Intervju med USA-proffset Johan Claesson
Johan Claesson, här i Gefletröjan.

Intervju med USA-proffset Johan Claesson

Den f.d. Geflemittfältaren Johan Claesson, numera i Portland Timbers, tillhör en liten skara svenska fotbollsspelare som har prövat lyckan i USA. Läs här om vad han har att säga om livet som fotbollsproffs ”på andra sidan pölen”!

För bara ett par veckor sedan skrev signaturen Lurtzz i MLS-forumet här på Svenska Fans att det vore kul med en intervju med Johan Claesson, mittfältare i Portland Timbers och en av få svenska spelare som valt att flytta till USA. I egenskap av redaktör svarade jag att det nog skulle bli svårt att få till, men efter att ha funderat på det hela valde jag dock att, helt på vinst och förlust, skicka iväg ett mail till Portland Timbers och förklara mitt ärende. Svaret lät inte vänta på sig och det tog nog inte ens ett dygn innan jag i min inbox hade ett mail från Gavin Wilkinson, tränare och General Manager för Portland Timbers och även f.d. nyzeeländsk landslagsman, där han skrev att Johan Claesson alldeles säkert skulle kunna tänka sig att gå med på att intervjuas.

Efter att ha brainstormat fram frågor, och även tagit in tips på frågor från folk på forumet och på annat håll, skickade jag iväg frågorna till Portland Timbers mediaansvarige Marc Kostic och efter det dröjde det inte ens en vecka innan jag hade fått svar. Man kan inte göra annat än höja Portland Timbers till skyarna och mer därtill för den fantastiska service de stått för! Jag har svårt att tro att typ Manchester United eller Real Madrid hade stått för samma bemötande.

Vem är då denne Johan Claesson? Jo, han är en mittfältare född 1981 vars moderklubb är Hagby IK, hemmahörande i Vänge någon mil utanför Uppsala. Johan tog senare det naturliga klivet över till stans fotbollsstolthet IK Sirius och det var också där jag först stiftade bekantskap med honom. Jag ska dock inte få det till att jag stod på Studenternas IP och hejade fram Sirius, men däremot var jag ofta Sirius i dataspelet Championship Manager, uppskattningsvis upplagorna runt 01/02. Således hade jag hyfsad koll på Johan Claesson när han skrev på för Gefle inför deras uppflyttning till Allsvenskan 2005. Väl i Gefle blev det fyra säsonger där han framförallt under de sista tre åren var gjuten i startelvan. Han stannade på 97 spelade matcher och tre gjorda mål.

Efter 2008 års säsong bar det av till Portland Timbers, där han under sin första säsong spelade 23 matcher, gjorde ett mål och spelade fram till två. Timbers är idag hemmahörande i den bara tillfälligt inrättade serien D2 Pro League. Man brukar säga att det är ligan under MLS, men då ligorna ju är stängda i USA är det egentligen svårt att beskriva seriestrukturen likt det pyramidsystem vi är vana vid i Sverige. Hur som helst går Portland Timbers, tillsammans med Vancouver Whitecaps, in som ”expansion teams” i MLS nästa säsong. Detta beror alltså inte på någon uppflyttning i vanlig mening utan ett beslut från MLS centralt att just dessa städer ska få MLS-lag till säsongen 2011.

Här är då vad Johan Claesson hade att svara på mina/våra frågor! Som jag tidigare skrev så är intervjun gjord via mail, vilket förklarar bristen på smarta följdfrågor från min sida!

Hur kommer det sig att du hamnade i Portland? USA är ju inte det vanligaste landet för svenska spelare att bli utlandsproffs i. Fanns det andra skäl än fotbollsmässiga till din USA-flytt?

- Ärligt talat var det nog främst icke-fotbollsmässiga skäl som gjorde att jag flyttade. Hade ingen aning om kvaliteten på laget eller ligan men jag ville testa något nytt och bo någonstans där jag fick uppleva annat än vad som erbjuds i Skandinavien, samtidigt som jag spelade fotboll på heltid.

