äldre, mer eller mindre avdankade spelare ska komma till MLS och tjäna bra med pengar så ska de dels fortfarande hålla tillräcklig kvalitet för att tillhöra de bästa spelarna i ligan och dessutom ska de spela tillräckligt länge för att hinna göra ett ordentligt avtryck. ”Tillräckligt länge” betyder för mig minst två säsonger, helst fler, och ett exempel på ett ”ordentligt avtryck” är att Juan Pablo Angel under sina samtliga säsonger i New York Red Bulls varit lagets bästa målskytt och han är även den spelare som gjort flest MLS-mål i klubbens historia.

Jag har inte alltid hyst så varma känslor för Angel. För ett antal år sen blev jag i egenskap av skribent på Charltonsidan på Svenska Fans intervjuad av en ”kollega” på Aston Villas sida och jag blev då tillfrågad vilken av deras spelare jag tyckte minst om. Jag svarade då Angel med motiveringen att jag tyckte att han ofta såg loj och seg ut. Det må jag ha haft rätt i, men han har växt kolossalt i mina ögon efter flytten till MLS. Tyvärr var väl den gångna säsongen hans klart sämsta hittills men jag gillar verkligen när spelare bevisligen har annat på agendan än att bara tjäna pengar. Angel tjänade troligen klart mer i Villa än han gör i New York Red Bulls, men kanske var han sugen på ett sista äventyr när karriären började lida mot sitt slut och då spelade inte pengarna någon större roll.

För något år sen ryktades Figo vara på väg till MLS. All respekt åt Figo, han var helt fantastisk runt millennieskiftet och hans mål mot England i EM 2000 är bland det ruggigaste jag sett. Men det var då det, nu hade han inte presterat bra på flera säsonger och i och med hans ålder skulle han omöjligen kunna spela speciellt länge i MLS. Det blev inget av affären och det var bara bra tyckte jag. Samma sak kände jag när Pavel Nedveds namn kom på tal.

Vad finns det då för spelare runtom i världen som skulle kunna komma till MLS och ”göra en Juan Pablo Angel”? Kan man rentutav sätta ihop en hel startelva med aningen till åren komna spelare som skulle kunna tänkas vilja spela i MLS i två-fyra säsonger? Efter några timmars funderande kom jag fram till följande startelva, och som synes har jag använt den uppställning som för min del lett till oräkneliga misslyckanden i Football Manager, d.v.s. 4-4-2 med diamant på mittfältet:

Målvakt: Hilário, Chelsea

Den gångna säsongen presterade flera gamla målvakter riktigt bra i MLS. Kasey Keller (född -69) var ovärderlig för Seattle i deras första säsong i ligan, Zach Thornton (-73) gjorde en kanonsäsong för Chivas och blev utsedd till Årets målvakt och i Houston Dynamo var Pat Onstad (-68) en starkt bidragande orsak till att de gick till semifinal. Jämfört med dessa är Hilário rena ungdomen i och med att han är född -75, och jag tror att man skulle kunna få över honom till MLS. Det regnar ju inte speltid över honom i Chelsea och det borde inte vara alltför svårt för Chelsea att hitta en ny reservmålvakt.

Högerback: Gianluca Zambrotta, Milan

Ytterbackspositionen är något som misshandlas ganska frekvent i MLS. Alltför ofta slänger man in det som råkar finnas över på ytterbacksplatserna, typ tredjevalet bland mittbackarna eller en defensiv mittfältare, och då går det förstås som det går. En spelare av Zambrottas kaliber skulle kunna höja ytterbackarnas status och få tränarna att inse att riktiga ytterbackar gör laget klart starkare.

Mittback: Edmílson, Zaragoza

Att MLS-klubbar lägger stora pengar på defensiva spelare händer inte ofta, men det är något som bör ändras på. Edmílson skulle säkerligen kosta en del i lön men han skulle också prestera försvarsspel på en sällan skådad nivå i MLS. Han har visserligen spelat defensiv mittfältare mestadels på senare år, men när han slog igenom i Lyon var det som mittback så det är en position han behärskar väl. Tråkigt nog skrev han på för Zaragoza bara häromdagen efter att ha varit klubblös en tid. Synd att ingen MLS-klubb var lite mer på tårna!

Mittback: Rafael Marquez, Barcelona

Har faktiskt ryktats vara på väg till MLS vid ett par tillfällen. Både Los Angeles Galaxy och New York Red Bulls ska vara/ha varit intresserade av honom, och det kan man förstå. Inte nog med att han är en sjuhelvetes bra spelare, han skulle dessutom säkerligen locka publik bland de miljoner mexikaner som bor i USA. En bra värvning både sportsligt och ekonomiskt, således!

