Brasilien i VM 2010: Ny besvikelse i Sydafrika
Luís Fabiano blev bästa brasilianska målskytt med tre mål i VM 2010. Här sätter han det första av sina två mot Elfenbenskusten.

Brasilien i VM 2010: Ny besvikelse i Sydafrika

VM tog återigen slut redan i kvartsfinalen för Brasilien när turneringen arrangerades på afrikansk mark för första gången sommaren 2010. Detta trots att brassarna var ett av de mer underhållande lagen att titta på.

Efter åttio års väntan kom så äntligen VM till världens näst största kontinent, nämligen Afrika. Sydafrika stod för värdskapet av det nittonde världsmästerskapet i fotboll, en turnering som på grund av det geografiska läget spelades i vinterklimat. En av de största snackisarna under mästerskapet var de vuvuzelor som åskådarna blåste i under matcherna. Dessa trumpetliknande instrument framkallade en öronbedövande stämning vars make aldrig upplevts i ett VM.

Sydafrika valdes som arrangör år 2004 i konkurrens med framförallt Egypten och Marocko. Även Libyen och Tunisien hade ansökt om värdskapet. Det var många rykten om att VM skulle bli tvunget att flyttas eftersom man hamnat efter i sin tidsplanering men till slut kunde mästerskapet ändå arrangeras där det var tänkt.

Brasilien kom på första plats i det sydamerikanska kvalet efter bland annat imponerande segrar borta mot Argentina med 3-1, borta mot Uruguay med 4-0 och borta mot Chile med 3-0. Samtliga dessa lag tog sig så småningom vidare till slutspelet dit även Paraguay kvalificerade sig.

Bland de länder som inte lyckades ta sig till VM kan exempelvis tre kända bronsmedaljörer nämnas. Varken Sverige, Turkiet eller Kroatien hade kvalificerat sig och även Ryssland och Tjeckien slogs ut i det jämna europeiska kvalspelet. Slovakien och Serbien deltog för första gången under egen flagga medan Nordkorea, Algeriet, Honduras och Nya Zeeland tagit sig till turneringen efter en längre tids frånvaro.

Inför lottningen var Brasilien toppseedat tillsammans med värdnationen Sydafrika, de regerande mästarna Italien samt Spanien, Holland, Tyskland, Argentina och England. När lottningen var avklarad stod det klart att brassarna skulle ställas mot Nordkorea, Elfenbenskusten och Portugal i vad som i media skulle benämnas som ”dödens grupp”.

Den brasilianska premiärmatchen gick av stapeln på ett mycket kyligt Ellis Park i Johannesburg på kvällen den 15 juni. För motståndet stod det relativt okända nordkoreanska laget. Nordkoreanerna hade varit tillsammans i ett halvår inför turneringen och man var riktigt samspelta och disciplinerade i försvarsspelet. Det, i kombination med få djupledslöpningar från brassarnas sida, var orsaken till det mållösa läget i halvtid. Tio minuter in på andra sprack nollan när Maicon fick bollen i djupled och satte 1-0 vid första stolpen när alla förväntade sig ett inlägg, mycket vackert. Knappt tjugo minuter senare slog Robinho bollen till mittfältaren Elano som satte tvåan säkert. Nordkoreanerna skakade dock de femfaldiga mästarna mot slutet när Ji Jun-Nam satte reduceringen med 2-1 stod sig tiden ut. Tidigare samma dag hade Elfenbenskusten och Portugal spelat 0-0 vilket innebar att Brasilien toppade gruppen.

Även den andra matchen gick i Johannesburg men den här gången var det den något större arenan Soccer City Stadium som var spelplatsen. Matchen gick mot Elfenbenskusten, som hade Sven-Göran Eriksson som förbundskapten, på kvällen den 20 juni. Efter tjugofem minuter stänkte Luís Fabiano in 1-0 bakom en chanslös Boubacar Barry i det ivorianska målet. Fem minuter in på andra ökade Sevillaanfallaren på till 2-0 efter ett omdiskuterat mål där bollen tog på brassens armar. Elano skulle sedan få en central roll i matchen då han först gjorde 3-0 efter en dryg timmes spel och sedan blev brutalt kapad av mittfältaren Cheick Tioté. Galatasaraymittfältarens VM var därmed över. Didier Drogba nickade in en reducering för ett tufft spelande Elfenbenskusten. Trots att det var afrikanerna som spelade fult så var det Kaká som fick matchens enda röda kort efter att inhopparen Kader Keïtá valt att överdriva en duell spelarna emellan när han tog sig för ansiktet. Hursomhelst slutade matchen 3-1 och Brasilien var klart för åttondelsfinal. Dagen efteråt pulvriserade portugiserna Nordkorea med 7-0 vilket innebar att även de i praktiken var klara för avancemang.