Varför tror du att svenska spelare hellre tycks vilja spela i t.ex. Norge eller Danmark än i mer ”exotiska” länder som USA och Australien? Beror det enbart på att de inte får möjlighet till det eller finns det andra anledningar?

- Jag tror att det mycket beror på att klivet över till en skandinavisk klubb är lättare att ta både på och utanför planen. Dessutom har norska och danska klubbar en bättre koll på den svenska spelarmarknaden än t.ex. klubbarna i USA. Det är svårare för en spelare som vill leta sig längre bort från Sverige att skaffa de rätta kontakterna.

Skulle du rekommendera fler svenska spelare att flytta till USA? Varför/varför inte?

- Om de hamnar i rätt klubb och stad, där intresset för fotboll är stort skulle jag absolut göra det. I såna fall kan proffslivet i USA vara jämförbart med de större länderna i Europa.

Vilka likheter och skillnader har du märkt av i USA jämfört med Sverige, både spelmässigt och kring laget i övrigt?

- Det är faktiskt svårt att förklara den amerikanska fotbollen utan att ha upplevt den, ibland känns det som en helt annan sport. Men om jag ska försöka så är det mycket mer full fart hela tiden. Hemma är pulseringen under matcherna mer upp och ner. Dessutom är inte zonförsvaret lika totalt utpräglat som i Allsvenskan. Kring laget i övrigt är det annars ungefär som hemma. Lite mer “amerikansk idrottsfilm” över det hela bara…

Utan att gå in på detaljer, hur är lönenivån jämfört med Allsvenskan?

- Jag skulle tippa på att den är ungefär som genomsnittslönen i Allsvenskan fast med bättre förmåner.

Vad hade du för förväntningar, både gällande fotbollen och livet i övrigt, inför flytten till USA?

- Gällande fotbollen hade jag faktiskt inga direkta förväntningar, förutom att det skulle bli kul att få uppleva något nytt. När det gällde livet i övrigt var jag spänd på att få bo och arbeta i det land som påverkar den övriga världen i särklass mest. Nar jag flyttade hade Obama precis blivit president så jag var förväntansfull inför att få vara med på plats och se vilken utveckling USA skulle ta med honom vid rodret.

Hur är klassen på er serie respektive MLS jämfört med Allsvenskan?

- Återigen är det svårt att jämföra men de bästa lagen i vår serie är nog i paritet med MLS-lagen, och MLS och Allsvenskan håller nog en jämförbar standard.

Finns det något som svensk fotboll kan lära sig av fotbollen i USA, och vice versa?

- Svensk fotboll kan definitivt lära amerikanerna mycket gällande taktik och “fotbollsintelligens”. Å andra sidan skulle amerikanerna kunna hjälpa svensk fotboll med den mentala biten. Deras inställning att alltid vilja vinna och vara bäst är faktiskt häpnadsväckande.

Hur har du upplevt det generella fotbollsintresset i USA i allmänhet, och i Portland i synnerhet?

- I USA i allmänhet är det faktiskt inte så illa som jag trodde. Amerikanerna har ända hyfsad koll på vad “soccer” är även om det naturligtvis inte är jämförbart med hur det är i Europa. I Portland ar det dock annorlunda. Här älskar de verkligen fotboll och även om supportrarna kanske inte besitter ett lika stort kunnande som de hemma så brinner de lika mycket för sporten och de fyller arenan oavsett hur vi bra eller dåligt vi spelar.

Hur är det att spela fotboll i ett land som USA, där fotbollen inte är den största eller ens en av de tre största sporterna?

- Det är ingen större skillnad jämfört med hemma. Med tanke på att USA är så mycket större än Sverige så är ändå antalet fotbollsintresserade människor mångdubbelt fler här än hemma vilket gör att de enda gånger man tanker på att andra sporter är mycket större, är då man slår på tv:n eller läser tidningarna.

Vad har Portland som stad att erbjuda, förutom ett bra fotbollslag och epitetet ”USA:s miljövänligaste stad”?

- Väldigt mycket! En stor anledning till att jag är kvar här borta är att jag trivs så bra i staden och skulle jag nämna allt det positiva med Portland som stad skulle det ta ett bra tag. Jag nöjer mig därför med att framhäva deras restauranger och den väldigt höga klass på maten som är här.