Vänsterback: Erik Edman, Wigan

Ett lite konstigt val kan tyckas. Det vore en överdrift, för att inte säga felaktighet, att säga att Edman är någon superstjärna bland världens vänsterbackar men hans namn var faktiskt ett av de första som dök upp i skallen när jag funderade över vänsterbackspositionen. Jag är inte Erik Edmans största beundrade, jag tyckte att han var bra för fyra-fem år sen men nu har han tappat. I MLS skulle han dock funka alldeles utmärkt och, självisk som jag är, skulle jag som svensk tycka att det vore roligt med ytterligare lite fler blågula inslag i MLS.

Högerytter: Ludovic Giuly, Paris Saint-Germain

Högerytterplatsen var galet svår att bestämma sig för. Förutom Giuly var jag inne på bl.a. Dennis Rommedahl, Martin Jörgensen och en serb vid namn Ognjen Koroman, tidigare i bl.a. Portsmouth. Valet föll på Giuly eftersom han spelat på högst nivå (läs: Champions League-finaler). Nu har jag inte sett honom spela på rätt länge men jag tror säkert att han har en del kvar att ge innan han tackar för sig.

Defensiv mittfältare: Emerson, klubblös

En av 2000-talets bästa defensiva mittfältare har varit klubblös sedan oktober förra året då hans kontrakt med Santos bröts p.g.a. en skada. Tuffa innermittfältare finns det rätt gott om i MLS, men de som likt Emerson också är bra fotbollsspelare är lätträknade. Den MLS-klubb som väljer att satsa en betydande summa pengar på en spelartyp som Emerson har mycket vunnet!

Offensiv mittfältare: Hugo Viana, Valencia (utlånad till Braga)

Den f.d. supertalangen som knappt fått till det i en enda klubb han varit i är bara 27 år gammal och därmed kanske lite väl ung för att tas ut i en sån här elva. Men jag tänker att när man som Hugo Viana flyttat runt och gjort mediokra insatser i klubb efter klubb efter klubb så kan det kanske vara nyttigt att göra en radikal förändring och testa lyckan på något helt nytt ställe. Andra offensiva mittfältare som jag funderade på var Pablo Aimar och den f.d. Schalke- och Galatasarayspelaren Lincoln.

Vänsterytter: Jérôme Rothen, Paris Saint-Germain (utlånad till Ankaragücü)

För ett antal år sen var Jérôme Rothen en av mina absoluta favoritspelare. Med sin överjordiskt grymma vänsterfot som främsta vapen var han en av franska ligans bästa spelare och det var överraskande att när han väl lämnade Monaco så var det till förmån för Paris Saint-Germain. Jag trodde att han skulle hamna i någon stor utländsk klubb, men enligt honom själv var det en dröm som gick i uppfyllelse när han skrev på för PSG eftersom han kommer från Parisförorten Châtenay-Malabry. Den senaste tiden har varit tuff för Rothen som i november i förtid blev hemskickad från sin utlåning till Rangers p.g.a. dåligt spel och ett misstänkt fall av svininfluensan. Bara häromdagen blev han klar för Ankaragücü i turkiska ligan, dit han lånas ut resten av säsongen.

Anfallare: Fernando Morientes, Marseille

Spansk fotbolls svar på Art Garfunkel när han spelade bredvid Raúl i Real Madrids anfall. Sedan flytten från den spanska huvudstaden har inte Morientes riktigt lyckats varken i Liverpool eller Valencia, och han har inte direkt heller satt den franska ligan i brand sen han skrev på för Olympique Marseille. Morientes har tidigare ryktats vara på väg till MLS. Både Colorado och Seattle har varit intresserade av honom och även om inget av de lagen är i skriande behov av en forward så skulle jag gärna se Morientes i MLS.

Anfallare: Mateja Kežman, Paris Saint-Germain

För mig är Mateja Kežman, förutom en serbisk anfallare som öste in mål i PSV för sju-åtta år sen, framförallt den enda spelaren som under min livstid gjort fler mål under en säsong i holländska ligan än Afonso Alves. Afonso är min favoritspelare alla kategorier, och det är därför jag har detta lätt störda förhållande till Kežman. Målfabrikationen från tiden i PSV har man inte sett till på bra många år och jag har svårt att se att han kommer att nå upp till de höjderna igen, åtminstone i Europa. En bra förstärkning för många MLS-lag skulle han däremot vara.

Sammanfattningsvis ser alltså elvan ut så här:

Hilário
Zambrotta-Edmílson-Marquez-Edman
Giuly-Emerson-Viana-Rothen
Morientes-Kežman

I och med det lönetak som finns i MLS samt regleringen gällande hur många utlänningar man får ha i laget är det osannolikt att alla dessa spelare skulle hamna i samma lag. Förmodligen kommer ingen eller bara någon enstaka spelare i den här elvan spela i MLS någon gång under sin karriär, men i vilket fall var det roligt att plocka ut den här elvan. Och det är ju både gratis och ofarligt att drömma!

Johan Dykhoff@johandykhoff342010-02-01 22:44:00
Author

Fler artiklar om USA