Ett skadeskjutet brasilianskt lag ställdes mot Portugal i den sista gruppspelsmatchen på Moses Mabhida Stadium i Durban den 25 juni. Det var en hel del tuffa dueller under matchen, precis som vanligt när dessa båda länder möts. Känslan var dock att bägge lagen var ganska nöjda med ett kryss och matchen slutade också mållös. Elfenbenskustens 3-0-seger mot Nordkorea parallellt hade därmed ingen betydelse. Brasilien vann gruppen och fick ställas mot Chile i åttondelsfinal. Portugal fick möta Spanien.

Brassarna fick återigen spela på Ellis Park i Johannesburg när åttondelen mot den sydamerikanska rivalen Chile avgjordes den 28 juni. Återigen var det en hel del skador på mittfältet men trots det så kändes det aldrig som att man hade några större problem med chilenarna. Juan nickade in 1-0 på hörna med tio minuter kvar av första halvlek och när Luís Fabiano dribblade av målvakten Claudio Bravo och rullade in tvåan tre minuter senare kändes det som att luften gick ur motståndet. Robinho satte 3-0 efter en knapp timme och fastställde därmed slutresultatet.

Kvartsfinalen mot Holland på Nelson Mandela Bay Stadium i den blåsiga staden Port Elizabeth den 2 juli började på bästa möjliga sätt för brasiliansk del. Robinho fick ett fantastiskt djupledspass av Felipe Melo efter tio minuter och kunde sedan enkelt sätta 1-0 bakom målvakten Stekelenburg. Scenen skulle dock förändras. Om den första halvleken var Brasiliens bästa i VM så var den andra den sämsta. Åtta minuter in slog Wesley Sneijder en frispark från högerkanten. Både Júlio César och Felipe Melo gick upp för att rensa undan vilket resulterade i att bollen tog på mittfältarens skalle och gick in i mål, 1-1. Senare blev holländaren tilldelad målet av FIFA. Just Sneijder nickade in en hörna med drygt tjugo minuter kvar och Holland hade vänt. När sedan Felipe Melo fick hjärnsläpp och blev utvisad efter en ful stämpling så kändes matchen avgjord. Brassarna gick ett alldeles för tidigt öde tillmötes i denna VM-turnering och var utslagna redan i kvarten, för andra VM-turneringen i rad.

Precis som under alla världsmästerskap så pratades det en hel del i media om att spela underhållande och om att göra mål. Det var dock två lag som vunnit majoriteten av sina matcher med uddamålet som ställdes mot varandra i finalen. En av historiens minst underhållande VM-finaler slutade så småningom med en spansk 1-0-seger efter att Iniesta avgjort i den andra förlängningskvarten. Därmed blev Spanien första europeiska nation att vinna ett VM utanför Europa när man tog sin första titel. Turneringens stora överraskning var Uruguay som kom på en hedrande fjärdeplats. Uruguayanen Diego Forlán blev utsedd till VM:s bäste spelare efter att bland annat ha gjort fem mål och delat skytteligasegern med spanjoren David Villa, holländaren Wesley Sneijder och tysken Thomas Müller.

Förbundskapten Dunga fick en hel del kritik för sin kontroversiella laguttagning inför turneringen då han bland annat lämnade Alexandre Pato och Ronaldinho utanför truppen. Han var modig och trodde på sin idé men det räckte inte riktigt hela vägen. Endast tre spelare återfanns i den brasilianska ligan.

Hela den brasilianska truppen i VM 2010

Målvakter:

(1) Júlio César, Inter Italien
(12) Heurelho Gomes, Tottenham England
(22) Doni, Roma Italien

Försvarare:

(2) Maicon, Inter Italien
(3) Lúcio, Inter Italien
(4) Juan, Roma Italien
(6) Michel Bastos, Lyon Frankrike
(13) Dani Alves, Barcelona Spanien
(14) Luisão, Benfica Portugal
(15) Thiago Silva, Milan Italien
(16) Gilberto, Cruzeiro

Mittfältare:

(5) Felipe Melo, Juventus Italien
(7) Elano, Galatasaray Turkiet
(8) Gilberto Silva, Panathinaikos Grekland
(10) Kaká, Real Madrid Spanien
(17) Josué, Wolfsburg Tyskland
(18) Ramires, Benfica Portugal
(19) Júlio Baptista, Roma Italien
(20) Kléberson, Flamengo

Anfallare:

(9) Luís Fabiano, Sevilla Spanien
(11) Robinho, Santos
(21) Nilmar, Villarreal Spanien
(23) Grafite, Wolfsburg Tyskland

Förbundskapten:

Dunga

David Bergdavid.berg@svenskafans.com@_david_berg_2010-07-12 12:16:00
Author

Fler artiklar om Brasilien