Hur ofta tränar ni, och vad gör du/ni på fritiden?

- Träningarna styrs väldigt mycket av det intensiva matchschemat som är här borta. Men har vi bara en match i veckan så tränar vi de fem andra dagarna och har en dag ledigt. Eftersom det är mycket fritid blir det en hel del café- och restaurangbesök. Jag brukar även strosa runt mycket i stan, kolla NBA-basket och Skypa. För många andra i laget är det TV-spel som gäller men det är inte riktigt min grej. Många har också familjer som tar mycket av deras fritid.

Ni har mött en del MLS-lag på försäsongen de senaste åren. Är det stor skillnad i kvalitet jämfört lagen ni möter i ligaspelet?

- Generellt sett håller MLS-lagen en högre kvalitet men jämfört med de fyra-fem bästa lagen i vår liga är det ingen större skillnad.

Vem är den bästa spelaren du spelat med respektive emot under din tid i USA? Vem är det bästa spelaren i Timbers idag?

- Jag har väldigt dålig koll på namn på de spelare jag mött men det finns många som hållit en mycket hög nivå. En som jag faktiskt kommer ihåg namnet på är Seattle Sounders Fredy Montero (colombiansk anfallare, min anmärkn.), han var riktigt vass. Den bästa jag har spelat med och den bästa i Timbers idag är svårt att svara på. Det finns många om budet men jag säger Ryan Pore, när han vill har han en väldigt hög högsta nivå.

Vad tror om du den kommande säsongen? Har det värvats eller tappats några spelare av stor betydelse och hur har det gått på försäsongen?

- Jag tror att det kan bli ett mycket bra år. Från ett riktigt bra lag förra året har vi en ännu starkare trupp i år. Det är dock svårt att säga hur långt det räcker eftersom det är slutspel inblandat här borta. Förra året vann vi grundserien och satte nytt amerikanskt rekord med 24 matcher i rad utan förlust och vi åkte ändå ut i semifinalen i slutspelet, så man lärde sig då att i slutändan kan det gå hur som helst.

Är det något lag i årets serie som du av någon anledning ser särskilt fram mot att möta? Eller kanske rentutav inte ser fram emot att möta?

- Jag ser fram emot att möta de tre nya lagen i serien, Tampa Bay, Baltimore och St. Louis. Framförallt för att jag då får chansen att kolla in hur de städerna är.

Hur ser framtiden ut för dig och övriga spelare i Timbers? Är det klart att någon eller några kommer att bli kvar när det blir spel i MLS? Siktar du personligen på att ta en plats i MLS-laget eller har du för avsikt att byta klubb?

- För alla i årets lag är det först och främst den här säsongen som gäller. Jag vet personligen vad de har för tankar om mig inför nästa år och det tror jag några av de andra spelarna också vet gällande dem. Min tanke har hela tiden varit att ge det här “äventyret” två år men hur det verkligen blir återstår att se.

Hur, och hur mycket, har du utvecklats som spelare under tiden i USA? Känner du att du är bättre nu än när du spelade i Gefle?

- Jag tycker nog att jag är på samma nivå som när jag lämnade Sverige. Kanske har jag blivit lite mer komplett som spelare men framförallt har jag utvecklats och lärt mig väldigt mycket som människa.

Till sist, berätta någon riktigt sjuk historia från din tid i Portland Timbers, som du aldrig hade fått vara med om ifall du t.ex. stannat kvar i Gefle!

- Helt ärligt finns det så mycket galet att berätta att det skulle räcka till en smärre roman, exempelvis det faktum att klubbens maskot, “Timber Joey”, under våra hemmamatcher springer runt med motorsåg och klyver bitar av en trädstam varje gång vi gör mål och sedan höjer dem i triumf inför 15,000 galna fans. Det var inte direkt något man fick uppleva hemma på Strömvallen!

Tack så mycket för intervjun! Jag uppskattar det verkligen jättemycket!

Varsågod! Det var så lite så.

Johan Dykhoff@johandykhoff342010-04-21 19:20:00
Author

Fler artiklar om USA